Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Dresdner Bank: nem lesz 2010-es euróbevezetés

Éles forintárfolyam-ingadozásra számítanak a közeljövőben a Dresdner Bank elemzői. Szerintük a közkiadások elszabadulásával búcsút mondhat Magyarország az euró 2010-es bevezetésének.
Hatalmas különbséget lát a magánszektor és a költségvetés állapota között a Dresdner Bank. A legutóbbi elemzésében az eddigi előrejelzését felülírja. Nem zárható ki a rövidtávú külföldi befektetések hirtelen kiáramlása, amelyet éles forintárfolyam-ingadozás és a reálgazdaság szigorú kiigazítása kísérne. Magyarország belső piacának hatalmas külső finanszírozás-igénye az országot sérülékennyé teszi. A folyó fizetési mérleghiány ugyan az utóbbi pár hónapban kicsit csökkent, de még így ez igen nagy lesz az idén, a hazai össztermék 7 százaléka fölötti értéket várnak. Ezt a deficit növekedésével magyarázzák, amelyet a hatalmas belső kereslet okoz.

Ez középtávon nem finanszírozható még úgy sem, hogy a hiány több mint felét külföldi forrásokból fedezik. Ezzel szemben az ipari termelés igen dinamikusan növekszik, jól teljesít az export és a befektetői kereslet is kedvező a magánszférában. A növekedés szerintünk 2006-ban 4,6 százalékra emelkedhet annak ellenére, hogy csökken a belső fogyasztás. Az infláció átlagosan 2 százalék körül alakul majd, a költségvetési hiányt a bruttó hazai össztermék több mint tizedét teszi ki a bank szerint, az adócsökkentés és a jövedelmek emelkedése növeli meg ezt. A Dresdner Bank az írja, hogy a közkiadások elszabadulásával Magyarország búcsút mondhat az euró 2010-es bevezetésének.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zorán: Zene nélkül nem érdemes élni

A napokban vette át a Kossuth-díjat, tagja a Szeretem Magyarországot klubnak, új lemezt készít, s a… Tovább olvasom