Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Drágul a szesz és a dohány

Néhány terméknél az állami adóbevételt a jövedéki adó mértékének növelésével ellentételezik.
Kattintson a képre >>
Ennek tükrében nem várható például, hogy csökken az alkoholtartalmú italok és a dohányféleségek fogyasztói ára, sőt, inkább az emelkedés a valószínűbb.

A jövedéki termékek adója január 1-jétől differenciáltan, különböző szempontokat figyelembe véve változott. Mint a vám- és pénzügyőrségtől kapott tájékoztatóban olvashatjuk, a kőolaj és a kőolajtermékek adómértéke nem emelkedik. Az alkoholtartalmú italok közül a tömény szeszes italok, a sör, a pezsgő és más alkoholtermékek jövedéki adója az áfakulcs csökkenését ellentételező mértékben emelkedik.

Pezsgő, sör, bor

A tömény szeszes italok jövedéki adója 1 liter tiszta (100 százalékos alkoholtartalmú) szeszre vonatkozóan az eddigi 1920 forintról 2206 forintra nő. A bérfőzési szeszadó is emelkedik. A gyümölcstermesztő háztartások évi legfeljebb 50 liter főzetésre vonatkozó kedvezményes adókulcsa 960 forintról 1103 forintra nő (1 liter 100 százalékos szeszre számítva).

A sör jövedéki adója (hektoliterre, Balling-fokonként számítva) az eddigi 420 forint helyett 505 forint lesz.
A pezsgő esetében az 1 literre jutó adó 91,20 forintról 114 forintra emelkedik, az úgynevezett köztes alkoholtermékek (vermutok) adója 176 forint lesz literenként az eddigi 132,20 forint helyett.
Megszűnik a szőlőbor eddigi literenkénti 8 forintos jövedéki adója, viszont nem változik, marad literenként 80 forint a gyümölcsből készült borok adómértéke.

A cigaretta jobban...

A változó törvény szerint a cigaretta esetében a jövedéki adó nemcsak az áfakulcs csökkenését ellensúlyozza, hanem 7,5 százalékos adóemelkedésre is sor kerül. Az indoklás szerint a cigaretták jövedéki adója még így sem éri el az EU által meghatározott minimumszintet – így a jövőben további adóemelések lesznek.

A finomra vágott fogyasztási dohány esetében is sor kerül az áfakompenzáción felüli, a cigarettához igazított, 7,9 százalékos jövedékiadó-növekedésre. Az így meghatározott új minimum-adómérték szerint 1 csomag (40 gramm) cigarettadohány után jövőre legalább 166,80 forint jövedéki adót kell fizetni. A szivar és a szivarka esetében csak az áfakulcs csökkenésének mértékében emelkedik a jövedéki adó, ami 28,5 százalékos lesz, és így (várhatóan) a fogyasztói árakat nem befolyásolja.

Indokolatlannak tartják

Hogy a jövedéki adó növekedése konkrétan milyen hatással lesz jövőre a fogyasztói árakra, ma még nem tudni. Azt azonban a tévedés csekély lehetőségével megállapíthatjuk: az alkoholtartalmú italok, cigaretták ára nem csökkenni, hanem nőni fog.

A Magyar Dohányipari Szövetség már tavaly is a fogyasztás „fekete füstjéről" beszélt. A cigarettafogyasztás hazánkban pár év alatt 30 százalékkal csökkent. (Már ami a legális vásárlást illeti. A vám- és pénzügyőrség idén háromnegyed év alatt több mint 1 millió karton csempészett cigarettát foglalt le...) A cigaretta jövedéki adója 2002–2003-ban 94,2 százalékkal növekedett, s még a mostani legfrissebb emeléssel is messze van az uniós előírástól. A dohánygyártók

hiába hivatkoznak arra, hogy a magyar fizetések is messze vannak. Mindezekből logikusan következik: drágul, és majd még tovább drágul a füstölnivaló. A kérdés csak az: hirtelen vagy „adagolva"...
Még a jövedékiadó-törvény elfogadása előtt kifejtette véleményét a sörgyártók szövetsége és a szeszipari szövetség is. Eszerint az új, 505 forintos „söradó" helyett elég lett volna a 480 forint az áfacsökkenés ellensúlyozására. Ugyanígy a szeszes italoknál: a 2206 forint adó helyett 2100 forint is kompenzálta volna az államnak az áfacsökkenés miatti kiesést. Nem valószínű, hogy a különbözetet a gyártók, forgalmazók egészében „lenyelik" a fogyasztók helyett.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradhat a várt árzuhanás hétfőtől a boltokban

termelők, beszállítók oly mértékben emelik meg áraikat jövőre, hogy a lakosság alig veszi majd… Tovább olvasom