Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Drágább lakáshitel, olcsóbb közjegyzői díj

A várakozásoknak megfelelően januártól csökkentették az államilag támogatott kölcsönszerződések közokiratba foglalásáért felszámítható közjegyzői díjakat és költségeket.

Az áfatörvény legutóbbi módosítása - mint közhatalmat gyakorló szerveket - a közjegyzőket is kivette a törvény hatálya alól, így az általuk felszámított díjakat januártól nem terheli áfa. Ez az intézkedés önmagában 25 százalékos díjcsökkenést eredményez.

A kamattámogatással érintett kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés (ideértve a megelőlegező kölcsönszerződéseket is) közokiratba foglalásáért a közjegyzőt díj és költségátalány illeti meg, amely hárommillió forint alatti ügyérték esetén összesen 10 000 Ft. Három és ötmillió közötti ügyérték esetén 15 000 Ft-ot, ötmillió feletti, de tízmilliót meg nem haladó ügyérték esetén 22 000 Ft-ot, efelett pedig 28 000 Ft-ot kell a közjegyző közreműködéséért fizetni. Öt, illetve hat ezerrel többe kerül mindez, ha a közjegyző nem az irodájában, hanem helyszínen (bankban) jár el.

A fentieken túlmenően összesen 15 000 Ft-ot, helyszíni eljárás esetén pedig 20 000 Ft-ot számíthat fel közjegyző a földhivatali eljáráshoz szükséges két darab, és felenként további egy darab kiadmány elkészítéséért és hitelesítéséért.

A csökkentett díjszabást a 2004. január elsejét követően elkészített közjegyzői okiratok esetében lehet alkalmazni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus terjed az interneten

A Symantec Security Response egy új féregvírust azonosított, a… Tovább olvasom