Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Dózer alatt a Ringa

Végnapjait éli a Ringa győri gyára. Markolók, dózerek jelentek meg az egykori központban.

Végnapjait éli a Ringa győri gyára: napok óta markolók, dózerek terepét jelenti az egykori központ a Vágóhíd utcában, ahol bontják a nagy múltú épületegyüttest. Telefonközpont, illetékes már nincs a gyárban, így a jelenlegi történésekre, az egykor itt dolgozók vallomásaira támaszkodhattunk. Polczer József az életét töltötte a Ringánál. A katonaság után huszonkét évesen számlázóként kezdett, azután a gyárban lett zsírelőadó, majd vágó-csoportvezető. Termeltetési és élőállat-forgalmazási főelőadóként neki a csúcsot a nyolcvanas évek 660 ezres élőállat-felvásárlása jelentette.

– Szerettem a gyárat, 1953-tól a nyugdíjazásig dolgoztam itt – sorolta Polczer József. – A barátok összetartottak, a kollektíva jó volt. Családként vigyáztunk egymásra. Az üzemben sertés- és marhavágó-csoportvezetőként tevékenykedtem. Rengeteget túlóráztunk, az ötvenes években társadalmi munkában magunk is hozzájárultunk a gyár bővítéséhez. Polczer József szó szerint fájó szívvel hallgatja a mostani híreket a Ringáról, mert tudja: más jövője is lehetett volna a helyi húsiparnak, a győri gyárnak.

A vállalat párttitkára utólag állítja, a gyár eladásától kezdődött minden rossz, onnantól kezdve nem volt megállás.
– Valaki vagy valakik tudatosan gerjesztették ezt a helyzetet, nem véletlenül járt így a soproni, a kapuvári és a győri üzem is – magyarázta a Ringa egykori főelőadója, akinek társaságában fotósunkkal együtt udvariasan kitessékeltek bennünket a ringás fejléctől megfosztott főbejáraton. Pedig milliárdokat öltek a gépek felszerelésébe. Szép kis üzemünk volt, ki tudja, hova került az a pénz.
„Valaha az apám, a húgom, az egyik
 leányom is ott dolgozott,
ne tudja meg, mit érzek..."

Polczer József egykori csoportvezető, főelőadó Jankó Ferenc éppen negyven évvel ezelőtt került a gyárhoz: ott volt az alapok építésénél, végigvezényelte a privatizációt, a világbanki hitelfelvételt, a céggel együtt túlélte az orosz piac összeomlását.

– Mindezek ellenére a gyár a végsőkig működőképes maradt – szögezte le a volt vezérigazgató, aki állítja: a cég sikereinek köszönhetően hét éve a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke, és Kiskunfélegyházán egy ottani vágóhíd tanácsadó-vezetőjeként is akad munkája. – A pénzügyi befektetők az ott lévő értékeket kimentették, pedig a gyár hatékony lehetett volna. Mindez a Pickkel való „házasság" második évében, egy vezetőváltást követően történt. Személyes kudarc és egyben fájdalom, hogy tehetetlenek voltunk, pedig próbáltuk menteni a menthetőt.

Jankó Ferenc nem csupán nosztalgiából, de kíváncsiságból is elmegy néha a Vágóhíd utca felé és összeszorul a szíve, ha egykori beosztottjaival, dolgozóival találkozik. A megyeszékhely egykor nagy reményű feldolgozógyára, az ország legízesebbnek tartott „Ringa-parizerének" fellegvára összeomlott, a napokban földig dózerolják. Már folyik a találgatás, hogy helyette bevásárlóközpont vagy bemutatóterem épül, egyelőre a tulajdonosok is inkognitójukat kérték.

 

A Ringa tipikus példája annak, hogy az elmúlt tizenöt év privatizációját és a cég fejlesztését nem lehet egyszerre megvalósítani – erősítette meg az egyik helyettes államtitkárra hivatkozva Jankó Ferenc volt vezérigazgató. A vállalat képtelen volt olyan ésszerű változtatást végrehajtani, amit elvártak tőle. A tulajdonosok érdekeik szerint diktálták a folyamatot, aminek oltárán a győri húsipart is feláldozták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a tavaszi pollencsúcs

Különösen intenzíven kezdődött az idei pollenszezon: a rendszerint márciustól szeptemberig tartó időszak a késői tavasz miatt csak a múlt héten kezdődött, és a hagyományosan márciusban virágzó allergén növények pollenszórása is április elejére került át. Jelenleg a nálunk őshonos növények közül egyszerre virágzik a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger, a fűz, a gyertyán és a nyár. Tovább olvasom