Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Dohányfüstben felnövő óvodások - vajon csak Budapesten?

Vajon csak Budapesten kell aggódni a passzív dohányzásnak kitett óvodásokért? MIndenki döntse el maga, érdekes azonban megnézni ezt a fővárosi felmérést.Tíz éve az ÁNTSZ a budapesti óvodások passzív dohányzási gyakoriságát és a kiválasztott óvodások szüleinek dohányzási szokásait vizsgálta. A felmérés során azt tapasztalták, hogy a családok 50,5 százalékában dohányzott valamelyik vagy valamennyi felnőtt, a fővárosi óvodások 39,6 százaléka pedig passzív dohányossá vált. A dohányos családok 29,7%-a kisgyermekük jelenlétében rendszeresen, 47,8 százalékában alkalmanként dohányzott.

Tavaly a regionális intézet munkatársai megismételték a vizsgálatot különös tekintettel arra, hogy tíz éves lett a „Nemdohányzók védelméről" szóló törvény. A főváros valamennyi óvodájából 45 csoportot választottak ki, s ily módon 1015 gyermek szüleit kérdezték meg kérdőív segítségével a dohányzási szokásaikról, a gyermek előző évi óvodai hiányzási napjairól, illetve a betegségben eltöltött napokról.

A kérdőívek kiértékelése alapján megállapították, hogy 2009-ben:
– az óvodás gyermeket nevelő családok 41,1 százalékában a felnőttek valamelyike dohányzik;
– a dohányos családok 21%-ában dohányoznak a gyerek jelenlétében, 50,5%-ában csak alkalmanként fordul ez elő, 28%-uk soha nem dohányzik a gyermeke jelenlétében;
– a gyermek jelenlétében dohányzó családokban a gyerekek 23,7 százaléka naponta 1-5 db cigaretta füstjét kénytelen beszívni, 42,4 százalékuk 6-10 db cigarettáét, 22 százalékuk 11-20 db cigarettáét, 11,9 százalékuk pedig 21 db cigarettánál is többet;
– szabadnapokon ezek az arányok megfordulnak, nő azok aránya, akik több cigaretta füstjét kénytelenek elszenvedni, a gyermekek 29,5 százaléka naponta 21-nél is több cigaretta füstjét szívja be.

A felmérés szerint a budapesti óvodások 29 százaléka volt passzív dohányos 2009-ben – ez 10 év alatt 10 százalékos javulást jelent ugyan, ám akik rendszeresen dohányoznak gyermekük jelenlétében, azok több cigarettát füstölnek el, mint 1999-ben. A 2009-es kérdőívet kitöltők közül kevesebben voltak tisztában a passzív dohányzás fogalmával és kevesebben is tartják veszélyesnek, mint a tíz évvel ezelőtti felmérés résztvevői.

"A passzív dohányzás fontos népegészségügyi probléma - int az ÁNTSZ - Irodalmi adatokból ismert, hogy a dohányzás során keletkező úgynevezett főfüst kevesebb károsító anyagot tartalmaz, mint a mellékfüst, amelyet a nemdohányzó kénytelen elviselni a dohányos társaságában. A dohányfüst több mint 4.000 vegyi anyagot tartalmaz, amelyek túlnyomó többsége mérgező, míg 40 rákkeltő. Ez utóbbiakat a dohányos mellett a környezetükben lévők is belélegzik. Magyarországon a felnőtt lakosság körében a dohányzási gyakoriság rendkívül magas. 1999-ben a fiatal lányok 29,9 százaléka, négy évvel később már 34,9 százaléka dohányzott. A dohányzó fiatalok átlag életkora évről évre egyre alacsonyabb" - állapítja meg a tisztiorvosi szolgálat.

"Mit is jelent a 29 százalék passzív dohányos óvodás Budapesten? 13.500, 3-6 éves gyermeket. Óriási tehát a szülők felelőssége" – zárja a közleményt az ÁNTSZ felmérése.

Olvasóink írták

 • 8. Mankapunka 2010. május 28. 13:55
  „Pedig vannak nagyon finom szivarok,amit lehet szívni egy Győr-Miskolc vonalon a pályán.

  Nincs is ennél jobb néha,mikor teherautózol. Tök jó kikpacsolódás,és még fizetnek is érte.”
 • 7. Tüncibaby 2010. május 28. 10:46
  „Az én szüleim gyerekkoromban erős dohányosok voltak. Én igazi passzív dohányos voltam. Rühelltem nagyon. Mikor nekem is gyerekeim lettek, megkértem őket, hogy a gyerekek jelenlétében ne dohányozzanak. Megértették, és teljesítették a kérést. Ezért is imádom őket.
  Tehát nem mindegyik dohányos tahó...
  És volt még egy nagy haszna annak, hogy gyerekkoromban annyit "szívtam": közelítve a 4. X-hez büszkén mondhatom el magamról, hogy egy szál cigire sem gyújtottam rá.
  Tehát mindennek van előnye és hátránya is.”
 • 6. Lobbo71 2010. május 28. 07:26
  „Felelős dohányossal én még nem találkoztam. Meg lehet nézni az utcákat, a csikk a dohányosok szerint nem szemét, azt el lehet szórni bárhol. Mondjuk nem csoda, hogy ilyen igénytelenek, dohányozni alapból igénytelenség.”
 • 5. Mankapunka 2010. május 27. 22:48
  „Én is felnőttem a 2 ütemű Wartburg mellett,és mégsem vagyok asztmás,pedig imádtam azt a füstöt.

  Nincs is jobb,mikor egy ilyen elpöfög mellettem.

  Inkább a mai gyerekek nagyon el vannak kényeztetve,ez a bajuk.”
 • 4. megmindiggyöri 2010. május 27. 20:25
  „Az összes óvódáskorú gyereket nevelő család 41%-ában dohányoznak. Ennek 21%-ában a gyerek jelenlétében. Ez 8%. Akkor ahhoz, h. az óvódás gyerekek 29%-a passzív dohányos legyen, ezeknek a családoknak majdnem 4 óvódáskorú gyereke kell, h. legyen. Azért ezt nem hinném...”
 • 3. akela4 2010. május 27. 20:01
  „Szerintem a felmérésre adott válaszokat fel lehet nyugodtan szorozni, mert nem hiszem hogy őszintén válaszoltak az érintettek, annak ellenére is lehangoló az eredmény!
  Sajnos ebben az esetben védekezésre képtelen gyerekekről van szó és felelőtlen szülőkről és emberekről!
  Elszomorító!”
 • 2. Mankapunka 2010. május 27. 18:03
  „Számomra is felfoghatatlan,hogy mindenki azt hiszi magáról az országban,hogy ő a "Jani a gáton",és elvárja a másiktól,hogy csináljon meg ezt azt,de ha rajta kérik számon ugyanazt,akkor meg hisztizik.

  Egyik jó példa a Rendőrség.”
 • 1. anuvuk 2010. május 27. 17:49
  „Számomra ledöbbentő, hogy mennyi felelőtlen dohányzó szüllő van.
  Felsem tudják önző módon fogni, hogy így tulajdonképpen, márt akaratukon kívül is a dohányzásra szoktatják, annak minden későbbi következményével. - a gyermeküket !!!

  Most sem tudom kihagyni, - hogy kevesebb szemét legyen, azt a "szemétmagot" a füstszűrőt, a liberót le a cigarettáról, - hogy így köpködni kell a cigarettától, - nem kötelező szívni, van füstszűrő!
  A cigaretta doboza olyan legyen, mint a 25db-os Symfónia volt. - Arról sikerült leszoknom, becsülöm azt a napot!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok 80 százaléka nem volt üdülni az elmúlt egy évben

Magyarországon tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy az elmúlt egy évben nem voltak üdülni - a GfK… Tovább olvasom