Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Dobozba zárt feszültség

A villamosenergia mindennapjaink nélkülözhetetlen másodlagos energiahordozója.

Ha áram van, minden van – szól az egyik hazai áramszolgáltató cég szlogenje, és bár az állítás nyilván túlzó, de azért nem áll olyan messze a valóságtól. Az áram segítségével már nem csak világítunk vagy fűtünk, de az életünk megszokott kellékeinek tekinthető háztartási berendezések túlnyomó részét is ezzel üzemeltetjük, ennélfogva hiányát biztosan megérezzük.

Az áramszolgáltatás minőségére különösen érzékenyek a számítógépek, amelyeknél egy áramszünet, áramingadozás vagy más hálózati hiba az esetleges jelentős anyagi kár mellett felbecsülhetetlen nem dologi kárt okozhat még abban az esetben is, ha a hiba nem tette tönkre a hardvert. A számítógéphálózatok világméretű elterjedésével ezért egyre inkább lényeges szemponttá vált, hogy az elektromos hálózat különböző zavarai ellen védve legyenek legalább a fontosabb hálózati komponensek, köztük elsősorban a kiszolgálók.

Az UPS-ek születése

A problémára kézenfekvő megoldás született; áramingadozás vagy áramkimaradás esetén akkumulátorról vagy generátorról kell táplálni ezeket az eszközöket. Ebből az indíttatásból születtek az UPS-ek (Uninterruptable Power Supply), azaz a szünetmentes tápegységek. Míg a generátoros megoldást elsősorban kifejezetten hosszantartó áramszünetek áthidalására rendszeresítik (jellemzően inkább kórházakban, mintsem egy közepes méretű szerverteremben találkozhatunk ilyen rendszerekkel), addig az akkumulátoros UPS-ek olyan felhasználási területeken jelenthetnek gyógyírt, ahol gyors és rövidebb ideig tartó beavatkozásra van szükség.

Az utóbbi években a szerverek mellett a munkaállomások védelme is egyre fontosabb szerephez jutott, ebből kifolyólag a kisebb irodákba, illetve a háztartásokba is egyre több szünetmentes áramforrás jut el napjainkban. Ezek a kompakt egységek elsősorban a hardvert védik, hiszen az áramhálózat hibájából adódó hardvermeghibásodás mellett a legrosszabbként bekövetkező teljes adatvesztés – gondos mentési stratégia mellett – inkább csak bosszúságot és néhány órás pluszmunkát okoz a rendszergazdának vagy az otthoni felhasználónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terhes Britney cigifüstben

Britney Spears férje, Kevin Federline várandós felesége társaságában is dohányzik. Tovább olvasom