Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

DK: a kormány valójában nem akar megállapodást a valutaalappal

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány valójában nem akar megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal - közölte Bauer Tamás, a párt alelnöke.
A héten befejeződött tárgyalásokról adott értékelő nyilatkozatok alapján a DK számára világossá vált: az IMF úgy ítéli meg, hogy a kormány 2012-re és 2013-ra szóló költségvetési tervei nem megalapozottak. Úgy látják, a növekedés alacsonyabb lesz, mint amivel a kormány számol, ebből azonban az is következik, hogy a költségvetés bevételei túl vannak tervezve - mondta Bauer Tamás.

A politikus szerint az IMF fontosnak tartaná, hogy megteremtsék a magánberuházások növekedésének feltételeit, valamint azt, hogy a bankrendszer helyzete konszolidálódjék.

Bauer Tamás azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter nyilatkozataiból kiderül, hogy a kormány ragaszkodik politikájának azon elemeihez - a bankok és a nemzetközi vállalatok különadóihoz -, amelyek megakadályozták Magyarországon a növekedést. Ragaszkodnak az egykulcsos adóhoz, ami inkább visszavetette, mint előmozdította a növekedést.

Mindezek alapján nem látszik esély arra - tette hozzá -, hogy ezek az álláspontok közeledjenek egymáshoz. Ráadásul a miniszterelnök olyan "pozíciókat fog", amelyek kifejezetten ellentétesek az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF szándékaival. Véleménye szerint "szó sincs tehát arról, hogy a kormány valóban megegyezést szeretne".

Azt mondta, az unió, a valutaalap és az Európai Központi Bank által képviselt álláspont megfelel Magyarország, a magyar társadalom többsége érdekének. A kormány által képviselt politika a kormány, a kormány mögött állók és Orbán érdekeit testesíti meg.

A héten fejeződött be az a mintegy másfél hetes tárgyalássorozat, amelynek keretében az IMF/EU küldöttsége magyarországi tárgyalásain megbeszéléseket folytatott a miniszterelnökkel, Varga Mihállyal főtárgyalóval és Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével.

Az EU és az IMF delegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra - ezt Orbán Viktor közölte szerdán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodfokú riasztás az ország délnyugati részén

A Balatonnál és a Velencei-tónál is kiadták a viharjelzést, több térségen elsőfokú riasztás van… Tovább olvasom