Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Diplomagyűjtők

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Műszaki diplomám és marketing szakon szerzett másoddiplomám is van, valamint középfokú angol nyelvvizsgám. Csak állásom nincs" - írja Bagarus Balázs, aki szeretett volna tanulmányaiból eredően több lábon állni, de úgy érzi, számításai nem jöttek be.

 A diplomák száma és az elhelyezkedés esélye nem állnak egymással egyenes arányban. Ilyen tekintetben olvasónk valóban elszámította magát. Bölcsebben tette volna, ha egy területet választ, ott mélyíti el tudását és szerez tapasztalatokat.

A fejvadászok manapság gyakran találkoznak hasonló helyzetű pályázóval. Léteznek a megyénkben is "sikerkarok", amik ontják a képzett szakembereket. Elhelyezkedni persze csak töredékük tud, ezért aki teheti, beíratkozik egy újabb diplomára. Nemegyszer egészen más területen próbál érvényesülni. A végén ott áll majd hosszú, látszólag tartalmas önéletrajzzal, és mégsem ő kapja meg az állást...

Vannak persze egymást jól kiegészítő végzettségek. A műszaki és a közgazdasági diploma például jól hasznosítható a gyakorlatban, hiszen a termelő üzemekben a mérnöknek gyakran kell gazdasági számításokat is végeznie. De higgyjék el, még papíron sem mutat jól a logisztikai diploma a művelődésszervező végzettséggel. A pályázó ilyen és hasonló esetben aztán magyarázkodhat a fejvadásznak, az álláshirdetőnek, hogy miért is szerzett két (vagy több) egymástól merőben eltérő szakképesítést. Ráadásul nemegyszer alakul ki olyan vélemény a pályáztatókban, hogy az ilyen többdiplomás - mivel látszólag több lábon áll - könnyebben odébb is áll.

Nem jelent tehát feltétlenül előnyt a több diploma. A felsőfokú végzettségek akkor hasznosíthatók igazán a gyakorlatban, ha azok kapcsolódnak vagy egymásra épülnek. Manapság, amikor sokszor a tapasztalatra helyezik a hangsúlyt a munkáltatók, a fiatal pályakezdők elhelyezkedési esélyét sem növeli a többféle diploma.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom