Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Digitális vagy papírkép?

Sokan még mindig nem tudják, hogy a digitális adathordozókról is lehet a hagyományos fényképet készíteni.
A tapasztalatok szerint még mindig sokan nem tudják, hogy a digitális adathordozókról ugyanúgy lehet a hagyományos vegyszeres eljárással papírképet készíteni, mint a hagyományos negatív filmekről.
Sokan gondolják, hogy a digitális fájlok csak számítógépes monitoron nézhetők, vagy csak tintasugaras, illetve lézernyomtatón lehet belőlük papírképet készíteni. Ebben az esetben a fotóminőségű papírt és a színes tintapatront is magunknak kell beszerezni.

Másrészt, ha már a rendelkezésünkre áll a digitális fájl, olcsóbban lehet képet készíteni, mint a hagyományos negatívról, hiszen nem kell se filmet vásárolni, se a negatívhívás árát megfizetni, így arányában a digitális papírkép körülbelül egyharmad árral olcsóbb, mint az analóg.
Az árnál talán még fontosabb szempont, hogy a nyomtatón készített papírképek időállósága hasonló egy polaroid képhez, vagyis nagyságrendekkel elmarad a hagyományos fotólaboros eljárással készültektől, mivel a vegyszer nincs kimosva, kifixálva, így a fényre, a változó hőmérsékletre is gyorsan kezd el reagálni, elveszti a színtelítettségét, s a kép egy idő után el is tűnhet a papírról. Magassy Gábor fotólabor-üzletvezető szerint vannak esetek, amikor már egy év után észrevehetők a káros elváltozások, míg egy laborkörülmények között, próbázott papíron, vegyszertől kimosott képnek a gyártó ötven évre garantálja a színtartósságát.

Ha kitesszük a falra a tintasugaras nyomtatóval készített képet, igencsak erős fény éri, így rendkívül hamar tönkremegy, de ha albumban, sötét körülmények között tároljuk őket, sajnos akkor is elkezdenek megállíthatatlanul „érni".

A digitális képfájlok oldalaránya 3:4-hez, ez kissé „kockább" kép, mint a hagyományos 2:3 arányú 24x36 milliméteres negatív. Előbbi ezért 9x12 cm-es, míg a régebbiek hagyományos, 9x13 cm-es méretben nagyítódnak. A szakember kiemelte, mielőtt a laborba indulunk, érdemes eldönteni, hogy „kockább" alakú képet akarunk-e, azon minden rajta van, vagy a hagyományos méretet megcsinálni, akkor viszont a képnek a széleiből arányosan levág valamit a gép. Ezért érdemes digitális méretben elkészíttetni vagy számítógépes programmal az általunk kívánatosnak vélt képhatárokat beállítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-s sikertörténet a szállodaiparban

Hol volt, hol nem, egy magyar ember, aki kiment Németországba dolgozni. Végigjárta a vendéglátás iskoláit, majd itthon elindított néhány sikeres vállalkozást. Aztán az EU visszacsábította, és most egy nagy osztrák hotel első embere a turistaparadicsomnak számító Karintiában. A Hotel Heiligenblutból ismert és elismert vendéglátóhelyet teremtett. S mindehhez Orsós Gábor alig múlt 33 éves. Tovább olvasom