Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Diákok dúltak Vértesszőlősön, az eredeti csontok sértetlenek

A rendőrség korábbi tájékoztatásával ellentétben nem a vértesszőlősi előember maradványait rongálták meg a helyi kőbányában található kiállítóhelyen - közölte az MTI-vel hétfőn Markó András, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Régészeti Tárának munkatársa.
Mint a régész elmondta, a Samu néven ismert előember maradványait a múzeum Budapesten őrzi, Vértesszőlősön csak másolatok  láthatók. A település kőbányájában kialakított bemutatóhelyen  azonban számos valódi lelet is található, amelyekben kárt okozott a  vélhetően több fiatalból álló társaság.  

Markó András tájékoztatása szerint a diákok - akik az október 31. és április 1. között zárva tartó lelőhelyet összejárkálták, több  leletet megtaposva sörösüvegeket hagytak szanaszét, és összefirkálták a bemutatóépület ablakait, vitrinjeit - összesen  mintegy 40 ezer forintos anyagi kárt okoztak.  

A múzeum munkatársa megerősítette: egy 14 éves lány, a helyi  általános iskola tanulója a saját lakásukhoz használt kulccsal nyitotta ki a bemutatóhelyet. Mivel a kiállítóhely ebben az  időszakban nem látogatható, a rongálást csak a szokásos heti szemle  során fedezték fel a múzeum munkatársai. Feltételezésük szerint a  cselekmény január 28. és február 4. között történt.  

A régész megjegyezte, a bemutatóhelyen rendszeresen gondot  jelentenek a rongálások, eddig azonban jellemzően színesfémből készült tájékoztató táblákat, műtárgyakat tulajdonítottak el onnan.  

A kiállítóhely az 1960-as években jött létre, a kor biztonsági  berendezéseivel, a zárak cseréje azonban hamarosan megtörténik -  hangsúlyozta Markó András. Mint hozzátette, munkatársaival mindent  megtesznek, hogy az áprilisi nyitásra teljesen eltüntessék a  rongálás nyomait.  

A rendőrség korábban úgy fogalmazott közleményében, hogy az  "ősember csontmaradványaira (...) összetaposva találtak rá".


Korábbban: Megrongálták a vértesszőlősi előember maradványait

Egy 14 éves lány vandál módon megrongálta és szétdúlta a vértesszőlősi előember maradványait. Az elkövető részben elismerte tettét - tájékoztatta a tatabányai kapitányság hivatalvezetője hétfőn az MTI-t.

A helyi általános iskola tanulója a saját lakásukhoz használt egyik kulccsal nyitotta ki a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelyét. Az ablakokra és a vitrinekre együttesek neveit firkálta, és széttaposta a Samunak elnevezett vértesszőlősi előember maradványait - tette hozzá Bálint Gabriella.

Mivel a bemutatóhely csak időszakosan látogatható, a rongálást csak a szokásos heti szemle során fedezték fel a múzeum munkatársai. Feltételezésük szerint a cselekmény január 28-a és február 4-e között történt.

A település körzeti megbízottja azonosította a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható fiatal lányt, aki kihallgatásán részben elismerte tettét.

A rendőrség még vizsgálja, hogy voltak-e társai. A szakemberek megkezdték az okozott kár eszmei értékének felbecsülését.

Az 1965-ben megtalált vértesszőlősi előember, akit a tudósok egyszerűen Samunak keresztelték el, világhírűvé vált tudományos ritkaság. A Samut és a többi, a környéken feltárt leletet magába foglaló mintegy 8-10 méter vastagságú édesvízi mészkő kora a vizsgálatok szerint 350 ezer év.

A megrongált vértesszőlősi leletek Európa egyik legidősebb - mintegy 350 ezer évvel ezelőtt élt - előemberének csontjai. Samu maradványai a Vértesszőlős melletti mésztufabányából kerültek elő 1965-ben.

A wikipedia.hu bejegyzése szerint az előember telephelyét 1962-ben fedezte fel Pécsi Márton. Az "égett csontokra és kavicsokra" egy munkás hívta fel a figyelmét. 1965 nyarán, Vértes László ásatásai során került napvilágra a leghíresebb lelet, egy körülbelül 350 ezer éves ősember nyakszirtcsontja és két gyermekfog. A maradványok megtalálásakor, augusztus 21-én, Sámuel napja volt, ezért az itt élt embert Samunak keresztelték el.

Samu a Homo erectus faj késői képviselője volt (Homo erectus seu sapiens Paleohungaricus), amely átmenetet képez a még csak fölegyenesedő előember és a már értelmes ősember között. A fejlettségéhez képest intelligens volt: kavicsból készült eszközöket használt, ismerte és használta a tüzet, zsákmányai között nagytestű állatok is voltak. A faj legismertebb leletei Jáva, Kína, Németország, Észak-Tanzánia és Magyarország területéről kerültek elő.

Az előemberleletek a Nemzeti Múzeum helyi kiállítóterületén, a vértesszőlősi múzeumban láthatóak. Eredeti környezetében tekinthető meg Samu lábnyoma, csont-, kvarcit- és kovakavics eszközei, tűzhelye, valamint egy kardfogú tigris szemfogai és néhány ősnövényfaj.

A bemutatóhelyen az ember fejlődését mutató táblák, az eredeti állapotban feltárt, üveg mögött bemutatott kultúrrétegek mellett a leglátványosabb az egykori "dagonya" fölé emelt körpavilon ablakai mögül előtáruló lábnyomrengeteg, amely őstulkoktól, ősszarvasoktól, őslovaktól - és emberőseinktől - származik.

A bemutatóhely teljes területe - növény- és állatvilága is - természetvédelem alatt áll.

A szaktudomány szerint "Vértesszőlős jelentősége alapvető az ember származását illetően. Mind régészeti, mind embertani, mind jégkor-földtani szempontból egyedülálló" - olvasható a vendegvaro.hu honlapon.

Olvasóink írták

 • 8. k 2009. február 10. 16:21
  „Jó móka volt. Biztos ezt is felteszik a videó megosztó oldalra, hogy milyen f@sza srácok voltak.Gratulálok az ilyen tulkoknak.Majd megússzák "40 ezer forintos anyagi kárt" -meg össze dobják a szülők.
  "Had szórakozzon a gyerek, ha úgy van kedve"”
 • 7. kackac 2009. február 10. 13:44
  „Ugyan, csak egy kis töri korrepetálás volt, na!”
 • 6. Túrabakancs 2009. február 10. 08:45
  „Állítólag gyakran ellopják a fémből készült alkatrészeket a területről! Csak nem a lopós szülők nem
  idén barnult leánykájuk volt a károkozó kórokozó? Van egy sejtésem hogy igen, Tatabányán sok
  az ilyen egyén.”
 • 5. enzof 2009. február 09. 22:38
  „Ezt ajánlom mindenkinek:(címsorba kell beírni)
  enzof.oldal.biz”
 • 4. jockey 2009. február 09. 22:21
  „A rendőrség megint hozta a formáját. Tisztán látszik, hogy a hivatalvezető nagy bűnügyi szakember. De akkor miért ő nyilatkozik?”
 • 3. Princ 2009. február 09. 21:06
  „Hol élünk emberek? Sportolót gyilkolnak, múzeumot dúlnak... Miért kell nekem Marslakóvá válnom, ha békében és nyugalomban szeretnék élni, és nem ilyen..., szavakat nem találok rá, mik között.”
 • 2. ombi 2009. február 09. 20:04
  „Hogy jut ilyen az eszébe a hülye kis luvnyának!!
  Amikor először olvastam a hírt, rettenetesen feldúlt, mert az akkor még úgy szólt, hogy az eredeti leleteket semmisítették meg. De! Kérdem: tudta ez a kis ... hogy másolaton tapos?? Az én szememben a vétke ugyanakkora, mintha a pótolhatatlan értéket tette volna tönkre. A szándéka megvolt.
  Tudom, gonosz vagyok, de akkora kártérítést vernék rá, hogy élete végéig törleszthetné.
  De nyugodjunk meg, nem az én rabiátus indulataim győzedelmeskednek majd, az iskolacihológus megvigasztlja, és egy kis buksisimi után áldozatnak hozzák ki.
  Pfuj.”
 • 1. matriné 2009. február 09. 18:21
  „Hát Isten igen csak túlbecsülte képességeit, amikor az embert megteremtette!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma apja bosszút esküdött!

Marian Cozma Bukarest legveszélyesebb kerületében, maga is romák között nőtt fel - írta hétfői… Tovább olvasom