Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Devizahitelek: elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.

Létrehoztak egy árfolyamgátat, így önkéntes módon rögzített törlesztési árfolyamot biztosítanak a lakáshitellel rendelkező devizahitelesek számára. 2014. december 31-ig a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon törleszthetnek, az eurót 250 forinton, a japán jent 200 forinton rögzítik.

Az akcióterv szerint először csak a nagy értékű és alapterületű ingatlanok árverezésére kerülhet sor, valamint egy településtípus, illetve megyék szerinti kvótarendszert alkalmaznak. Létrehozzák a Nemzeti Eszközkezelőt a bajba jutottak megsegítésére. Ez két módon segít a lakásukat elvesztőknek: zöldmezős állami beruházásként lakásépítési programot indít, valamint a társaság megvásárolja az adós lakását, aki bérlőként lakhat tovább a lakásban.

Visszaállítják az euróalapú lakáshitelezést, azonban ezzel csak azok élhetnek, akik fizetésüket euróban kapják és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét.

Az akcióterven belül lakásváltási kamattámogatás lép életbe - azoknak, akik vállalják, hogy kisebb lakásba költöznek - legfeljebb öt éven át, ez legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is.

Barcza György, a KÚH Bank vezető elemzője azt mondta, ez átmeneti segítség, nem csökkenti, csak későbbre tolja a törlesztés egy részét. Mint mondta, kérdés, hogy hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel, ha sokan választják, élénkítheti a belföldi keresletet.

Véleménye szerint a kihirdetett akcióterv korlátozhatja a svájci frank további erősödésének hatását.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt hangsúlyozta, hogy az árfolyamrögzítés azokon nem segít, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. Azoknak, akik még képesek fizetni, átmeneti könnyebbséget jelenthet a törlesztési árfolyam rögzítése, de ezt a segítséget "kamatostul kell majd visszafizetniük" - hívta fel a figyelmet.

Az elemző arra alig látott esélyt, hogy például a svájci frank árfolyama elérje a 180 forintos szintet, így a különbözet - a rögzített és a valós árfolyam között - az ügyfelek tartozását növeli, vélhetően minden hónapban. Suppan Gergely szerint a svájci frank euróval szembeni gyengülése ellen hat a "bivalyerős lábakon álló" svájci gazdaság: a 15 százalékos folyó fizetési többlet, a szintén többletes jövedelemegyenleg, a nettó hitelező pozíció, és azok az adózási szabályok, amelyek miatt az alpesi ország adóparadicsomnak minősül.

A frankhiteleseknek egyedül az jelenthetne segítséget, ha a forint jelentősen erősödni tudna az euróval szemben.

Azt azonban nem árt észben tartaniuk a frankhiteleseknek, hogy aki él a törlesztőárfolyam rögzítés lehetőségével, annak el kell kezdenie a spórolást is, hiszen évek múlva a különbözetet is fizetnie kell - hívta fel a figyelmet.

A bankok számára az árfolyamrögzítés rövid távon ugyan segítséget jelenthet azzal, hogy kevesebb hiteles dől be most, a probléma azonban újrajelentkezik három év múlva. Ráadásul a megoldás a bankoknak kényszerhitelezést is jelent, elvonja a forrásokat, amit valahogy kezelniük kell - tette hozzá Suppan Gergely.

Az Equilor szerint alapvetően, nagyságrendjében és irányában az eddig hallott elképzeléseknek megfelelően alakul a csomag, viszont sok témában maradtak még kérdőjelek. Emlékeztetnek rá: arról nem szólt a megállapodás, hogy a pénzügyi szolgáltatók mérlegére kivetett különadó jövője nem képezte a mostani tárgyalások részét, vagyis 2012-őn túl is eredménykockázatként kell számolni a különadóval a két tőzsdén jegyzett hazai bank, az OTP és az FHB esetében. Az ebből fakadó bizonytalanság pedig nem csupán a bankok működésében hanem a tőzsdei kereskedésben (OTP, FHB) is visszaüthet a következő hetekben a befektetési társaság szerint.

Az FHB és az OTP árfolyama is gyengült kissé Matolcsy György azon bejelentését követően, hogy a bankadó 2012 utáni eltörléséről nem sikerült megállapodni. Az OTP a 6.000 forintos szintről 5.940 forintig, az FHB 950 forintról 940 forintig gyengült.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. gjozsi88 2011. június 03. 18:04
  „knifamester!
  Olyan, hogy nincs fedezet, olyan nincs, ugyanis eszméletlen inflációt eredményezne!
  Persze ehhez tudni kell különbséget tenni a deviza és a valuta közt!!!!!”
 • 37. knifemaster 2011. június 02. 19:54
  „Ha nekem csak 1 kiló szegem van,akkor nem tudok kölcsönadni két kilót.
  A bankok tudnak.Ígérvényekkel.Mi is volt az angol font valójában?Csak nem egy ígérvény,egy váltó?”
 • 36. knifemaster 2011. június 02. 19:52
  „35. gjozsi88 2011.06.02. 16:57

  Annak a 3000 milliárdnak kb 5% mögött van tényleges fedezet(érték vagy munkafedezet)a több csak papír ,üres duma amit egy tollvonással semmissé lehet tenni.

  Még egyszer mondom ,RÉSZLEGES fedezeti rendszer.”
 • 35. gjozsi88 2011. június 02. 16:57
  „. knifemaster
  A 3000 milliárdot be kell tenni.....!
  Ne felejtsd el, hogy ez a befektetés egy nagyon lassú forgási sebességű befektetés....évtizedek múlva térül meg, minden kockázatával együtt, ráadásul menetközben nehéz kiszállni!
  Mindezt figyelembe venni ez messze nem sok!”
 • 34. gjozsi88 2011. június 02. 16:51
  „még annyit:

  "Az én magánvéleményem is az, hogy aki 10 M Ft-ot vagy még annál is többet felvett egy építkezésre a mai gazdasági helyzetbe (konkrétan az elmúlt 10 évben) az nem normális."

  Hát igen.....köszönjük a lakáshitelt elinditó és azt állami kamattámogatással biztató Orbán Viktornak, aki a "merjetek álmodni "retorika jegyében, a " három gyerek, négy kerék, öt szoba" büvöletében elinditotta, mely kamattámogatás csábitó volt, miközben erre az államnak csak addig volt fedezete, mig épitették, mert attól volt nagy mértékű bevétele az emiatt megugró GDP-ből!
  Majd miután csökkent az épitkezés és egyre többen fizették a törlesztőt, lelassult a gazdasági növekedés és ezért csökkent az állam bevétele és nem volt fenntartható a kamattámogatás!
  Azaz kipukkadt a lufi!!!!”
 • 33. gjozsi88 2011. június 02. 16:46
  „kismarti!
  Mit kellene tudniuk?
  Hogy a számodra kölcsönadott pénzüket azért adják 20 évre kölcsön, hogy reálértékét és egy nyereséget realizáljanak!
  Újabban ki van írva az ajtóra, hogy a hitel, nem ajándék!
  A korábbi számokból kiderül, hogy a bankok jelentős részben a devizaalapú hitel költségeit hárítják át és szó nincs extraprofitról!”
 • 32. kismarti 2011. június 02. 08:47
  „Kedves gjozsi88!
  De megértettelek! sőt bármilyen furcsa Neked, ezt eddig is tudtam amiket leírtál. Még azt is tudom, ha pénzt teszek a bankba megtakarításként, akkor nagyjából 10-12 év alatt duplázódik meg a pénzem, ehhez képest tényleg nem is számol fel a bank sok kamatot a bank 20 évre. Csak úgy gondolom, hogy ami tényeket ide leírtál, azt ugye nem csak a hitel felvevőnek, hanem a bankoknak is tudniuk kell, amikor ilyen hitelezési formába belekezdenek és nem csak az ügyfélnek kellene ezt lenyelni. Az én magánvéleményem is az, hogy aki 10 M Ft-ot vagy még annál is többet felvett egy építkezésre a mai gazdasági helyzetbe (konkrétan az elmúlt 10 évben) az nem normális. Manapság sajnos nem úgy van, hogy kijön a polgár az iskolából kap egy állást és atombiztos a helye a következő 30 évben. Sajnos az emberek nem gondolnak bele abba, hogy a törlesztőrészletet akkor is kell fizetni, ha a család valamely tagjának nincs munkája.”
 • 31. knifemaster 2011. június 01. 22:16
  „29. gjozsi88 2011.06.01. 18:01
  Ahhoz képest,hogy a bankok részleges fedezeti rendszerben működnek,a semmiért elég szép összeg az az 5.5%.”
 • 30. gjozsi88 2011. június 01. 18:05
  „még annyit:

  "(Abban meg csak bízni tudok, hogy a CHF árfolyama nem lesz 400 Ft!)"

  Már emlitettem, hogy az árfolyam csak egy tényező......ha az ország nem lesz képes egy koherens gazdaságpolitikára, akkor tovább romlik az adósságbesorolásunk és egyre drágábban tudunk scvájci frankot venni, mert senki nem akar instabil magyar forintot venni a stabil frankjáért!
  Lehet, hogy az árfolyam korrigál, de a felár növekszik.....előfordulhat, hogy erősödik az árfolyam, de mégis nő a törlesztőd!!!!”
 • 29. gjozsi88 2011. június 01. 18:01
  „kismarti!
  Látom nem értetted meg!
  A magyar bankszektornak volt 300 milliárdos nyeresége a bankadó kivetése elött, ebből az állam elvett a bankadóval 200 milliárdot....igy maradt a nyereségük 100 milliárd!
  Ez soknak tünik, ha csak ezt az egy számot nézzük!
  Azonban ha hozzáteszzük, hogy a magyar bankszektorba befektetett tőke (amit kölcsönadnak részben, illetve befektetik) 3000 milliárd!
  Azaz a 3000 milliárd befektetett tőke termel a bankinak 300 milliárdos nyereséget a bankadó nélkül....ez 10% nyereség, miközben az infláció 4,5%, azaz a bankadó nélkül 5,5% nyereséget termelt ez a hihetetlenül sok pénz!
  Ezt nevezed extraprofitnak????
  Ráadásul a bankadó elvitt belőle 2/3-ot!
  Azaz a bank nyeresége 3,33%....miközben a befektetett tőkéhjének az inflációs értékromlása 4,5%!
  Azaz a bankadó után veszteséges a magyar bankszektor!!!!!”
 • 28. kismarti 2011. június 01. 10:09
  „gjozsi88! Ha megenged azért én nem fogom sajnálni a bankokat!, mivel ebben az országban minden vállalkozás döglődik, kivétel a bank és az energia szektor. Csak nekik van milliárdos nyereségük ez ugye tény! Egyet viszont biztosan tudok, a kormány mentőcsomagjából nem kérünk (hitelre hitelt nem veszünk fel!), mert hálistennek mi csak addíg nyújtózkodtunk ameddig a takarónk ért. (Abban meg csak bízni tudok, hogy a CHF árfolyama nem lesz 400 Ft!)”
 • 27. gjozsi88 2011. május 31. 17:56
  „még annyit:
  " 10 Ft törlesztésből 9 Ft kamatra és 1 Ft tőke törlesztésre elszámolni (persze ez az arány évek folyamán majd lassan, de biztosan megfordul)."

  Ez igy van!
  Ugyanis az első időszakban az egész felvett hiteledre fizeted a használati kamatot, ahogy csökken az adósságod, úgy egyre csökken a kamatra fizetett összeg is, hisz amit visszafizettél arra nem kell kamatot fizetned!

  A kezelési költségbe többek közt keményen bennt van a devizapiacon számitott 8% felár, amiről korábban írtam!”
 • 26. gjozsi88 2011. május 31. 17:50
  „még annyit:
  Természetesen mind az árfolyam, mind a kockázati felár változik a 20 év folyamán, ezért változnak a törlesztő részletek is, de ebbe nagyon belemenni itt nem nagyon érdemes! Az alábbi összefüggések inkább a rendszer működésének elvét próbálja összefoglalni nem a teljesség igényével!”
 • 25. gjozsi88 2011. május 31. 17:43
  „kismarti!

  "Talán ha nem uzsora kamatot számolnának fel, akkor nem lenne szükség semmiféle mentőcsomagra. A mi esetünket alapul véve 5 M nem kéne fizetni 6 M kamatot 20 év alatt, hanem csak megelégednének a felével, akkor nem lenne sehol sem gond, és még akkor is nyereséges lehetne a bank."

  Néhány adatot hadd ajánljak a figyelmedbe!!
  Amikor a bank számodra kölcsönadott az akkori 140-150 ft-os árfolyamon az akkor 5 millió ft érő kb 35 000 svájci frankot azt azért tette, hogy a futamidő végén, azaz 20 év múlva az a 35 000 scvájci frank az értékét megörizve, nyereséget termeljen neki!
  Ha azt számoljuk, hogy minden évben 1% körüli az infláció és esetleg minden költséggel együtt max 2%-ot tesz rá évente, akkor könnyű kiszámolni, hogy ez évente közel 700 svájci frank!
  Azaz (tudom, hogy nem lehet 20-al szorozni, mert progresszíven csökken) nagyjából a 20 év alatt minimum 10 000 svájci frankkal növeli az adósságot!
  Mivel a hitel felvétel kiszámitásakor 140-150 ft volt az árfolyam, miközben törleszteni a mai áron 220 ft-on kell, ezért a hitel mértéke rögtön 70-80 ft-os többletet jelent!
  Azaz a már 45 000 frankért 9 900 000 ft fizetve még mindig a bank számára alig 1% nyereséget fizettél!
  Ugye ez még nem extraprofit!
  Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar közvetitő bank, akinek te forintba fizetsz és neki svájci frankba kell törlesztenie a számodra felvett hitelt, a befizetett forintodért scvájci frankot kénytelen vásárolni a devizapiacon, hogy fizetni tudja a számodra felvett hitelt!
  Mivel az ország kockázati felára megugrott a két fokozatú leminősítés miatt, ami a magyar bankok leminősítését is eredményezte, a magyar bank a devizapiacon megnövekvő felárért tud csak svájci frankot venni, ugyanis meg kell győznie a scvájci frank tulajdonost, hogy adja el a stabil valutáját egy sokkal bizonytalanabb forintért!
  Ma a deviza piacon 8% felárért lehet forintért scvájci frankot vásárolni!
  Azaz a korábban számolt 2% helyett 8% ot kell kifizetni! Ez nem 10 000 svájci frank, hanem annak értelem szerüen többszöröse, ami növeli az adósságot!
  Tehát a bank egyszerüen nem engedhet a 6 millióból, különben a kiadott kölcsön reálértékét sem kapja vissza, pedig számára a banki tevékenység befektetés, melyből nyereséget akar, mert abból él, mint a példából látható nincs extraprofitja!
  Természetesen a számok kalkulációk!!!!
  Itt még nem számoltuk a magyar bank közvetitői költségeit, melyet szintén a hitel felvevőnek kell fizetnie!”
 • 24. gjozsi88 2011. május 31. 16:20
  „asvel!
  De aki Neked 2003-ban azt mondta-miután tudta és látta ,hogy a fidesz elinditott egy hitelekre épülő lufi gazdaságpolitikát, melyet követett az alig 2 évet megért, azóta sokat szidott Meggyesi 100 napos program, mely osztogatott, annak fogalma nem volt arról, hogy mit beszélt akkor, mikor 2008-ra eurót igért!
  Ugyanis az adósság állományunk a 98-ban Hornéktól átvettől 3000 milliárddal nött, csupán a hitelekre épülő bázishoz képest csökkent, miközben az inflációnk 10 % körül volt....tudod, ekkor emelte a Járai 2003-ban 6,5%-ról 12,5%-ra a jegybanki alapkamatot!
  Azaz fényévekre voltunk az eurótól!
  Mivel a devizahitelek csupán 2003-as 12,5% jegybanki kamatemelés után keletkeztek, ezért rohadt nehéz azt mondani, hogy ezt nem lehetett tudni!!!!!”
 • 23. kismarti 2011. május 31. 11:32
  „Lobbo71! Azt én sehol sem látom-láttam, hogy az első 5 évben csak kamatot fizetek! Egyébként meg nem háborgok, hisz tudjuk fizetni, csak az bosszant, hogy a bankoknak miért kell a hitel törlesztés elején 10 Ft törlesztésből 9 Ft kamatra és 1 Ft tőke törlesztésre elszámolni (persze ez az arány évek folyamán majd lassan, de biztosan megfordul). Talán ha nem uzsora kamatot számolnának fel, akkor nem lenne szükség semmiféle mentőcsomagra. A mi esetünket alapul véve 5 M nem kéne fizetni 6 M kamatot 20 év alatt, hanem csak megelégednének a felével, akkor nem lenne sehol sem gond, és még akkor is nyereséges lehetne a bank.”
 • 22. Ddorf 2011. május 31. 09:33
  „aki a banki szférának hisz,az kezdje újra az ovis éveket.
  Ezek ebböl élnek.”
 • 21. Lobbo71 2011. május 31. 08:58
  „kismarti: ez bele volt írva a hitelszerződésbe mikor felvetted, nem értem, min lepődtél meg. Vagy el se olvastad, csak aláírtad?”
 • 20. kismarti 2011. május 31. 08:10
  „Lakás építésre mi is devizahitelt vettünk fel 5 évvel ezelőtt. A múlt héten kijött az éves elszámolásunk. Havi kb 50.000 Ft-os befizetés mellett 10 egész svájci frankot csökkent a tőke tartozásunk a többit elszámolták kamatra (2000 CHF) kezelési ktg (665 CHF). Na ez ellen kén valamit tenni, nem az árfolyammal!”
 • 19. igazmondó 2011. május 31. 07:17
  „11. amalfi 2011.05.30. 19:02

  "Nem kellett volna kockáztatni, én sem tettem. Akkor senki nem sajnált, hogy többet fizetek azoknál, akik devizában adósodtak el."

  Elárulom neked, árfolyam változás ide vagy oda, még most is többet fizetsz. A deviza hitel törlesztője korábbi önmagához képest lett magasabb és nem a forinthitelhez képest.”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az vehet fel euróhitelt, aki euróban kapja fizetését

Újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét. Tovább olvasom