Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Cziglényi-orgonaest Veszprémvarsányban

Szent István tiszteletére díjtalan ünnepi orgonahangverseny lesz augusztus 18-án este 7 órakor a veszprémvarsányi római katolikus templomban.
Gyakori az ilyen hír jeles napok előtt. Ami ezt az információt a többi elé helyezi, valószínű, az eredményben látható közösségi erőfeszítés. A templomnak ugyanis felújított barokk orgonája van.

Évekkel ezelőtt Cziglényi László orgonaművész játszott a XVIII. századi, 250 éves leromlott hangszeren, később elektronikus orgonát használtak az elnémult helyett. Az ódon zenei eszközt azonban nem hagyták sorsára. Cziglényi László azt említette, hogy tavaly 15 művésztársával együtt jótékony koncertet adott Győrött, a városháza dísztermében, hogy a gyönyörű instrumentum ismét
Cziglényi László
használhatóvá váljon. Az erőfeszítéseket látva Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye is hozzájárult, hogy az orgonamuzsika tisztelőit fogadhassa a falu, illetve az egyházközség. A környezet, a szakrális épület akusztikája lehetőséget kínál erre. Nem feledhető, hogy Lőrincz J. Pál veszprémvarsányi plébános már hét esztendeje ihletője, szorgalmazója és támogatója a zenei eseményeknek a pannonhalmi főapátság e hitközségében. Tavaly ősszel volt az avatókoncert, de mint azt Nagy Károly hangversenyszervezőtől megtudtuk, a vendéglátók rögvest sorozatr ól álmodtak. Úgy látszik, csak alkalom kell hozzá, hogy az álom valóra váljon, amely idén Szent István napján érkezett el. Azok a művészek szerepeltek eddig és vállalnak fellépést, akik a jótékonysági koncert részesei voltak. A sorozat kora ősszel tovább folytatódik.

Cziglényi László Händel-, Frescobaldi-, Mozart-, Beethoven-, Zipoli-, Schnitzer-, Bach-, Albrechtsberger- és C. Franck-műveket játszik és megszólaltat Farkas Ferenc-darabokat is. Koncertjén Németh Géza hegedűművész és Pintér Ferenc énekművész működik közre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barna Gábor – néprajzkutató

Tovább olvasom