Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Cukorrépából biogáz

Akár már ebben az évben kísérleti jelleggel cukorrépából biogázt állíthatnak elő Kaposvárott. A cukorgyárban – az ősszel induló próbaüzemben – sopronhorpácsi kutatási eredményeket is felhasználnak.
Az európai cukorrépakutató intézetek között is egyedülálló kutatásokba kezdett a sopronhorpácsi Beta Kutatóintézet Kht. Az eredményekről egy brüsszeli szakmai konferencián számoltak be, eszerint cukorrépaszeletből biogázt termelnek. Az eredményeket a Magyar Cukor Rt. kaposvári gyárában hasznosíthatják először, akár már ebben az évben. Az előállított gázt a termelésbe forgatják vissza, így csökkentve az energiaköltségeket.
– A most zajló változások is azt mutatják, hogy szükség van a répakutatásra, az alternatív felhasználási területek megtalálására, hiszen az új cukorrendtartás értelmében csökken a répa vetésterülete – mondja Potyondi László, a kutatóintézet ügyvezető igazgatója. – A cukorrépa-termesztésnek mindig nagy hagyománya volt térségünkben, még most is az egyik legnagyobb árbevételt hozó szántóföldi növényünk. A gazdák éppen ezért nem szívesen hagynának fel a termesztéssel.

A Béta kutatóintézetről

A sopronhorpácsi kutatóintézet éppen tavaly alakult át közhasznú társasággá. Piaci alapon működnek, állami támogatást csak pályázatok útján kaphatnak és a nyereséget vissza kell forgatniuk. Az intézet, valamint az itt dolgozó tíz szakember képviseli nemzetközi szinten is a hazai cukorrépa-kutatást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel hajították be Tőkés László ablakát

Tenyér nagyságú betondarabbal betörték Tőkés László királyhágómelléki református püspök… Tovább olvasom