Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Csornai királyröptetők

A postagalambokat sokan a galambok királyának tartják. A véleményt osztja a csornai Vági Imre is, aki évtizedek óta foglalkozik tenyésztésükkel és röptetésükkel.
A csornai Vági Imre gyerekként találkozott először galambokkal, 1959 óta egyesületi tag. Annak idején a barátok, ismerősök szerettették meg vele a sportot.

A galambok királya

– A postagalambot akkoriban is a galambok királyának tartották. Szaklapok az 1950-es években még nem voltak, ezért egymás között cseréltünk tapasztalatot, egymástól tanultuk el a kisebb-nagyobb fogásokat – idézte fel az „ősidőket” Vági Imre. – Az évek alatt sokat tanultam, így 1959-ben beléphettem hivatalosan is a postagalamb-tenyésztők táborába, a Csorna F:5 Postagalamb Sport Egyesületbe. A szám a város jelzőszáma. Olyan, már akkor is nagy tekintélynek számító alapítók fogadtak soraikba, mint Bognár Mihály, Rédecsi Imre, Rédecsi József, Horváth András, Kormos László, Németh Imre.

Hobbiból versenysport lett

– Az 1990-es évektől egyre nagyobb anyagi ráfordítást igényelt a galambászat, hobbink igazi lényege háttérbe szorult – mondta. – Csak a profik maradtak talpon, ők az esélyesek a versenyeken, mi, akik velük nem tudjuk felvenni a versenyt, megmaradtunk a kikapcsolódásnál, és a magunk örömére tenyésztjük a galambokat. Én a különböző versenyeredményeken túl nagy sikernek tartom, hogy a galambászaton keresztül Európa szinte összes országába eljutottam. A Nyugat-Pannónia Versenykerület, illetve a Magyar Postagalamb Szövetség maratonklubjának szállítási felügyelőjeként ismertem meg külföldi sporttársakat, és igazi sportbarátságokat kötöttem.

Eltévedt galamb Izlandon

Vági Imre beszélt a versenyeztetés lényegéről is. A versenyző madarak lábára speciális gumigyűrű kerül, amiket ma már elektromos csippel, azonosító számmal látnak el. A feleresztési hely, valamint a dúc közti távolság, illetve a hazaérkezési idő alapján számolják ki a versenyző madarak helyezéseit. Rendeznek rövid, közép-, hosszú távú versenyeket és maratont is. Ezek 180 és 600 kilométeres távokat jelentenek, a maratoni pedig lehet akár 1200 kilométeres is. Hogy a postagalamb mi alapján tájékozódik, nem tudják pontosan, de az biztos, hogy a feleresztés után huszonnégy órával ezekről a távolságokról hazaérkezik. Mozgását az időjárási tényezők befolyásolják, a hátszél, az eső, a vihar. Vági Imre emlékszik olyan esetre, amikor a Csehszlovákiában feleresztett madár nem hazafelé tartott. Először izlandi sporttársak jelezték mozgását, néhány nap múlva pedig Angliában kötött ki. A szigetországból továbbindulva viszont eltűnt a madár és nem is érkezett meg tulajdonosához.

Díj a közösségi munkáért

– Az elmúlt évtizedekben számos eredményt értem el galambjaimmal. Egyesületi szintű, illetve championbajnokságokat nyertem, maratonversenyeken szerepeltem. Két díjra különösen büszke vagyok. Az egyiket a velencei sporttársaktól kaptam a közösségért végzett munkámért, a szállítások bonyolításáért. A másik kedves serlegem az Anker Alfonz által adományozott fair play díj, amivel tudtommal az országban egyedül büszkélkedhetem. Ezt egy holland sporttárs nagyon értékes, versenyen elkóborolt galambjának visszajuttatásáért ítélték oda – újságolta az elismert tenyésztő.

Az idővel arányosan

A csornai galambász szerint hobbija igencsak időigényes. P azt tartja, hogy a galambokra fordított idő egyenesen arányos a versenyeredményekkel. A napi gondozás mellett a tenyésztés megtervezése, a versenyekre való felkészítés, a magántréning-

utak megtervezése mind-mind szükségesek. Vági Imre egyedül azt sajnálja, hogy gyermekei nem örökölték a galambászat iránti elkötelezettséget, de unokáiban még bízik és próbálja a galambok szeretetére nevelni őket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom