Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Csöppségeink otthona

Milyen bútorokra van szükség a gyerekszobában? Hogyan helyezzük el őket, hogy a szoba ne váljon túlzsúfolttá, játszani is maradjon elegendő hely? Hogy árasszon nyugalmat, biztonságot, ugyanakkor ösztönzően hasson a gyerekekre?

Ágyak

A gyerekszoba – kicsi, vagy nagy – a gyerek számára a hálószoba, a nappali, a dolgozószoba szerepét egyaránt betölti. Minden kétséget kizáróan ebben a szobában a legfontosabb bútordarab az ágy. A jó fekhely kényelmes, praktikus, egészséges és sok esetben sokoldalú, különösen, ha kicsi a szoba. A pólyás babák számára a legjobb a magas oldalrácsokkal ellátott ágy, amelyből nem tud kiesni. Az ágy lába lehet görgős vagy hajlított, így lehetőséget nyújt a ringatásra is. Kiságy nélkül természetes egyetlen gyerekszoba sem létezhet, de ennek kiválasztásakor mindig gondoljunk arra, hogy a gyerek egy-két éven belül kinövi, ezért nem érdemes a legdrágább modellt választani.

A kiságy lehetőleg készüljön fából, a matrac pedig egészen pici gyerekek esetében legyen kemény - ez fontos a csontok helyes fejlődéséhez, és lehetőleg ez is természetes anyagból. Minél inkább nő a gyerek, annál mozgékonyabbá válik. Az óvodás korú gyereknek napi 12-14 óra alvásra van szüksége, ehhez pedig az ágynak is valóban egészségesnek és kényelmesnek kell lennie. Ebben a korban a legjobbak a félkemény rugós matracok természetes töltettel.

Különösen jó megoldást jelentenek a gyerekszobában az emeletes ágyak vagy a galérián kialakított fekhelyek (az ágy maga fölül van, alatta pedig rengeteg szabad hely marad játszani).

Iskoláskorú gyerekeknek már vásárolhatunk hagyományos ágyat. Ezek a modellek 80-90 cm szélesek, hosszuk pedig két méterig terjedhet. Sok szülő ágy helyett kanapét vagy heverőt vásárol gyerekének, de ez a megoldás egyáltalán nem ajánlott. Az ágy a matrac alátámasztására szolgáló merev darab, és a jó matrac töltete kedvezően befolyásolja a test helyezkedését alvás közben.

Asztalok és székek

Ahogyan a gyerek nő, szükségletei is változnak. Másfajta asztalra van szüksége egy kisiskolásnak és egy kamaszkorú gyereknek. Az egészen pici gyerekek számára speciális pelenkázó asztalt ajánlott vásárolni, apróságoknak való polcokkal ellátva. Ezek között olyan sokfunkciós modellek is találhatók, amelyek polcmagassága változtatható, idővel pedig TV-asztalként, vagy akár íróasztalként is használhatók.

Az óvodás korú gyerekeknek asztalra és székre esősorban a játékhoz, rajzoláshoz van szükségük. Léteznek kimondottan ennek a korosztálynak szánt, méreteikhez igazított kisasztalok és kisszékek, amelyek hátránya azonban, hogy rövid időn belül túlságosan picinek bizonyulnak. Ezért válasszunk inkább alakítható, magasság szerint állítható modelleket, amelyeknek iskolás korban is hasznát veheti a gyerek. Minden praktikusságuk mellett azonban ezek a modellek drágábbak.

Az öt-hatéves gyerekeknek már lehet fiókos, polcos íróasztalt vásárolni. Hogyha a gyerek még nem elég magas ahhoz, hogy kényelmesen üljön mellette, a székre rakjunk párnát, a lába alá pedig egy kisszéket. A forgószékek a kisiskolások számára még nem ajánlottak, mert nem tudnak hosszabb ideig egy helyben ülni, az állandó forgolódás pedig eltereli figyelmüket a fontos feladatokról.

A nagyobb gyerekek esetében már a megfelelő számítógépasztal és szék kiválasztásának problémáján kell gondolkodnunk. Hogyha a szoba mérete megengedi, a számítógépasztal mellett ajánlott megtartani az íróasztalt is kiegészítő tárolóként. Egy másik lehetőség olyan univerzális modellt választani, amelyen a számítógép is elfér, és marad hely az írásnak, rajznak, és egyéb tevékenységeknek. Kényelmes megoldást jelentenek a magasság szerint állítható asztalok is, akár egymagukban, akár egy másik asztal alá betolva, illetve a sarokasztalok, amelyek egyidejűleg lehetővé teszik a számítógép mellett dolgozni, illetve írni. A különböző magasságban elhelyezett polcok semmiképp sem hiányozhatnak az asztal fölül, ezeken a nyomtatót, szkennert, vagy egyéb kellékeket lehet tárolni.

Szekrények

Minden gyerekszobában szükség van különböző tároló helyekre a ruhák, cipők, játékok és egyéb dolgok számára. Nem kell mindenképpen egy padlótól plafonig érő hatalmas szekrényre gondolni, hiszen vannak jóval elegánsabb és praktikusabb megoldások is. A nyitott polcok és a zárt ajtós szekrények kombinációja például ötletes, szép és kényelmes, de a gyerekszobában remekül  mutatnak a tükörajtós szekrények is. Mint tudjuk, a kompakt szekrények különálló alkotóelemekből is összerakhatók, így lehetőség nyílik olyan konfigurációt és olyan méreteket választani, amely egyrészt a gyerekszoba nagyságához igazodik, másrészt elegendő a szükséges dolgok tárolására.

A ruhák és cipők elhelyezésére a hagyományos gardróbon kívül a különböző sarokmodellek is nagyon közkedveltek. Ezek általában ruhaakasztó fogasokkal vannak elátva, alul pedig a nagyobb dolgok tárolására dobozok, fiókok, konténerek találhatók. A szekrény egyik vagy mindkét oldalán nyitott polcok helyezhetők el a könyvek, játékok és csecsebecsék számára. Különösen az apró gyerekek szobájában jelentenek kitűnő megoldást a nyitott polcok, ahol szem előtt vannak a tárgyak, hiszen a kisgyerekek könnyen elfelejtik, mi és hol található, ráadásul a jól rögzített polcok kevésbé jelentenek veszélyt számukra.

A gyerekszoba bebútorozása gyakran okoz gondot a szülőknek. Noha minden gyerekszoba más, általában úgy kell elrendezni a bútorokat, hogy ne zsúfolják tele a szobát, maradjon elegendő szabad hely játszani is. Az íróasztal mindenképpen kerüljön az ablak közelébe, a többi bútornak pedig a legjobb a falak mentén helyet találni. Abban az esetben pedig, ha két vagy több gyerek van, mindenképpen érdemes emeletes ágyról gondoskodni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Egerben

Huszonegy nap alatt tizenhárom komolyzenei, képzőművészeti, táncművészeti és színpadi produkciót… Tovább olvasom