Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Csongrád megye – apróban

Izgalmas olvasmány az apróhirdetés. Mert arról szól, ami legalább egy embert érdekel. Ugyanakkor pillanatfölvétel is az apró. Megmutatja, mit kínál magától magából másoknak, de azt is, hogy mit keres magában és a világban a hirdető. Így aztán a csokorba rendezett apróhirdetés a helyet, a kort, az embereket is jellemzi. Megnéztük: milyennek mutatják a kiadónk lapcsaládjához tartozó Déli Apró hirdetései Csongrád megyét 2006 harmadik-negyedik hetében.
Télen és nyáron az apróhirdetés tükörként mutatja, milyenek vagyunk valójában. Fotó: Karnok Csaba
Eladó a világ! De az apróhirdetés mindenkié. Kis pénzért, vagy éppen ingyen mindenki üzenhet a világnak. Így az apró kendőzetlenül megmutatja, amit a hirdető kér az élettől és amit kínál.

Zavarban a milliomos

Az ingatlan és a jármű a sztár, vezető helyet vívtak ki a hirdetések között. A 120 oldalas Déli Apróban 38, illetve 29 oldalt foglal el az egyik, illetve a másik csokor. Eladni sokkal többen szeretnének, mint ahányan keresnek – házat, lakást, albérletet, garázst; illetve autót, motorkerékpárt.

A milliomos is zavarba jön az aprókat böngészve. A legdrágább ingatlanárként 168 millió forintot jegyezhet föl magának: ennyiért kínálnak egy algyői raktárt. De egy 2,5 hektáros ipartelep csak 100 millió, 11 millióért pedig benzinkutat vehet. S akinek sok a pénze, megteheti, hogy akár egy tavat keressen megvételre magának, vagy éppen egy horvátországi, pontosabban Zadar környéki kétszintes üdülőt, 155 ezer euróért.

Vegyen házat!

Öt millióért legfeljebb egy új garzonhoz, vagy egy építési teleknek való lepukkant házhoz, esetleg önkormányzati lakás bérleti jogához juthatunk Szegeden, vagy a nagyváros környékén. A megyeszékhely vonzáskörzetén kívül sem sokkal alacsonyabbak az árak. De a megye legészakibb csücskében, Csongrádon is 8,5-22 millió forint egy összkomfortos családi ház.

A csonkacsaládok kálváriája


Az albérlet is drága. Egy újszegedi ház például havi 15, egy sokkal puccosabb 150 ezer forint+rezsi összegért bérelhető. A lakás kínálati ára Algyőn is kaució+a havi rezsi+40 ezer forint, de Szegeden a bérleti díj eléri a havi 60-80 ezer forintot is. Ilyen lakhatást jobbára az anya és gyereke(i) alkotta csonkacsalád, vagy kisgyermekes házaspár keres – 20-45 ezer forintért, vagy ingyen – ház körüli munkáért. Igazi ágybérlet nincs. Nem keresnek és nem is kínálnak ilyen nyomorúságos otthonpótlékot. A nincstelenségről is árulkodnak az aprók.

A legalacsonyabb ár, amiért hirdetésben valami elvihetőt kínálnak: a 0,6 forintos műanyag pohár, illetve – a gépek, szerszámok rovatban – 8 forintért egy-egy paradicsomakasztó. A kutyák, macskák vezetik az ingyen vihető dolgok listáját. A zimankóssá lett januárban viszont a kisnyugdíjas ingyen kér kályhát, sparheltet. A két (6 és 16 éves) gyermekét egyedül nevelő nő pedig máshol feleslegessé vált ruhaneműért, játékokért, könyvekért lenne hálás. A rászorulókon segítő alapítvány is kér: számítógépet, anyagiakat és élő munkát.

A rendszerváltás vesztesei

A Kádár-rendszerhez kötődő könyv- és tárgygyűjtő akcióját folytatja a Baloldali Front Kommunista Ifjúsági Szövetség – áll a Közlemények élén. A rendszerváltás veszteseit beszélgetésre hívja a Déli Apró Üzenet rovatában mobil telefonszámát megadó hirdető, aki csak az esti órákban hallgatja türelemmel a szinte vég nélküli panaszáradatot. A legtöbben munkahelyük elvesztése miatt sírnak. Újból kenyérkeresethez jutni pedig nagyon nehéz.

A vaskos apró-újságban csak nyolc oldalt töltenek ki a munkával kapcsolatos hirdetések. A megyei munkaügyi központ is az aprók között hirdet. Az ácstól és az ápolótól kezdve a gépészmérnökön és a szakácson át az üzletkötőig Szegeden közel 150, Vásárhelyen nagyjából 50, Szentesen körülbelül 30, Makón és Kisteleken 10, Csongrádon és Mórahalmon 5 állást kínál. A munkát keresők között a legifjabb egy 18 éves lány, aki pénztáros végzettséggel ABC-eladó lenne, a legidősebb pedig egy 57 éves, regisztrált munkanélküli férfi, aki kis és nagy teljesítményű kazánkezelő jogosítvánnyal sürgősen munkahelyet keres.

Az újsággyűjtő

Lapunkat is rendszeresen olvassa, de a színes magazinok szenvedélyes gyűjtője Ratkai Zsolt. Lakásában több ruhásszekrényt megtöltenének már az Autó-Motor, a Cinema, a Pop Corn, a Móricka példányai. Ezért eladogatja újsággyűjteményét. „Apróhirdetésem megjelenésének napján elvitték a Story-kat az első számtól a nem oly rég megjelent utolsóig – árulja el a Tisza Volán Rt. újságszerető dolgozója. – Régebben az Ifjúsági Magazin adott féléves előfizetést jutalmul azért, mert megörült annak, hogy nálam megtalálták az IM 1954-es első számainak példányait is". A gyűjtőnek régebben 8-10, manapság 4-5 féle magazinra van csak pénze.

Csupa erotika


Feleséget, élettársat, társat, kapcsolatot hirdetéssel keresni már csak valami fülledt testiséget árasztó ballaszttal lehet. A Barátkozás és a Cserebere rovat olvadása is mutatja a bizalmatlanság mételyszerű terjedését, de a pénz uralmát is. Üdítő kivételt a szabadidős, hobbival kapcsolatos hirdetések jelentenek. Megtudhatjuk, hol és mikor indul a kezdő hastáncosok tanfolyama, de a női labdarúgó-toborzóra is mehetünk, feltéve hogy sportolnánk valamit. Az aprót böngészve kedvet kaphatunk a hangszeres zenetanuláshoz. Egy
pianínót – persze „családi okból" és „apró hibás endékásat" 70 ezer forintért sóznának ránk, de vehetünk szintetizátort, citerát, vagy tárogatót 300 ezerért. De akvaristák, vasútmodellezők, képregényfalók, bélyeg- és éremgyűjtők is lehetünk, ha engedünk az aprók csábításának.

Minden eladó! Százszámra kapható mobiltelefon, de gazdát cserélhet így számítógép, betonkeverő és betéti társaság is. Persze szemesnek áll a világ: az egyik „alig használt borotvát" kínál 5,2 ezerért, a másik az állítólag 360 ezret érő edénykészletet 190 ezer forintért, a harmadik meg éppenséggel valami „láma tanító" a mindennapi problémák megoldásához kínál kulcsot.

Kitágult a világ: a déli végekről 34 országba juttathatjuk el fizetett üzenetünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlék- és teremtorna a Magvassyban

Hétvégén rendezik a győri Magvassy-sportcsarnokban az Alcufer-kupa teremlabdarúgó-tornát. A… Tovább olvasom