Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Csökkent az elöntött területek nagysága

Csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, csütörtökön még mintegy 75 ezer hektár volt víz alatt. A folyók apadnak, csökkent a Hortobágy-Berettyó vízszintje is.

A legnagyobb terület az Alsó-Tisza vidékén van víz alatt, ott a belvízzel elöntött terület nagysága 43 ezer hektár, ebből 13 ezer hektár vetés, 9 ezer hektár pedig szántóterület. Andó Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: 29 szivattyútelep - másodfokú belvízvédelmi készültség mellett - naponta mintegy 3 millió köbméter vizet emel át a főbefogadó folyókba.

A belvíz elleni védekezés kiemelt feladat a Közép-Tisza vidékén is, ahol 44 ezer hektár van víz alatt. A szivattyútelepek folyamatos működésének és a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően azonban a március 1-jén mért maximumhoz képest már 4 ezer hektárral kisebb a belvizes területek nagysága. A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 39 stabil szivattyútelep 3,6 millió, 9 szállítható szivattyú pedig 273 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. A február 18-a óta átemelt víz mennyisége megközelíti a 42 millió köbmétert.

Békés megyében 900 hektárral, 18.860 hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint továbbra is mind a tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Egy területen harmadfok, nyolc térségben másodfok mellett védekeznek. A szivattyútelepek egy nap alatt hárommillió köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba és csatornákba, a február 4-én kezdődött védelmi periódusban már 48 millió köbméter vizet szivattyúztak el az elöntött területekről. Az önkormányzatok közül Szarvas és Hunya másodfokú, Mezőtúr, Gyomaendrőd, Dévaványa, Kétegyháza, Körösladány elsőfokú készültséget tart fenn.

Belvízzel elöntött mezőgazdasági terület a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós határában. A vízügyi hatóságok adatai szerint az országban mintegy 150 ezer hektárt borít belvíz, ebből 80-90 ezer hektárra
Belvízzel elöntött mezőgazdasági terület a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós határában. A vízügyi hatóságok adatai szerint az országban mintegy 150 ezer hektárt borít belvíz, ebből 80-90 ezer hektárra tehető a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökre mintegy 200 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, de az még így is meghaladja a 10 ezer hektárt. Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a beregi és a tisza-szamosközi belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, míg Felső-Szabolcsban és a Szamos-Krasznaközben másodfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Pest megyében is csökkent az árvízzel elöntött területek nagysága, a megyében mintegy 3 ezer hektárt borít belvíz. A másodfokú készültséget a szigetbecsi, a ráckevei és a szúnyogi szivattyútelepen változatlanul fenntartják. A ráckevei Duna-ág mentén veszélyeztetett üdülőtelepek mentesítése és a belvízkivezetés feltételeinek biztosítása érdekében a vízszintet alacsonyan tartják, annak szabályozására a Tassi-zsilipen 24 órás ügyeletet tartanak.

Járművek haladnak egy belvízzel elöntött mezőgazdasági területen a Pest megyei Apaj határában. A vízügyi hatóságok adatai szerint az országban mintegy 150 ezer hektárt borít belvíz, ebből 80-90 ezer h

Járművek haladnak egy belvízzel elöntött mezőgazdasági területen a Pest megyei Apaj határában. A vízügyi hatóságok adatai szerint az országban mintegy 150 ezer hektárt borít belvíz, ebből 80-90 ezer hektárra tehető a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Lassan ugyan, de apadtak a folyók. A Tisza jobb oldali mellékfolyóin folyamatos a vízszintcsökkenés, a Tisza Tiszafüredig apad, alatta még kis mértékben árad. Szolnoknál csütörtökön a vízállás 662 centiméter volt, némileg meghaladta az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint az apadásra tekintettel elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Zagyva mindkét partján Jászberény és Újszász között. Másodfokú készültséget már csak 52 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, a Karcag és Túrkeve közötti szakaszon tartanak fenn.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. március 05. 05:29
    „Már nem jóüzlet a hal telepítés sem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken állhat csak helyre a vasúti közlekedés a Keletiben

Továbbra is jelentős késéssel közlekednek a vonatok a budapesti Keleti pályaudvaron történt műszaki… Tovább olvasom