Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Csökken a papi hivatások száma

Folytatás az 1. oldalról.

Vereczkey Tamás, a Győri Papnevelő Intézet lelki igazgatója megjegyezte: a szolgálatra készülők száma nem csak a győri egyházmegyében csökkent. Hat évvel ezelőtt 420, tavaly 300, idén már csak 228 fiatalember készült a papságra.
– Fiataljaink jelentős része nehezen kötelezi el magát egy életre. Sokakban megfogyatkozott a hit, nincs bátorság, lelkesedés a teljes odaadásra, akár a házasságkötésről, akár a papi, szerzetesi hivatásról beszélünk. Világunk elsősorban az anyagi javakat és a sikereket értékeli, Isten hívását a különböző hivatásokra kevésbé. Pedig csak akkor lehet valaki boldog, ha Isten hívását követi – vélekedett a lelki igazgató. – Amikor a papi hivatások megfogyatkozásáról szólunk, nem aggodalmaskodunk.
Az idén felszentelt győri egyházmegyés diakónusok egyike Németh István. Elmondta: sokan kérdezték már, miért választotta a papi hivatást. Eleinte próbált mindenféle okosat kitalálni, mígnem rájött, a válasz nem az ő dolga.
– János evangéliumában mondja Jézus: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket” – mondta Németh István. – Nagy öröm számomra, hogy Isten erre a nehéz, de magasztos hivatásra kiválasztott.
„ A mai világban az elkötelezett, hosszú távú tervek, döntések nagy veszélyben vannak, hiszen

mindenütt azt halljuk: élj a mának, valósítsd meg önmagad!”
– Minden keresztény embernek úgy kell élnie, hogy bizonyítsa: lehet Krisztust követni még a huszonegyedik században is, ami nem régi, kifakult mítosz, hanem egy élő valóság. A Krisztusra hagyatkozó ember számára az örök boldogságot jelenti – mondta érdeklődésünkre a győri fiatalember. – Egész életemben szemem előtt szeretném tartani, hogy a gyarló és olykor esendő szolga közreműködése folytán csak a mindenható Isten működése számít. Egyedül ő képes arra, hogy az embert magához vonzza.

Diakónus és pap

A diakónus a felszentelés után prédikálhat, kiszolgáltathat bizonyos szentségeket, végezhet szenteléseket. Így például keresztelhet, eskethet, temethet, a szentmisében a pap mellett segédkezhet. A felszentelt pap bemutathatja a szentmisét, gyóntathat, kiszolgáltatja a betegek szentségét és püspöki megbízással plébániát vezethet. A teológusokat az ötödik év végén diakónussá, a hatodik év végén pappá szentelik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy mecsetet támadtak meg Irakban

Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek, amikor négy szunnita… Tovább olvasom