Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Csillagszóró kellene egész évben

Nyugat-Dunántúl - Érdekes tapasztalatai vannak – a most elkészült összegzés szerint – az évvégi Csillagszóró II. nevű ellenőrzési akciónak. Ha valahol „érzik" a hatóság jelenlétét, rögtön sokkal kevesebb a szabálytalanság.

November 20-tól január 4-ig tartott a Csillagszóró II. nevű akció, több hatóság (például a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, a Munkaügyi Felügyelőség, a Vám- és Pénzügyőrség, a rendőrség) együttműködésével. Az adóhivatali ellenőrzések ezidő alatt hasznos tapasztalatokkal jártak – tudtuk meg az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága Operatív és Ellenőrzési Főosztályának most elkészült összegzéséből.


Az árueredettel már nincs gond

A régióban 30 településen, 20 előre rögzített időpontban és 32 helyszínen zajlottak le együttműködés keretében közös ellenőrzések, melyekhez az igazgatóság 11 esetben csatlakozott. A régió nagyobb városainak vásáraiban, bevásárlóközpontjaiban illetve az azok környékén felállított sátras kitelepüléseknél vizsgálódtak az ellenőrök.

Összesen 304 nyugta- és számlaadási kötelezettség ellenőrzését, 34 esetben foglalkoztatottak ellenőrzését és 38 alkalommal áru eredetének ellenőrzését végezték el. A nyugtaadási ellenőrzéseknél 43 esetben kezdeményezett az APEH hatósági eljárást. A foglalkoztatottak bejelentésére irányuló ellenőrzéseknél 11 adózónál tártak fel fekete foglalkoztatást a revizorok (mind a 11 esetben üzletlezárás illetve tevékenység felfüggesztés szankció követi a megállapításokat). Örömteli viszont, hogy az árueredet ellenőrzéseknél mindent rendben találtak az igazgatóság szakemberei.

Jelzés értékű az a tapasztalat, hogy a hatósági jelenlétnek köszönhetően a közös akciók időtartama alatt a nyugtatömböket és a pénztárgépeket folyamatosan használták a vizsgált személyek. Nem kétséges, ha az adózók érzékelik bármely hatóság jelenlétét, akkor nagymértékben javul a jogkövető magatartásuk hangzik a megállapítás. Következtetésként elmondható, hogy szükségesek egész évben az akciósorozatok.

Negatív tapasztalat, hogy a 2008. elején nagy publicitással, hangsúlyosan kezelt új előírás (az őstermelőkre is vonatkozik a bizonylatok kötelező kiállítása) lassacskán a feledés homályába merült. Így például a koszorúkötőknél vagy a karácsonyfa árusítóknál a mulasztás többszöröse volt az átlagosnak.

Néhány adat Győr-Moson-Sopron megyéből. Itt 187 esetben vizsgálták a bizonylatokat, 25 szabálytalanságot találtak. A foglalkoztatottak bejelentését 21 helyen nézték, az esetek éppen egyharmadánál volt szabálytalanság.


Mégis bunda a bunda...

Az adóellenőrök érdekes megjegyzéseket, magyarázatokat is hallottak, s néhány adózónál szinte természetesnek tűnt a „szabálytalanság követő" magatartás. Ilyen például az a szőrmekereskedő kft., ahol a revizorok az ellenőrzés során nyugtaadási kötelezettség, illetve három alkalmazott esetében a bejelentési kötelezettség elmulasztását állapították meg. Az adózó a vizsgálat közben megjegyezte: „Ha mindenkinek adnék nyugtát, akkor nem lehetne megélni." Az üzletben a legolcsóbb bundakabát 360 ezer forintba került... Az ellenőrzéssel kapcsolatosan az adóellenőr azt tapasztalta, hogy ugyanez a kereskedés korábban egyéni vállalkozás volt, jogtalan foglalkoztatás miatt az üzletet már be is zárták. Kis ügyeskedés, hogy a vállalkozási forma változtatásával elkerülték a halmozott jogszabálysértést, viszont most is ugyanazt a személyt foglalkoztatták bejelentés nélkül, ami viszont kevésbé ügyes megoldás...

Más esetben, az egyik üzletben a fizetéshez köthetően sem pénztárgépi nyugtát, sem számlát nem állítottak ki. Miután a revizorok bemutatkoztak, az adózó elmagyarázta nekik: „Ha nagyobb értékben – mondjuk 60 000-70 000 Ft-ért vásároltak volna – akkor mindenképpen állítok ki nyugtát." Ezzel együtt sérelmesnek érezte, hogy egy kisebb (ez esetben 500 Ft-os tétel) nyugta elmaradása miatt is ugyanolyan nagy bírságra számíthat, mint egy nagyobb összegű mulasztásnál...

Olvasóink írták

  • 2. PrettyWoman 2009. január 22. 11:12
    „Mert ahhoz már ész is kéne.”
  • 1. albatrosz 2009. január 21. 23:44
    „Egyértelmü: a vállalkozói igazolvánnyal, adószámmal stb rendelkező vállalkozókat ki lehet "nyirni",mert megtalálni Őket! A feketéző, adót,járulékot nem fizetők nem találhatók! Nem a normálisan bejelentkezett, regisztrált vállalkozókat, ha nem a stikában "dolgozó" un. vállalkozókat kellene leleplezni! Ez miért nem feladata az APEH-nek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar rendőrök Gázában

Rendőröket, valamint vám- és pénzügyőröket is küld Magyarország az unió gázai, úgynevezett… Tovább olvasom