Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Csapdák az állásinterjún

Hiába tökéletes a megjelenésünk, néhány félresikerült mondattal elrontjuk a kedvező összképet.

Mindenki tisztában van vele, hogy ha felvételi beszélgetésre megy, különös gondot kell fordítania öltözékére. A csinos ruha, a visszafogott smink és az ápolt frizura azonban csak az első lépés a siker felé. Elengedhetetlen a magabiztosságot sugalló megjelenés és a kedvesség.

Tíz aranyszabály

1. Ápolt külső
2. Határozott viselkedés
3. Határozott kézfogás
4. Nézz a másik szemébe
5. Ne légy rámenős
6. Egyértelműen fogalmazz
7. Gondold át, mit fogsz mondani
8. Ne játszd meg magad
9. Ne bizalmaskodj
10. Mosolyogj sokat

Gondold át, milyen jellegzetes kérdésekkel szembesülhetsz. Néhány előre megfogalmazott válasszal nehezebben hozhatnak zavarba.

Miért jelentkezett erre az állásra?

Érdemes rövid, tömör mondatokban összefoglalni, milyen elvárásaid, terveid vannak a munkakörrel és a jövővel kapcsolatosan. Nem árt, ha a beszélgetés előtt tájékozódsz a cégről, ahova jelentkeztél.

Miért hagyta ott az előző munkahelyét?

Igyekezz egyértelmű, mindenki számára elfogadható, érthető indokokat találni. Például: nem volt elegendő szakmai kihívás, szeretnéd új területen kipróbálni magad. Semmiképpen ne becsméreld előző munkahelyed vagy korábbi főnököd. Azzal ugyanis saját magadról állítanál ki rossz bizonyítványt.

Milyen - ön szerint - a tökéletes vezető?

Próbálj általános jó tulajdonságokat felsorolni: vállalja a felelősséget, együttműködő, rugalmas, következetes, nyitott az új dolgokra. Munkatársait határozottan, de partnerként irányítja.

Hogyan képzeli el magát harminc év múlva?

Amennyiben ismered a várható feladatokat, vázold fel hosszabb távú terveid. Beszélj megvalósítható szakmai elképzeléseidről is. Ha nem kérdeznek, ne ecseteld vezetői ambícióid, vagy a családdal kapcsolatos elképzeléseid.

Mit gondol, milyen szakmai értékei vannak?

Őszintén felsorolhatod azokat a tulajdonságaidat, amiket előnyösnek tartasz a munka szempontjából. Nem szabad túl önteltnek vagy túl szerénynek tűnni. Ne titkold, ha valamiben kiemelkedő sikereket értél el.

Vannak-e hibái?

Mindenkinek lehetnek gyenge pontjai. Érdemes olyasmit mondani, amit a javadra fordíthatsz. Például: túlságosan szeretnék megfelelni az elvárásoknak. A legjobb teljesítményre törekszem, ezért néha elveszek a részletekben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ellenőrzik a gyümölcs ízét

A hipermarketekben ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök minőségét? Kiderült: az ízt sehol senki nem… Tovább olvasom