Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Csak azért, mert nő vagyok?

Bár a női esélyegyenlőségről egyre több szó esik, sokan a témát is feleslegesnek tartják.

Az asszonyok nagyon praktikusan gondolkodnak. Többnyire még abban az esetben is, ha a női esélyegyenlőségről van szó, amiről hivatalos fórumokon egyre több szó esik, mégis sokan még a téma felvetését is feleslegesnek tartják. Tényleg, miért is kell olyan dologgal foglalkozni, mint a nemek különbözősége, ami eleve létezik és következményei magától értetődőek? Az ezzel kapcsolatos, leggyakrabban hangoztatott
véleményeket gyűjtöttük csoportba, pró és kontra.

Miért kell a nők helyzetén javítani?

– Bár különböző felmérések szerint a két nem közötti iskolázottsági különbségek és a munkahelyi diszkrimináció elhalványulóban van, az Európai Unió átlagában a férfiak még ma is 16 százalékkal többet keresnek, mint a nők.

– A nők mindenkit oltalmaznak, védenek, egyszóval gondoskodnak az emberiségről. A bölcsőtől a sírig fontos szerep jut nekik. Ez azonban nagyobb megterhelést is jelent, amit ha nem tudnak pihenéssel, kikapcsolódással kompenzálni, külsejükön az öregedés jeleiben és egészségük romlásában nyilvánul meg.

– Még mindig kevés a nemcsak papíron családbarát munkahely, amely rugalmasan alkalmazkodik az anyák gyermekneveléssel járó kötelességeihez. Mutassanak egy vezetőt, aki örül, ha beosztottja a gyermek betegsége miatt megy táppénzre.

– Az álláskeresők felvételi beszélgetésein még sokszor mindig elhangzik olyan kérdés, ami burkoltan arra utal, mikor akar szülni a nő.

– Házasságon belül a többet kereső általában hatalmat gyakorol a másik felett, a férfi a nőt pszichikailag elnyomásban részesítheti.

– A nő nem sokat tehet, ha családon belüli erőszak éri, vagy a munkahelyén szexuálisan zaklatják. Mindkét esetet nehéz bizonyítani, és ha sikerül is, a bántalmazott számíthat a megbélyegzettségre.

– A nő még akkor is nehezebben fut be karriert pályáján, ha ahhoz minden képessége megvan, mert a beidegződött sztereotípiák szerint a férfi való a vezető posztokra, a nő a házimunkák elvégzésére való.

– Kevés a női vezető a közéletben és az üzleti világban is, pedig a hölgyek többsége kompromisszumkészebb, mint a férfiak.

– Az alacsonyabb végzettséget igénylő, lenézettebb szakmákban nagyobb a női dolgozók aránya, mert ők, ha munkanélküliekké válnak, „muszájból" hamarabb elfogadják az olyan állásokat is, amelyek nem végzettségüknek megfelelőek. Készek ilyen áldozatot hozni családjukért.

– A karrier és a család közti állandó egyensúlyozásra kényszerülnek, mert a társadalom nem kellőképp segíti azokat, akik egyformán fontosnak tartják mindkettőt.

– A hölgyek gyakran kapnak olyan feladatot munkahelyükön, ami nem észbeli képességeiket teszi próbára, csak épp jelenlétükkel kell „díszíteniük" a társaságot. Esetenként még azt is megmondják, hogy mit vegyenek fel.

– Az egyedül maradt, gyermeket nevelő nők csonka családjait különösen sújtja a szegénység.

Miért felesleges a nőknek panaszkodniuk?

– Még a hagyományosan férfidominanciára épülő társadalmakban is elismerik a férfiak a nők nagyszerűségét, különbözőségét. Csodálják őket azért, amiért sok olyan dologra képesek, amire a férfiak nem.

– Létezik a női szolidaritás. A XXI. század asszonya modern és partnerségben gondolkodik. Nagy szerepe van az üzleti szféra és a politika közti társadalmi párbeszédben.

– A férfi-nő kapcsolat – a rossz tapasztalatok ellenére is – nagyon fontos, ha nem a legfontosabb az ember életében. A nők végül is akkor oldják meg számukra megfelelően életüket, ha igent mondanak a megfelelő kérőnek.

– Ma már egy nő, ha úgy érzi megkülönböztetett bánásmódban részesítik, hivatkozhat arra, hogy a törvények szerint nem bánhatnak vele másképp csak azért, mert nő.

– A gyengébbik nem ma már nem is a nő, hanem a férfi. A mai fiatal generációban nagyon sok tabu megtört és többféle új típusú férfi jelent meg. Érdemes megfigyelni például a háztartási munkákban vagy a csecsemőgondozásban önként részt vállaló apát.

– A legtöbb európai országban az emberek kétharmada látna szívesen női vezetőt a helyhatósági választások eredményeként a települések élén.

– A nők sokkal jobban tanulnak, mint a férfiak, az európai statisztikák szerint öt százalékponttal jobban.

– Számos olyan sztorit, sikertörténetet hallhatunk, láthatunk, amely olyan nőkről szól, akik sokra vitték, több anyagi és erkölcsi elismerést besöpörtek és szervezőzseniként megoldották, hogy ne kelljen választaniuk a család és a karrier között.

– Gyakran a magasabb beosztásba jutott asszony feleségként önként
választja a főállású anya szerepét, mert a család anyagi helyzete következtében ezt megteheti.

– Az se jó, ha a nő túl sokat keres, túlságosan neves vagy sikeres, túlságosan sok idejét fordítja a munkájára, mert akkor nehezen talál párt magának. A boldogsághoz pedig az is kell.

– Ahol pozitív diszkriminációt alkalmaznak azért, hogy a vezetők közt növeljék a nők arányát – és vannak már ilyen országok, szervezetek –, ott méltatlanul hátrányos helyzetbe kerülnek a posztokra alkalmas urak.

– A nők a munkahelyi érvényesülés során felhasználhatják előnyös külsejüket, anélkül, hogy szépségük hangsúlyozása mellett bármi mást tennének.

– A válás nemcsak a nőt terheli meg anyagilag, a tartásdíjat fizető apát is.

Nők és férfiak is a csúcsra jutnak. A hölgyek közül mégis többen érzik úgy, hogy nem kerülhetnek a felfelé vezető lépcsőfokok közelébe, ahol aztán megmutathatnák, mit tudnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenti Tibor: Remény és küzdelem

Szenti Tibor író, helytörténész Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című regényéről beszél. Tovább olvasom