Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Columbo és Chuck Norris

"Érdeklődve figyelem, ahogy a győri polgármesterjelöltek sorsdöntő kérdésekről beszélgetnek."
Kun András jelmezben.
Érdeklődve figyelem, ahogy a sokasodó győri polgármesterjelöltek nyilvánosan vagy szűk körű beszélgetéseken bejelentik, melyik fontos vezetővel, közszereplővel cseréltek éppen tapasztalatot a megyeszékhely jövőjéről. A gazdaság, az egészségügy vagy a közbiztonság sorsdöntő kérdéseiről.

Adja magát a kérdés: vajon a kulturális élet vezetőit hány polgármesterjelölt kereste fel eddig? A válasz is sejthető. Valószínűleg egy sem.

Szegény, szegény győri kultúra. Még az ág is húzza. Hajlamosak vagyunk arról panaszkodni, hogy ebben a városban nem történik szinte semmi, de ha vannak is programok – márpedig vannak, szép számmal –, azokat sem becsüljük meg igazán. Itt volt például a barokk hétvége. A polgármester őszinte vallomásából tudjuk, hogy tizen-egynéhány évnek kellett eltelnie, mire megbarátkozott a barokk esküvővel.
A felkért száz üzlettulajdonosból is mindössze csak egy, igen, egyetlenegy vette a fáradságot és vállalta kirakata barokkosítását. A többiek a fülük botját sem mozdították.

Márpedig a barokk varázs csak akkor teljesedhet ki Győrben, ha komolyan veszi a város. Képzeljék csak el, milyen pocsék érzés kerítené hatalmába a turistákat Velencében egy nyögvenyelős fesztivál láttán. Ha lépten-nyomon abba botlanának, hogy az üzlettulajdonosok, az eladók és a városvezetők is csak duzzogva öltenék magukra a maskarát. Biztosan nem vinnék jó hírét, biztosan nem kívánkoznának vissza.

A barokk varázs ünnepélyes megnyitóján Kun András alpolgármester, aki egyébként maga is jelölt, jelmezbe öltözött. Megtört a jég, mondták a program gazdái. Olyan váratlanul érte őket ez a jelzésértékű gesztus, mintha legalábbis Columbo hadnagy Chuck Norris-os izompólóra cserélné ballonkabátját.

A magam részéről szívesen megnéztem volna mind a kilenc jelöltet barokk maskarában. Kíváncsi lettem volna, hogy áll rajtuk, hogy tudnak a jelmezben ellazulni. Kinek mennyi nézőt sikerül a Széchenyi térre csábítani a szürke, depressziós időben a másnapi esküvőre? Ki mennyire tudja elviselni a cikizést, a beszólásokat, és ki tudja a legjobban átadni a barokkos életérzést?

Ha már egyszer eldőlt, hogy a barokkra épül az idegenforgalom a folyók városában. Ha már egyszer tizennégy év alatt soha senki sem nyilatkozta azt, hogy ez baromság, hogy ez tök ciki. Szóval, ha így alakult, érdemes lenne Győrnek egységesen sugároznia a barokk varázst. Az üzleteknek, az éttermeknek, a szállodáknak, a vasútállomásnak. Mondván, ha csinálunk valamit, akkor azt csináljuk teljes gőzzel. Mondván, ha egyszer megszületett egy döntés, akkor álljon mögé mindenki. Mert csak így lehet.

Persze ehhez az is kell, hogy a polgármesteri székért tolongó jelöltek közül legalább egyvalaki elhitesse a néppel: ő lesz a kultúra nagykövete (is). Ehhez pedig nem ártana alapból tudnia, mi is jár a kultúrmunkások fejében itt, a Rába partján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: felemás szezonkezdet

Tovább olvasom