Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Címeres történelem Enesén

Különös kiállítás nyílt a napokban Mógor Tamás heraldikus kézzel festett nemesi címereiből. A több mint hetven alkotást bemutató tárlat november 5-ig látható az enesei kultúrházban.
Történelmi idők hagyománya éledt újra hazánkban a rendszerváltás után: a címerfestés. Mógor Tamás – sokak előtt – nem a nyolcvanas évek végén fedezte fel ezt a sajátos mesterséget, művészetet, hiszen a pápai címerfestő több évtizede foglalkozik heraldikával, a címerek előállításának, történetének és vizsgálatának tudományával. Ennek eredménye az az egyedülálló, kézzel festett címertörténeti sorozat, amelyből több mint hetven alkotást válogatott Enesére.
A kultúrházban látható kiállítás „fő” helyén az enesei nemesi famíliák, így a Barcza, az Enessey, a Káldy és a Mesterházy család címerei szerepelnek. Az erdélyi főnemességet többek között a Bánffy, a Mikó és az Orbán család, a magyar főnemességet a Batthyány, a Vay család, a neves magyar famíliákat – mások mellett – Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc és Jókai Mór képviseli festett nemesi jelvényével. A színes címerek mellett rövid ismertető olvasható mindegyik kiállított család történetéből, összefoglaló a magyar nemességről, a címertanról, címertani fogalmakról. Talán nem véletlen, hogy ez a különleges tárlat olyan népszerű. Enese előtt Mógor Tamás művei szerepeltek már többek között Pápán, Ajkán, Veszprémben, Devecseren és Noszlo-

pon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hízásnak lelki oka is lehet

Szinte minden fellelhető módszerrel lehet fogyni, tartós eredményt azonban csupán néhány hoz… Tovább olvasom