Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Cimbalom - DVD-bemutató koncert az őszi fesztiválon

Hangversenyen mutatják be a Lukács Miklós cimbalomművészről készült DVD-t kedden a Budapesti Őszi Fesztivál keretében: a Millenáris Teátrumban egy-egy filmrészlet után a dallamot élőben veszik át a zenészek. Az estet a közelmúltban elhunyt Vékony Ildikó emlékének ajánlja a muzsikus - közölték a szervezők az MTI-vel.
A keddi koncerten Lukács Miklós Borbély Mihállyal (szaxofon), Ittzés Gergellyel (fuvola), Kántor Balázzsal (cselló), Klenyán Csabával (klarinét) és a Lukács Miklós Kvintett tagjaival - Bacsó Kristóffal (szaxofon), Szandai Mátyással (nagybőgő), Szalai Péterrel (tabla), Dés Andrással (ütőhangszerek) - lép színpadra. A XX. század elején Igor Stravinskyt és Ernest Ansermet-t elragadtató Rácz Aladár óta a magyar cimbalmosok rendkívüli helyzetben vannak: egyrészt erős hagyomány veszi körül őket, másrészt a legkülönbözőbb zenekultúrák alkotóit ihlették meg.

Lukács Miklós szinte megtestesíti ezt a kettősséget: klasszikus zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Szakály Ágnesnél, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán G. Szeverényi Ilonánál végezte, majd a dzsessz és a világzene felé fordult az érdeklődése. Számos ilyen jellegű formációban működött közre, tagja a Mitsoura zenekarnak és a Dresch Kvartettnek, de folytatja klasszikus zenei pályáját is: játszott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Hamburgi Filharmonikusokkal és a torinói RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. Komponistaként több kortárszenei művet jegyez, például egy cimbalomversenyt, amelyet első tanárának, Szakály Ágnesnek ajánlott.

A Lukács Miklósról - és hangszeréről - készült portréfilmet 2007-ben forgatta a holland-mexikói rendező, Mano Camón. Az anyag a cimbalomművész pályája mellett bemutatja a Talentum Művészeti Iskolában 2002 óta folytatott zenetanári munkáját is, felvázolja a cimbalom kultúrföldrajzát, történetét, s áttekinti az egész eurázsiai kontinensen elterjedt, évezredes múltú hangszer változatait. Mint az a filmből is kiderül, az Ázsiában és Európában egyaránt ismert cimbalmot nem alaptalanul tartják jellegzetesen magyar hangszernek.

Az instrumentum legnagyobb, hangversenyzésre is alkalmas változatát az 1800-as évek közepén magyar hangszerész, Schunda József készítette el, majd tanítványa, Bohák Lajos tökéletesítette tovább. A hangszer így klasszikus művek előadására is alkalmassá vált. Lukács Miklós DVD-bemutató estjén kortárs cimbalomművek is elhangzanak, Eötvös Péter és Kurtág György kompozíciói. Eötvös-művel a muzsikus a 2006-os Varsói Őszi Fesztiválon is szerepelt: akkor az Atlantis cimbalomszólóját játszotta. A Kurtág-művek megszólaltatásában Vékony Ildikó tragikus halálával több feladat hárul rá

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás a fővárosban a hétvégén

Két nagy rendezvény miatt forgalomkorlátozás lesz a fővárosban a hétvégén: szombaton az… Tovább olvasom