Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Cigánylakodalom Ivánban

Ivánban két 16 éves fiatal, Vass Andrea és Kovács Dániel ma cigányesküvőt tart. A lakodalomba négy-ötszáz vendéget várnak a megyéből és az ország más térségéből is.
Ivánban Vass Andrea, a 16 éves fodrásztanuló és az ugyancsak 16 esztendős Kovács Dániel számára nagy napnak ígérkezik a mai: cigány folklór szerinti esküvőt tartanak. A házasságkötést 18 éves korukban – nagykorúságuk betöltésekor – megismétlik a polgármesteri hivatalban és az oltár előtt is.

Gyermeket várnak

– Ilyen gyönyörű lánnyal még nem találkoztam, mint Andrea. Féltékeny természetű vagyok, így arra gondoltam, már most elveszem feleségül, csak hogy mindig az enyém legyen – ölelte át a lányt Dániel, aki ma délelőtt kéri meg a lány kezét, s délután már meg is tartják a lagzit. – Háromgyermekes családból származom, magam is sok gyereket szeretnék, legalább négyet-ötöt. Mielőbb munkába állok majd, hogy eltarthassam a családomat. S hogy mihez fognék legszívesebben? Mindegy, csak munka legyen.
– Én három gyerekkel is megelégednék – mosolyodott el Andrea, aki nem titkolja, várandós, első gyermekük alig hét hónap múlva fog megszületni. – Ha lány lesz, a Vanda Beatrix, ha fiú, akkor a Dániel nevet adjuk neki. Különben még két évem lenne az iskola befejezéséig, most egy évet halasztok. De amint lehet, folytatom és elvégzem a szakiskolát.

Két éve ismerkedtek meg

Andrea és Dániel egy forró éjszakájú cigánybálon ismerkedtek meg, két évvel ezelőtt. Akkor kerültek érzelmileg közel egymáshoz, amikor Dániel felkérte Andreát táncolni.
– Felejthetetlen nap volt, már akkor éreztem, ő lesz az igazi – néz Dánielre a lány. – Aztán ünnepekre mindig nagy csokor virággal lepett meg. Szombattól a szüleim házában fogunk lakni, s úgy élünk, mint egy házaspár.

Polgári esküvő később

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – mondja az örömapa, Vass Tibor, az iváni cigány önkormányzat elnöke. – Annak örülünk, hogy megtalálta lányunk a párját – hiszen a kisebbség körében egyáltalán nem ritka a korai házasság és gyermekvállalás –, másrészt szerettük volna, ha előbb a lányunk elvégzi a középiskolát. A lagziba minden rokont, barátot, ismerőst elhívtunk, négy-ötszáz vendéget várunk a Rózsa utcába. A polgári és az egyházi esküvő két év múlva lesz, akkor újra tartunk lakodalmat. Azt viszont sajnáljuk, hogy a falu plébánosát hiába kértük, szombaton a fiatalokra legalább a kápolnánál adjon egy áldást Isten nevében, azt válaszolta: sajnos, nem lehet. Reméljük, ettől még tartós lesz és boldog a fiatalok házassága.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom