Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Cher, az örökifjú popdíva pályája

Cher a „nagy generáció” újabb tagjaként érkezett el hatvanadik születésnapjához. A hatvanas évektől folyamatosan jelen van a popszakmában, időről időre turnékkal cáfolja meg a visszavonulásával kapcsolatos híreket.
Cherylin Sarkasian LaPier a kaliforniai El Centóban született 1946. május 20-án.
Gyermekkoráról nem sokat lehet tudni. Phil Spector producer jóvoltából a hatvanas évek elején összeismerkedett Salvetore Sonny Bonóval. S az ismeretségből hamarosan szerelem, házasság, közös zenélés-éneklés kerekedett. Cher volt a duett hang-

adója, hiszen a szép, fekete hajú énekesnőt nagyon szép mély hanggal áldotta meg a sors.

Házaspár az élvonalban

A házaspár 1965-ben robbant be a popzene élvonalába: I Got You Babe című daluk azonnal első lett a Billboardon és több ország listáját vezette. Nem került az élre, de nagyon népszerű volt a kislemez B oldalára került Baby Don’t Go, később pedig az All I really Want To Do és a Beat Goes On. A duó a folk és a west-coast sajátos elegyében saját számokat gyártott, emellett amerikai népdalokat és feldolgozásokat adott elő.

Kettévált karrier

Bőven együtt voltak még Sonnyval, amikor Cher szólóban is megpróbálkozott. Elénekelte közös számukat, az All I really Want To dot, majd nagy sikere volt a Bang, Bangnak.
Az énekkettős karrierje a hetvenes évek elejéig tartott, akkorra felbomlott közös életük is. Cher a Gypsies, Tramps and Thieves című dalával is listát vezetett, nagy tetszést aratott azonos című albuma, valamint Half Breed című korongja is. Az azóta elhunyt exférje, Sonny azonban végleg eltűnt a süllyesztőben, jóval később sikeres polgármester és képviselő lett.

Harsány életvitel, magánélete

a nyilvánosság előtt zajlott


Az énekesnő szép napjai is leáldoztak egy időre: a hetvenes években gyengécske lemezek követték egymást, s ebből következően megcsappantak turnélehetőségei is. E sikertelenségben közrejátszott, hogy korábbi stílusát feladva a diszkózenéhez pártolt. Sokaknak nem tetszett harsány életvitele, olykor nyilvánosság előtt zajló magánélete.
Nagyon hosszú szünet után, a nyolcvanas évek második felében tért vissza a stúdióba. Elkészítette Cher, majd a Heart of Stone című lemezeit, amelyekkel ismét előkelő helyekre jutott a listákon. (Igaz, lemezei a gyengébb években sem tűntek el a keresettebb portékák közül.)

Sikerek a filmszakmában

Cher kipróbálta magát a filmszakmában, és kifejezetten tehetségesnek bizonyult. Magyarországon is játszották Az eastwicki boszorkányokat. A Holdkórosok (Moonstruck) című film női főszerepéért és a Silkwood legjobb epizódszereplőjeként Oscar-díjat vehetett át. Kitűnő kritikákat kapott Tea Mussolinivel című filmben nyújtott alakításáért.
Az utóbbi években ismét a zenében tündökölt, Believe című dalával Grammy-díjat nyert dance kategóriában. A listavezető dalainak száma az elmúlt négy évtizedben elérte a másfél tucatot.

Többször elbúcsúzott

Az utóbbi években többször elbúcsúzott a közönségtől, de a sztárokkal soha nem mehet biztosra az ember, hogy valóban komolyan gondolják-e a visszavonulást. A 2004-ben Budapestre is eljutó énekesnő a Living Proof – Farewell Tour című koncertprogramja során 2003–2005 között 280 alkalommal lépett színpadra. Ezeket a bulikat csaknem hárommillióan látták. (MTI-Panoráma – Kovács Miklós)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom