Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Brüsszeli milliárdok a megyébe

Minden második megyei településen nyert már valaki európai uniós támogatást az elmúlt két évben.

 Az augusztus 1-jéig megítélt támogatások listája itt olvasható >>Jelentősen ledolgozta hátrányát Győr-Moson-Sopron megye az elmúlt fél évben, már ami az EU-támogatásokat illeti. A Kisalföld idén február 23-án még arról számolt be, hogy a megítélt összegek mindössze 1,5 százaléka érkezett ide, mostanra ez az arány elérte a 3,87 százalékot. Ez már csaknem megegyezik a megye és az ország lakosságának arányával.
A Nemzeti Fejlesztési Hivatal nemrégiben elküldte lapunknak az augusztus 1-jéig kedvezően elbírált projektek listáját. Az adatsor részletes elemzéséből kiderül, hogy a megye 182 települése közül 91-ben legalább egy pályázó már megízlelte a siker ízét. A többség azonban eddig még nem látott pénzt, aminek egyik jellemző oka, hogy még nem kötötték meg a szerződést.

Sok esetben az magyarázza, ha valaki még nem kapta meg az elnyert összeget, hogy azt kizárólag a projekt befejezése után utalják ki.
A megyébe eddig 334 nyertes pályázatra 18 milliárd 875 millió 229 ezer 172 forint támogatást ítéltek oda. A kistérségek közül messze a legnagyobb szeletet a győri tudhatja magáénak, több mint 11,7 milliárd forintot, ami 62 százalékos hányadnak felel meg. A sorban második helyen a soproni kistérség következik (3,1 milliárd forint, 16 százalék). Érdekes, hogy a mosonmagyaróvári térség alig előzi meg a csornait, miközben a téti és a kapuvári egyelőre fej fej mellett „küzd" az utolsó hely elkerüléséért.

Más sorrendet kapunk, ha a kistérségek eddigi teljesítményét lélekszámukhoz mérjük. A győri „minirégióban" minden lakosra 66.493 forint EU-pénz jutott, a pannonhalmiban 41.369, míg a csornaiban 39.610. Ugyanez az adat a soproniban 33.056, a mosonmagyaróváriban 19.670, a tétiben 14.394, a kapuváriban mindössze 9032 forint.
Ebből akár még úgy is tűnhetne, hogy ezek a források a rosszabb helyzetben lévőket segítik, de biztosan nem így gondolkodunk, ha közigazgatási rang szerint szelektálunk. A megye kilenc városa minden száz „brüsszeli forintból" 85-öt megszerzett, amiből látható, hogy a községek erejéből viszonylag kevésre futotta. Persze a városok között is nagyok az eltérések. Győr például egymaga 11 milliárd 130 millió forinthoz jutott hozzá, igaz, ebből egyetlen tétel – a Győr–Gönyű kikötő közlekedési kapcsolatainak fejlesztése, amit az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyert el – több mint hétmilliárdot tesz ki. Sopron neve mellett 2 milliárd 389 millió szerepel. A gazdasági erőt és a településnagyságot figyelembe véve szokatlan, hogy Csorna bőven megelőzi Mosonmagyaróvárt.

A tíz legnagyobb támogatott projekt közül öt kapcsolódik a megyeszékhelyhez. A már említett kikötői beruházáson kívül közéjük tartozik a megyei munkaügyi központ „A munkanélküliség kezelése és megelőzése" című projektje (817 millió forint), az önkormányzat pályázata a panelos épületek azbesztmentesítésére (570 millió) és az integrált informatikai rendszer fejlesztésére (363 millió), valamint a Széchenyi-egyetem terve járműipari, elektronikai és logisztikai kooperációs kutatóközpont létesítésére (400 millió). Sopronból két fejlesztés került be a top tízbe: a Nyugat-Magyarországi Egyetem komplex infrastrukturális felújítása (1 milliárd 50 millió) és a Deák tér rekonstrukciója (598 millió). Ugyancsak jelentős tétel a Pannonmill rt. csornai malomipari beruházása (464 millió), a Pannonhalmi Főapátság turisztikai vonzerő-fejlesztési programja (345 millió), illetve a Halászi és Darnózseli közötti nyolc kilométeres kerékpárút (235 millió).
S ha más itt tartunk, említsük meg a legkisebb megyei támogatást: a győri Lovász-Vin Kft. 80 ezer forinthoz jutott hozzá a kötelező minőségügyi rendszer, a HACCP bevezetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juniorválogatott érkezhet

A csehországi junior-vb-n megsérült Juhász Gabriellára műtét vár. Juniorválogatott beállós érkezhet… Tovább olvasom