Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Brosúra a hétköznapi mérgeinkről

Hazánkban az összes halálozás 15 százalékát a kemizáció okozza. Ezért kampányolnak a Levegő Munkacsoport környezetvédői "Hétköznapi mérgeink" című brosúrájukkal a mértéktelen vegyianyag-használat ellen.

A Levegő Munkacsoport (LMCS) környezetvédői szerint nincs nap, hogy ne találkoznánk mérgekkel: sok más mellett élelmiszer-adalékokokat eszünk, műanyagokba csomagolunk, öltözködünk, irtószerekként ezekkel pusztítjuk el a "kártevőket".

Simon Gergely, az LMCS programvezetője elmondta: a manapság használt mintegy 100 ezernyi mesterséges anyag közül egy átlagos napon akár több ezerrel találkozhat szervezetünk. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a felhasznált anyagok egy része szervezetünkbe is bekerül, és többnyire génkárosító, rákkeltő, a hormon- és immunrendszert károsító hatású lehet, vagy hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Hasonlóan ártalmasak az égésgátlók is, amelyek sok más mellett a műszaki cikkekben, bútorokban és bizonyos ruházati cikkekben is megtalálhatók, és fejlődési rendellenességet, rákot, a nőknél meddőséget okozhatnak.

A Levegő Munkacsoport, hogy segítse a fogyasztókat, "Hétköznapi mérgeink" címmel egy brosúrát adott ki, amelybe összegyűjtötték, hogy a majd mindennap használt termékcsoportokban (például a bútorápolókban, vízkőoldókban, fertőtlenítőszerekben, levegőillatosítókban, samponokban, tusfürdőkben, dezodorokban, hajfestékekben, laminált bútorokban, élelmiszerekben) milyen káros anyagok lelhetők fel és azokat hogyan lehet egészségre ártalmatlan termékekkel, megoldásokkal kiváltani. Álljon itt néhány részlet ennek illusztrálására a zöld brosúrából!

A háztartási vegyi anyagok

"A különféle tisztítószerek közös jellemzője, hogy irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre, egyesek közülük túlzottan savasak, vagy lúgosak. E termékekhez gyakran illatosító anyagokat adagolnak, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelentenek." A Levegő Munkacsoport hasznos kiadványa ezzel szemben azt javasolja, hogy "amikor tisztítószert vagy festéket, lakkot választunk, részesítsük előnyben a vízalapúakat a szerves oldószer alapúakkal szemben, illetve szerves anyagok használata esetén, növényi eredetűt vegyünk kőolajszármazékok helyett. Ez utóbbiak az ipari tisztítás ellenére tartalmaznak szennyező anyagokat, és általában jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok.

Az ásványi savak helyett, mint amilyen a sósav, használjunk természetes savakat: ecetet, citromot. A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat, illetve lúgokat (nátrium-, illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezek a szerek azon túl, hogy szennyezik a környezetet, az egészségünknek se használnak. Az ilyen szerekben gyakran megtalálható benzol például rákkeltő. Edénytisztításra tökéletesen alkalmas az ecet vagy a citrom.

Súrolásra konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát ajánlunk. Kipróbálhatjuk a mikroszálas tisztítókendőket, amelyekhez sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges tisztítószereket használni. Ezek a vegyszerek irritálhatják a bőrt és a szemet. Így például az üvegtisztítók gyakori összetevője a glikol-alkil éter, irritálja szemünket, torkunkat és orrunkat, rendszeres használata pedig károsíthatja a májat és a vesét, sőt tartós belélegzése halált is okozhat."

Bútorápolók, szőnyeg- és ablaktisztító szerek

A zöldek kiadványa figyelmeztet, hogy "a használatuk során felszabaduló gőzök tűzveszélyesek, ezért feltétlenül mellőzzük a dohányzást. Némelyikben megtalálható a valószínűleg rákkeltő dioxán (diethylene dioxide), sőt az erős méregként ismert metil-alkohol (methanol) is.

A fémtisztító szerek gyakran tartalmaznak ammóniumot, így a használatuk során kellemetlen, mérgező és légzési nehézségeket kiváltó gázok is felszabadulhatnak." Megoldásként a "levegősök" szerint "az ablak tisztítására a bolti szerek helyett jól használható az ecetes víz. A bútorok ápolására kiválóan megfelel a méhviasz, de egyes természetes olajok (olíva, len) is jól használhatók erre a célra.

A szőnyeg konyhasóval átkefélve visszanyeri eredeti színét, a foltokat gyakran egy samponos átmosással is ki lehet tisztítani. A krómozott felületeket almaecettel, esetleg tömény alkohollal lehet megszépíteni."

Vízkőoldók, lefolyótisztítók, mosószerek
"A vízkőoldó szerek erős savak, míg a lefolyótisztítók általában erős lúgok. Mindkettő maró hatású, a bőrre kerülve égési sérüléseket okozhatnak. Károsítják a környezetet, felborítják a mikrobiológiai egyensúlyt. Vigyázat! Ha vízkőoldó nátrium-hipoklorit tartalmú szerrel keveredik, mérgező klórgáz képződik!" A brosúra szerint "a vízkő oldására használjunk ecetet, vagy citromsavat, kerüljük a klórtartalmú tisztítószereket!

Előzzük meg az ételmaradékok és a hajszálak lefolyóba kerülését! Dugulás esetén először fizikailag tisztítsuk ki a lefolyót, és használjunk wécé pumpát! Az ecettel kevert szódabikarbóna feloldja a dugulást. Vízlágyítók helyett a mosógép vízkőtelenítéséhez használjunk ecetet! Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20 százalékos ecetet, és indítsunk el egy főzőprogramot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet néhány óráig, majd melegítsük újra és fejezzük be a programot! Érdemes tudni, ha alacsonyabb hőmérsékleten mosunk, akkor lényegesen lassabb a vízkő kiválása.

A mosószerek

"A mosószerek egyes alkotói bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek (pl. fehérítő adalékok), illetve az élővizeket is károsíthatják (pl. felületaktív anyagok). Az öblítők gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak. A mosószerekből a környezetbe, a természetes vizekbe kerülő foszfor felborítja a biológiai egyensúlyt. A legelterjedtebb fehérítő hatóanyag a nátriumhipoklorit, amely szerves anyagokkal reagálva számos egészségügyi problémát okozó, klórozott szerves anyagot eredményez."

A zöldjavaslat szerint: "vásárláskor részesítsük előnyben a foszfátmentes mosóport! A mosószóda vagy a reszelt mosószappan, esetleg a mosódió, automata mosógépben is használható. Kerüljük az illatósító, selymesebb érzést adó, száradást könnyítő adalékanyagokat! Kísérletezzük ki, hogy mekkora a legkisebb elegendő mosóporadag! (A mosóporok csomagolásán a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást.) A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a szín megtartása érdekében.

A nátriumhipoklorit tartalmú szerek helyett inkább a kevésbé káros, de azonos hatásfokú hidrogén-peroxidot használjuk. A leginkább környezetbarát megoldás, ha a fehér ruhákat a napon szárítjuk. Ne használjunk öblítőszert! Mosószóda és egyéb hasznos anyagok beszerezhetők az Ökoszolgálattól (www.okoszolgalat.hu), de egyre több környezetbarát tisztitószer kapható a bioboltokban és egyes háztartási boltokban is."

Fehérítő és fertőtlenítő szerek

"A fertőtlenítő szerek általában nátrium-hipokloritot tartalmaznak. Ne felejtsük el, hogy ha a hypo savval, például vízkőoldóval érintkezik, mérgező klórgáz fejlődik! A klórgáz kis mennyiségben irritálja a szemet, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja. A különféle szerekben elterjedt antibakteriális triklozán (triclosan) felhalmozódik az ember szervezetében, hormonális hatású és gyakran rákkeltő anyagokkal szennyezett.

A fertőtlenítőként használt fenol (phenol) és krezol (cresol) bizonyítottan rákkeltő, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoz, rendszeres használata pedig károsítja a májat és a vesét. Fertőtlenítő szerek alkalmazására - a reklámokkal ellentétben - csak ritkán lehet szükség. A gyermekkori steril környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét. Kerüljük a fertőtlenítő szerek gyakori és rendszeres használatát! Ha mégis szükség van rájuk, akkor tartsuk be a csomagoláson lévő használati útmutatót! Ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít! A konyhasó és az ecet keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít."

Levegőillatosítók

"A mesterséges illatosítók minden típusa (spray, illatgyertya, elektromos párologtató, illatósító gél) jelentős mennyiségben bocsát ki egészségre ártalmas illékony szerves vegyületeket. Megtalálható bennük a formaldehid - amely fejfájást, rosszullétet okozhat -, a feltételezhetően hormonális hatású dietil-ftalát és különféle allergiát kiváltó anyagok is. A füstölők rákkeltő benzolt juttatnak a levegőbe.

Nemzetközi kutatások szerint a különféle spray-k rendszeres használata jelentős mértékben növeli az asztma kialakulásának az esélyét." A megoldás a Levegő Munkacsoport szerint egyszerű: "Szellőztessünk! A levegő minőségét a szobanövények is javítják. Illatosításra használhatunk szárított növényeket, például levendulát, citromhéjat vagy mentát. Néhány csepp illóolajjal is elérhetjük a kívánt hatást."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss World Hungary: Dobó Ági lett a Királynő -fotógaléria

Az RTL Klub képernyőjén csütörtök este három királynőt is koronáztak! Hazánk legszebb hölgye a… Tovább olvasom