Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Brit szégyenlistán a Ság hegyi projekt

A támogatásról szóló végleges döntés még nem született meg, de a Ság hegyre tervezett Kemenes Vulkán Park már felkerült egy brit civil szervezet szégyenlistájára - írta csütörtöki számában a Vas Népe.

Bármelyik nap megszülethet a döntés, hogy megkapja-e Celldömölk a Ság hegyre tervezett Kemenes Vulkán Park építéséhez beígért 433 millió forintnyi uniós támogatást. Éppen ezért döbbentette meg a pályázat készítőit az Open Europe, a magát euroszkeptikusnak nevező brit civil szervezet nemrég közzétett listája, amely ötven, a szervezet által erősen megkérdőjelezhető, az Európai Unió által támogatott projektet tartalmaz; így a sajtóban is elhíresült, tíz tuskóból álló várgesztesi kerékpáros pihenőt és a vulkán parkot.

A szégyenlista Celldömölk esetében alkalmas lehet arra, hogy negatívan befolyásolja a döntést, pedig a helyiek a turizmus fellendülését várják az összességében 510 millió forintba kerülő beruházástól.

A Vulkán Park fő attrakciója a vulkánház lenne. A több emeletes, ablak nélküli mintegy ezer négyzetméteres épületben többféle élményt kínálnak majd a látogatóknak. A Verne-kabinba betérők például virtuális utazást tehetnek a föld belsejébe, a magmakamrában pedig nagy méretű síkképernyős monitorok révén egyenesen a magmatestbe repülhetnek.
A tűzhányó teremben egy szimulációs szoftver segítségével különböző vulkánkitöréseket generálnak, a vulkánhorror teremben pedig a tűzhányók pusztító tevékenységét ismerhetik meg a látogatók, akik egy speciális dobogón állva egy imitált földrengést is átélhetnek majd - ismertette a lap csütörtöki számában.

A Kemenes Vulkán Park ötlete és megvalósíthatósági tanulmánya Harangi Szabolcstól, az MTA doktorától, az ELTE tanszékvezető tanárától származik, aki sok éve tanulmányozza tanítványaival az egykori bazalt tűzhányót, amelynek különlegességét a nemzetközi vulkanológiai szakfolyóiratokban megjelent tanulmányok is elismerik.

A professzor megdöbbenését fejezte ki az Open Europe listája miatt. Levelet írt a brit civil szervezetnek, mire az Open Europe elnöke elnézést kért és azt ígérte, leveszik a listáról a Vulkán Parkot, ami azonban a mai napig még nem történt meg - írta a Vas Népe.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2009. november 26. 13:46
    „A professzor maradjon a kaptafánál és ne csapjon fel üzletembernek. Van olyan professzor akinek fogalma sincs hány óra van, meg alig ismeri a pénzt. Amúgy persze ettől még lehet nagy tudós!”
  • 1. SC 2009. november 26. 08:50
    „Egy buszos kirándulás az Etnához olcsóbb lenne:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros Lajos az MDF miniszterelnök-jelöltje

A végső döntést az MDF Országos Választmánya legközelebbi találkozóján hozza meg. Tovább olvasom