Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Brac és Rab szigetén is lebontják a nyaralókat

A zágrábi magyar nagykövet megerősítette a Vjesnik című horvát lapban a horvát kormány környezetvédelmi, tervezési és építésügyi miniszterre hivatkozva megjelent értesülést, miszerint Brac és Rab szigetén is lebontják a tengertől számított hetven méteres sávon belül emelt épületeket.
Mohai László zágrábi magyar nagykövet szerint éppúgy érvényes Brac és Rab szigetekre is az a 2004-ben elfogadott horvát törvény, amelyre a Vir szigeti ingatlanok szerdán megkezdett lebontása kapcsán hivatkoztak.

A nagykövet úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy az említett két szigeten lennének magyar tulajdonú ingatlanok - az engedélyeztetés folyamatában a nagykövetség nem vesz részt -, de hozzátette: a Vir szigetén lévő magyar apartmanokról is akkor szereztek tudomást, amikor a horvát hatóságok akcióba léptek.

A Vir szigetén tartózkodó Dunai Péter konzul, a magyar nagykövetség harmadtitkára elmondta, hogy a horvát hatóságok szerdán és csütörtökön egy-egy magyar tulajdonban lévő ház bontását fejezték be, s csütörtökön további kettőnek az elbontását készítették elő.

A horvát környezetvédelmi, tervezési és építésügyi minisztérium eközben közölte, hogy csütörtökön a Vir szigeti Smratina-öbölben és Slatina-öbölben folytatódott az engedély nélkül emelt ingatlanok lebontása. A tárca közleménye szerint a nap folyamán hat ingatlan elbontását készítették elő, ezek közül három magyar befektetők tulajdonában van - jelentette a Hina horvát hírügynökség.

A magyar ingatlantulajdonosok közül senki nem kapott szabályszerű értesítést arról, hogy lebontják a horvátországi Vir szigetén lévő apartmanházakat - közölte csütörtökön a tulajdonosok egyike.

Másfél hónapja kapott először értesítést arról, hogy jogtalan volt az építkezés Vir szigeten - mondta a névtelenséghez ragaszkodó tulajdonos, aki ezután horvát ügyvédet és építési szakértőket fogadott, és fellebbezett a határozat ellen. A horvát hatóságoktól érkezett következő közlés már arról tájékoztatta, hogy - miközben a határozat ellen annak kézhezvételétől számított 15 napon belül jogorvoslattal élhet - négy napja van arra, hogy elvigye a személyes dolgait a horvátországi ingatlanból. Természetesen fellebbezett a végzéssel szemben, választ azonban a mai napig nem kapott.

A tulajdonos megerősítette, hogy nem volt építési engedély az apartmanházak felhúzására, de rögtön hozzátette, hogy az építkezések megkezdésekor Vir szigetének nem volt érvényes rendezési terve, "nem volt meg a jogi háttere annak, hogy építési engedélyeket kiadjanak".

A szigeten az utóbbi 6-7 évben rendszerré vált, hogy a helyi önkormányzat - miután megszemlélte az építkezést -, bekérte az építési terveket, és az épület elkészülte után egy úgynevezett fennmaradási engedélyt adott ki, amely az építkezést "a földhivatal felé már jogi szempontból is tisztába tette". Így tehát mindenki tudta, hogy építési engedély nincs, de az nem is volt beszerezhető.

A horvát hatóságok a tulajdonosok tudtára hozták, hogy a teljes bontási költséget rájuk fogják terhelni, noha az ingatlanokra vonatkozó szerződésekben szerepel olyan kitétel, hogy ha az ingatlan nem kapja meg a fennmaradási jogot, és lebontják, akkor a kivitelezők viselik ennek jogi és anyagi következményeit - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom