Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Botka már majdnem olyan népszerű, mint Orbán

A Fidesz visszakúszott 25 százalékra, az MSZP 14, a Jobbik 11 százalékon áll a Publicus kutatása szerint.
A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll.
 
A Fidesz szavazóinak száma két százalékpontot növekedve visszatért a két hónapja mért értékhez, 25 százalék. Így a párt elmozdult idei mélypontjáról.

Az MSZP támogatottsága két hónapja egy százalékpontot növekedett, majd egy megtorpanás után erre a hónapra újabb egy százalékpontot növekedett, így most 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak. A párt ebben a ciklusban harmadik hónapja lépett ki a 10-12 százalékos sávból.

A Jobbik támogatása egy százalékponttal növekedett ezen ciklusban mért mélypontjáról, és 11 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.
 


A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalékon áll. A DK pedig egy százalékpontot növekedve újra 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd és az MLP sem. Ebben a hónapban továbbra is 1 százalékon mérhető a Kétfarkú Kutya Párt, és a Momentum Egyesületet is - amely bár nem párt, így nem választható - mégis, válaszadóink említették.

Az elmúlt hónapok politikai történései, az olimpiai népszavazási kampány, a köztársaságielnök-választás, továbbá Botka László, mint miniszterelnöki kihívó feltűnése és aktív politizálása felrázta a közéletet. Ennek okán a választók a pártok felé fordultak, és majd' minden szereplő támogatottsága növekedett, míg a bizonytalanok aránya öt százalékponttal csökkent, így 39 százalék.
 


Az utóbbi időben élessé vált a 2018-as választási küzdelem. Ennek okán vizsgáltuk a főbb szereplők megítélését.

Orbán Viktor (Fidesz) ismertsége 96 százalékos, és érdemben nem változott 2017 januárjához képest. Népszerűsége 44 pontos, ami viszont hibahatáron túli, 5 százalékpontos csökkenés. Ezzel a változással már nem ő az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus.

Botka László (MSZP) az országos politikában való megjelenés óta folyamatosan növeli ismertségét és népszerűségét is. Ismertsége januárhoz képest három százalékpontot növekedve, 81 százalék, népszerűsége ugyanezen időponthoz képest két százalékpontot növekedve, 42 pont. Botka László egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.

Vona Gábor (Jobbik) ismertsége nem változott, 92 százalék. Népszerűsége két százalékpontot növekedve 33 pont. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb, az értékek meglehetősen kiegyensúlyozottak.

Gyurcsány Ferenc (DK) ismertsége és népszerűsége sem változott érdemben. Ismertsége 95 százalék, népszerűsége 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.
 


A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így működnek majd a tranzitzónák

Így működnek majd a tranzitzónák
Röszkén és Tompán épült két tranzitzóna, összesen 324 darab konténert telepítettek. Napi 24 órában… Tovább olvasom