Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Borbás Mária borban elmesélve

Mindent tud a hazai borfajtákról és borászokról – derül ki Borbás Mária Hír Televíziós bormagazinjából. Ennek ellenére nem gondol saját szőlővidékre, borra vagy borászatra. Kóstolni azért szívesen visz haza a hegy levéből – vöröset, fehéret és rosét egyaránt.
- Hol gyökerezik a Vörös és fehér című televíziós bormagazin ötlete?
– Országjáró sorozatunk, a Főtér forgatásakor láttam, milyen művészi alázattal alkotnak a borászok. Elsődlegesen ezeknek a különleges embereknek a személyisége ragadott meg, később barátkoztam össze a boraikkal. Jól ismerem a magyar a borásztársadalmat, hiszen nagyon régóta foglalkozom borral. A Várban nyolcadik éve rendezik meg a borfesztivált, melynek én vagyok a házigazdája.

– Tartogat a forgatás borkóstolást is?
– A helyszíneken egyetlen egy napot töltünk és én vezetek, úgyhogy kóstolni szó szerint egy-egy kortyot szabad, ám viszek haza magammal kóstolót. Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy végigkóstoltam a hazai borpalettát. Nemcsak a borokat tanultam meg, hanem a hordómintáktól, a házasítás előtti fajtaborokon és a dűlőszelekción át a különböző klónokig bezárólag mindent.

– Nem szerepeltek még a műsorban Csongrád megyei borászok...
– Nem szabad elveszíteni a reményt, nem ért még véget a sorozat. Annyi azért biztos, hogy ragaszkodunk az általunk szabott szinthez.

– Kedvence? Vörös vagy fehér?
– Nincsen. És nem azért nem emelek ki bort vagy borvidéket, hogy ne sértsek meg senkit, hanem mert ha minden vidék legszebb borát végigkóstolta már, akkor egyszerűen nem mondhatja. A választásom abszolút hangulatfüggő, és azon is múlik, hogy mit eszem, milyen alkalomra. Még azt sem döntöm el egyértelműen, hogy vörös vagy fehér. Mindnek megvan a helye.

Névjegy


Születési hely, idő: Madaras (Bácska), 1968. április 29.
Csillagjegye: Bika
Beceneve: Marcsi
Iskolái: Janus Pannonius Tudományegyetem Pécs biológia-földrajz szak, Eötvös József Főiskola Baja művelődésszervező szak, Magyar Televízió szerkesztő-riporteri tanfolyam
Munkahelyei: a Magyar Televízió bemondója, szerkesztő-riportere (1994-2004), Hír Televízió szerkesztő-riportere (2004-)
Kedvenc étele: bajai halászlé, töltött paprika
Kedvenc itala: édesanyja szörpjei, bor 
– Milyen borszakértő Ön? A borhoz érzék is kell.
– Azt mondják el mások, nekem az a legnagyobb elismerés, hogy a borászok elfogadnak, és elégedettek a műsoraimmal. Amúgy jó a szaglásom és az ízlelésem, sőt még a borász személyiségét is felismerem a borban. Bizony, ezen eleinte nevettem, de kétségtelenül jellemzi a bora az embert.

– Gondolkodik egy Borbás-féle boron? A neve adja magát...
– Alkalmatlan lennék a borászkodásra. Azért is csodálom őket annyira, mert látom az iszonyatos munkájukat, alázatukat, szaktudásukat. Még hasonlóra sem lennék képes, pedig a szülőfalumban dolgoztam szőlőben. Az én kezem alatt nem születne csoda, talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy imádom a borászokat.

– Akkor képzelje el, milyen lenne Borbás Mária borban elmesélve?
– Vidám lenne, az biztos... Nem tudom, hogy vörös vagy fehér. A gyümölcsillatú rosékról nem is beszélve, pedig azok ám az igazán vidám borok. Szóval, nem nagytestű mély bor vagyok, hanem könnyű, vidám, illatos és kerek.

– Harmadszor szervezett idén tévés jótékonysági borárverést. Beletanult az árverőségbe?
– Nem lehet rutint szerezni benne, mert kettő között bő egy év telik el, idén ugyanúgy izgultam, mint a legelsőnél. A három és fél óra élő adás rendkívüli koncentrációt követel, nagyon elfáradok annak ellenére, hogy szervezés közben minden egyes tétel jellemzőit megtanulom, a származási helyét kívülről fújom. Amúgy lételemem az élőműsor, mert alacsony a vérnyomásom, tehát pont olyankor, élőben, emelkedik a megfelelő szintre.

–Igaz, hogy a siker láttán elérzékenyedik?
– Igen, a végére mindig meghatódom. Nagyon érzelmi lény vagyok, sokszor elérzékenyedem, ráadásul nehezen leplezem.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom