Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Bomba robbant a bankban - motorost láttak a szemtanúk? - fotók

Több bankfiók portálja megrongálódott hétfő hajnalban a fővárosi Lehel utcában, ahol egy eddig ismeretlen típusú robbanószerkezet lépett működésbe.

18.34 - A Magyar Bankszövetség hétfő délután összehívta bankbiztonsági szakértőit, hogy - a rendőrség munkáját segítve - vizsgálják meg részletesen a hajnali, a a XIII. kerületi Lehel utcában történt vandál robbantás körülményeit.

A pénzintézetek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy szoros együttműködésben a rendvédelmi szervekkel, civil biztonsági erők bevonásával a robbantásos bűncselekményt felderítsék - mondta Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére.

Megdöbbenve értesültek a hajnali robbantásról, és elítélik az ilyen, a közbiztonságot is aláásó, a lakosságot veszélyeztető magatartást. Szerencsés véletlen csak, hogy senki nem sérült meg, hiszen több környező épületben, irodában és sok lakásban is kárt okozott a bűncselekmény - mondta Sütő Ágnes.

Kifejtette: a XIII. kerületi, Lehel utcai pénzintézetek közül több bankfiók nem tudta hétfőn kiszolgálni ügyfeleit. Amíg, várhatóan még néhány napig, ez így marad, az adott bank központi ügyfélszolgálata segít az érintetteknek. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a robbantás sem ügyféladatot, sem betétet, ügyfélvagyont nem érint, mivel ezeket nem az adott bankfiókban tárolják - tette hozzá a kommunikációs vezető.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy az eddigi adatok szerint robbantásos bűncselekmény történt a fővárosi Lehel utcában hajnali negyed öt után néhány perccel.

A helyszínen négy bankfiók üzemel egymás mellett, ott található az Erste, a CIB, a Budapest Bank és az FHB fiókja. Szinai Ádám, a CIB Bank kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a Lehel utcai bankfiókok előtt történt hajnali robbantásban a CIB Bank fiókjában jelentős anyagi kár keletkezett, senki nem sérült meg.

Az ügyfelek a közelben lévő újpesti, Váci úti (a Westendben lévő), valamint a Flórián téri és a Baross téri fiók szolgáltatásait vehetik igénybe. A helyszínről készült felvételek szerint a CIB Bank és a Budapest Bank portálja károsodott.

18.20 - Még hétfő este is helyszíneltek a rendőrök Budapesten, a XIII. kerületi Lehel utcában, ahol hajnalban egy robbantás következtében több bankfiók portálja megrongálódott - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel.

Kovács Viktória a nyomozásról bővebb információkat egyelőre nem közölt.

Azokat a sajtóinformációkat viszont cáfolta, miszerint a rendőrök kihallgatták volna Kásler Árpádot, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) vezetőjét.

A Hír TV információi szerint egy a bankfiók előtt hagyott borítékban lehetett robbanószer.

A hvg.hu arról írt, hogy a tettes feltehetőleg az ATM-ben lévő pénzt szerette volna megszerezni, csak elméretezte a házilag összebarkácsolt robbanószerkezetet.

Az ORFK szóvivője a robbanószerkezettel kapcsolatos információkat nem erősítette meg.

Hétfőn hajnali 4 óra 18 perckor a XIII. kerületi Lehel utcában egy eddig ismeretlen típusú robbanószerkezet lépett működésbe, amelynek következtében több bankfiók portálja megrongálódott.

Nem sérült meg senki, az anyagi kár viszont jelentős. Az eddigi adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, "a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult" - írta honlapján a rendőrség.

A robbantással összefüggésben egy motorost keres a rendőrség. Közleményükben azt írták: a rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a Lehel utcai robbantás helyszínéről "egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 köbcentiméteres, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott".

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

13.54 - A hétfő  hajnalban elkövetett budapesti robbantás helyszínének kiválasztása  üzenetértékű lehet - nyilatkozta az MTI megkeresésére Jasenszky  Nándor biztonsági szakértő.  
   
Úgy vélte: a helyszín kiválasztását egyfelől motiválhatta,  hogy a környéken számos bankfiók van, ugyanakkor a bűncselekmény  irányulhatott céltudatosan az adott bankfiókra is.  
   
Jasenszky Nándor arra a kérdésre, hogy csoport- vagy politikai  motiváció állhatott-e a történtek hátterében, azt mondta: ezeknek a  bűncselekményeknek a jellemzője, hogy az elkövetői kör felvállalja  tettét, ilyen eddig nem történt, továbbá a politikai motiváció  esetében a helyszínválasztás is emblematikus, politikai üzenettel  bíró kell, hogy legyen.  
   
A konkrét esettel összefüggésben azt mondta: a robbantás célja  egyértelműen a vagyoni károkozás volt, ezt támasztják alá azok a  sajtóhírek is, amelyek szerint a környékbeli hajléktalanokat  előzőleg figyelmeztették, menjenek el a helyszín közeléből.  
   
A nyomozással kapcsolatban kiemelte: meg kell vizsgálni, hogy a  közelmúltban bárki fenyegetőzött-e hasonló bűncselekménnyel, továbbá  az is támpontot ad a rendőrségnek, hogy milyen anyaggal, milyen  technológiával követték el a bűncselekményt.  
   
A rendőrség tájékoztatása szerint hajnali 4 óra 18 perckor a  Lehel utcában egy bank épületének utcafronti fala robbanás miatt  kidőlt, a Béke tér és a Róbert Károly körút között az utat teljes  szélességében lezárták. Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a  bank épülete elől a robbantást megelőzően, késő délelőtt a rendőrség  is közölte, hogy egy motorost keresnek a bűncselekménnyel  összefüggésben.


12.53 - Több bankfiók portálja megrongálódott hétfő hajnalban a főváros XIII. kerületében,  a Lehel utcában, ahol egy eddig ismeretlen típusú robbanószerkezet  lépett működésbe. Nem sérült meg senki, az anyagi kár viszont  jelentős. A robbantással összefüggésben egy motorost keres a  rendőrség.  
   
Az elsődleges vizsgálatok alapján robbantásos bűncselekmény  történt a fővárosi Lehel utcában hajnali negyed öt után néhány  perccel. A helyszínen négy bankfiók üzemel egymás mellett, az Erste,  a CIB, a Budapest Bank, és az FHB fiókja. A CIB Bank és a Budapest  Bank portálja károsodott.  
   
Az eddigi adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és  ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, "a bűncselekmény nem emberi  élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult" - írta  honlapján a rendőrség.   
   
Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a bank épülete elől a  robbanást megelőzően - értesült az MTI helyszínen lévő tudósítója,  aki azt látta, hogy az út mindkét oldalán betörtek az ablakok és  feltehetően a bank bejárati ajtaját repítette az út túloldalára a  detonáció.  
   
Később a rendőrség azt közölte: keresi azt az ismeretlent, aki a  Lehel utcai robbantás helyszínéről "egy cross enduro jellegű, tarka  színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 köbcentiméteres, robogónál  nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott".  
   
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal  vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása  bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatja az eljárást ismeretlen  tettes ellen.  
   
A rendőrség mind a gyalogosok, mind a közúti forgalom elől  lezárta a területet a Béke tértől egészen a Róbert Károly körútig, a  gyalogosokat is csak lakcímkártyával engedik be. A helyszínelés még  a kora délutáni órákban is tartott.  
   
A robbanás egy újépítésű ház alsó üzletsorán történt az  épületegyüttes beszögelésben, ahol több bankfiók is van. A területen  található üzletek egy része ki sem nyitott, amelyek pedig nyitva  vannak, ott arra panaszkodnak az eladók, hogy kicsi a forgalom, a  betérő emberek jellemzően arról számolnak be, hogy hangos robbanásra  ébredtek.  
   
Az MTI tudósítójának a közeli Röppentyű utcában lakó idősebb nő  azt mondta, azt hitte, hogy dörög az ég, vihar lesz; ő már fent  volt, fia pedig felébredt a robbantás hangjára. Az egyik boltos  beszámolt arról is: többen azt mondták neki, hogy egy hajléktalant  elküldtek a robbanás előtt a helyszínről. Az üvegszilánkokat a  robbanás ereje a Lehel utca másik oldaláig, mintegy nyolcvan méterre  röpítette, még délelőtt is üvegszilánkok borították az úttestet.   
   
A Lehel utca egy szakaszának hétfő hajnali lezárása a 14-es  villamos és a 105-ös autóbusz közlekedését érinti - közölte a  Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI  érdeklődésére. A 14-es villamos Káposztásmegyer és a Frangepán utca  között közlekedik, onnan a Lehel térig villamospótló autóbuszok  járnak terelt útvonalon. Ugyancsak terelt útvonalon közlekedik a  105-ös autóbusz.

11.47 - A Lehel utcai  bankfiókok előtt történt hajnali robbantásban a CIB Bank fiókjában  jelentős anyagi kár keletkezett, senki nem sérült meg - mondta el  Szinai Ádám, a bank kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn.  
   
Hozzátette, a rendőrségi vizsgálat még folyik. Az ügyfelek a  közelben lévő újpesti, Váci úti (a Westendben lévő), illetve a  Flórián téri és Baross téri fiókok szolgáltatásait vehetik igénybe.  
   
A rendőrség korábbi közlése szerint az elsődleges vizsgálatok  alapján robbantásos bűncselekmény történt a fővárosi Lehel utcában  hajnali negyed öt után néhány perccel. A helyszínen négy bankfiók  üzemel egymás mellett, az Erste, a CIB, a Budapest Bank, és az FHB  fiókja.  
   
A helyszínről készült felvételek szerint a CIB Bank és a  Budapest Bank portálja károsodott.  
   
Az elsődleges adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű  és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, "a bűncselekmény nem  emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult" -  írta honlapján a rendőrség.  
   
Jelenleg a helyszíni szemle, a tanúkutatás, az adatgyűjtés,  valamint a biztonsági kamerák felvételeinek elemzése zajlik - áll a  rendőrségi közleményben.  
   
Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a bank épülete elől a  robbanást megelőzően - értesült az MTI helyszínen lévő tudósítója,  aki azt látta, hogy az út mindkét oldalán betörtek az ablakok és  feltehetően a bank bejárati ajtaját repítette az út túloldalára a  detonáció. Késő délelőtt a rendőrség is közölte, hogy egy motorost  keresnek a robbantással összefüggésben.

11.39 - Egy motorost  keres a rendőrség a hétfő reggel a főváros XIII. kerületében, a  Lehel utcában, bankfiókok előtt történt robbantás ügyében.  
   
A rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a Lehel utcai  robbantás helyszínéről egy cross enduro jellegű, tarka színű,  forgalmi rendszám nélküli, 150-170 köbcentiméteres, robogónál  nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott - olvasható a rendőrség  honlapján.


9.20 - A Budapest XIII., Lehel út egyik pénzintézetének utcafronti bejárati oldalának egy része 2014. január 13-án 4 óra 18 perc körüli időben kirobbant. Az elsődleges adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt - közölte a rendőrség honlapján.

Jelenleg folyamatban van a helyszíni szemle, a tanúkutatás, az adatgyűjtés, valamint a biztonsági kamerák felvételeinek elemzése.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást jelenleg ismeretlen elkövető ellen.

7.45 - Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a bank épülete elől a XIII. kerületi Lehel utcai robbanást megelőzően, hétfő hajnalban - értesült az MTI helyszínen lévő tudósítója, aki azt látta, hogy az út mindkét oldalán betörtek az ablakok és feltehetően a bank bejárati ajtaját repítette az út túloldalára a detonáció.

A Lehel utca egy szakaszának hétfő hajnali lezárása a 14-es villamos és a 105-ös autóbusz közlekedését érinti - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI érdeklődésére.

Bankfiók robbant Budapesten


A rendőrség tájékoztatása szerint hajnali 4 óra 18 perckor a Lehel utcában egy bank épületének utcafronti fala robbanás miatt kidőlt, a Béke tér és a Róbert Károly körút között az utat teljes szélességében lezárták.
A BKK fődiszpécserének tájékoztatás szerint a 14-es villamos Káposztásmegyer és a Frangepán utca között közlekedik, onnan a Lehel térig villamospótló autóbuszok közlekednek terelt útvonalon. Ugyancsak terelt útvonalon közlekedik a 105-ös autóbusz.

Korábban - Robbanás történt egy bankfiókban Budapesten a XIII. kerületben hétfőn hajnalban. Dudás-Kanyog Andrea, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-nek elmondta: hétfőn 4 óra 18 perckor a Lehel utcában egy bank épületének utcafronti fala robbanás miatt kidőlt.

Hozzátette, hogy az okot vizsgálják, személyi sérülésről nem kaptak információt.

A Béke tér és a Róbert Károly körút között teljes szélességében lezárták az utat, ami a villamosközlekedést is érinti.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint mintegy tíz négyzetméter területen kirobbant egy bank épületének oldalfala a Lehel utcában, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás.

A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba.

A közlemény szerint a lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak - írta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényleges életfogytot kér a tescós rablóra az ügyész

S. Pétert egyebek mellett azzal vádoljákk, hogy társaival 2005-ben kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál. Tovább olvasom