Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Bokros kevesli a megszorításokat

A most bejelentett intézkedéssor egy valóban nagy megszorító csomag, amelyre az elmúlt tíz év mozdulatlansága után valóban szükség volt, de még mindig kevés - mondta a Nap-keltében Bokros Lajos.
A közgazdász igazat adott azoknak a kritikáknak, amelyek szerint a Gyurcsány-program elsősorban a bevételeket növeli, nem pedig a kiadásokat csökkenti. Szerinte is több kiadáscsökkentő intézkedésre van szükség, de nem a bevételnövelő lépések megkurtításával, hanem azok mellett. Példaként ismét a 13. havi nyugdíjat említette, amit szerinte el kell felejteni, és az így felszabaduló pénzt az egészségbiztosításba kell tenni. A felsőoktatási intézmények közül néhányat be kell zárni, az oktatásra adott támogatásokat pedig radikálisan meg kell nyesni. Bokros hangsúlyozta azt is, hogy a fűnyíróelv alkalmazása semmiképp nem lehet megoldás, mert "a fű mindig visszanő", átgondoltabb reformokra van szükség.

Az adómódosításokról szólva úgy vélte, hogy azok mögül is leginkább az egységes koncepció, az átgondoltság hiányzik. Szerinte nem elsősorban a mértéken kell változtatni, mert ez inkább a feketegazdaság irányába hat, az adózók bázisának szélesítése és a kedvezmények eltörlése sokkal többet hozhatna a konyhára. Egy egységes, 20 százalékos adókulcsot a professzor célravezetőbbnek tartana, a bankokra kivetett adót viszont teljesen feleslegesnek látja, szerinte ugyanis inkább a kamattámogatásokat kellene eltörölni, ami kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá tenné az adórendszert a gazdasági szféra és az állampolgár számára is. Az áfa 15-ről 20 százalékra emelését a közgazdász helyesnek mondta, bár szerinte erre már korábban, decemberben sort kellett volna keríteni, az egészségbiztosítási járulék megemelésének azonban szerinte csak akkor lenne igazán értelme, ha ez már rögtön alapjává válhatna egy több-biztosítós rendszernek.

Arra a kérdésre, hogy az általa sürgetett radikális lépéseknek nincs-e nagyon súlyos politikai kockázata, Bokros azt mondta, a legnagyobb veszély nem a szigorúság, hanem a hitelesség elvesztése, amit a mostani kormánynak a választás előtti "tájékozatlanságával" már sikerült is elérnie. A CEU tanára szerint az őszinteség jobbat tenne az országnak, a versenyképességnek. Mint 11 éve, most el kellene ismerni, hogy nem fogjuk tudni megőrizni a bérek, nyugdíjak reálértékét, az egyetlen terhelhető "jövedelemforrás" pedig a lakosság maradt, itt viszont nagyon figyelni kell arra, ebben a körben kit terhelünk jobban - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország legyőzte Paraguayt

Svédország nagy nehézségek árán legyőzte Paraguay együttesét a Világbajnokság B-csoportjában. Tovább olvasom