Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Bod Péter Ákos

a forint sorsáról

Az euró mielőbbi bevezetése jótékony hatással lenne a magyar kis- és középvállalkozások működésére – fogalmazott dr. Bod Péter Ákos egyetemi tanár a tegnapi, Sopronban rendezett vállalkozáspolitikai konferencián.
Vállalkozáspolitika európai, magyar és regionális szinten címmel rendezett konferenciát tegnap az Antall József Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány. A rendezvényen a magyarországi kis- és középvállalkozásokat érintő tipikus kérdéseket vitatták meg az előadók. Dr. Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök a vállalkozásoknak az ország gazdasági felemelkedésében játszott szerepéről tartott előadást.
– A magyar kis- és középvállalkozások hátrányos helyzetben vannak a multinacionális cégekkel szemben – mondta el Bod Péter Ákos. – Ennek legfőbb oka a forint ingadozása és az, hogy az unió huszonöt tagállama közül nálunk a legmagasabb a hitelkamat.
Ha az állam kamatkedvezménnyel segítené az ország gazdaságában igen fontos szerepet betöltő szektort, azzal nagyban hozzájárulna a befektetéseik mértékének növeléséhez.
– Jelenleg hazánkban a vállalkozások csupán negyven százaléka képes beruházásokra. Az euróra való mielőbbi átállás szintén lendületet adna felemelkedésükhöz. A nemzetközi nagyvállalatok már most is euróban gazdálkodnak, így őket nem érdekli a forint értékének esetleges gyengülése, ingadozása. Az nemzetközi fizetőeszköz azonban nekik is egyfajta biztonságot adna.
Az egykori jegybankelnök kiemelte a kamarák szerepét is. Mint mondta, jelenleg nem kötelező a kamarai tagság, azonban ez kívánatos lenne annak érdekében, hogy a szektor önszabályozása megvalósuljon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi és csibe

Tovább olvasom