Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Bocsánatot kérnek a kitelepítettektől

Ma hatvan évvel ezelőtt 464 magát német nemzetiségűnek valló helybélit telepítettek ki Fertőbozról. A település a hagyományos bodzafesztivál keretében tart megemlékezést.
– Régi bűnnek hosszú az árnyéka, immáron hatvan éve az – mondja Henn Márton, Fertőboz polgármestere, emlékezve az 1946-ban történtekre. – A második világháború után egy évvel történt a szörnyű tragédia: az 580 helybéli közül végül is 464 magát német nemzetiségűnek vallót üldöztek el. Mindössze ötven kilogrammos csomagot vihettek magukkal. Megtörtént, hogy a Sopronból hazatartó gyermek már csak az üres lakást találta. A szomszédok mondták el neki, mi történt a családdal.
Henn Márton kutatásba kezdett, hogy felidézze a hatvan évvel ezelőtt történeket. Így bukkant rá a németországi Stuttgart környékén élő leszármazottakra, akiket azonnal meg is hívott a településre. A május 28-i hagyományos bodzafesztivál keretében tartják meg a megemlékezést.
„ Ezen az eseményen nyilvánosan fogok bocsánatot kérni az utódoktól.”
– Úgy érzem, ezt előttem még senki sem tette meg – teszi hozzá a polgármester Itt az idő, hogy szembenézzünk a történtekkel és próbáljuk megérteni azokat. Nem szabad tovább várnunk, hiszen a helybéli szemtanúk közül már csak tizenhárman élnek, ők még elmondhatják az utókornak, hogy mit éltek át. Talán ezért sem szabad megvárnunk a következő kerek évfordulót.

A megemlékezés forgatókönyve

A kitelepítés hatvanadik évfordulójáról a jövő hétvégén, vasárnap emlékeznek meg Fertőbozon. A tervek szerint délelőtt avatják fel az emlékszobrot, majd ebédre hívják a hazalátogatókat, délután pedig idegenvezetés mellett járják körbe a települést.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová utazik nyaralni?

Tovább olvasom