Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Blog: emberek a számok mögött

A világhálón jelenleg körülbelül 31,6 millió blog, azaz webnapló van - de mi az a blog és ki írja őket?

A világhálón jelenleg körülbelül 31,6 millió blog van – állítja tavaszi felmérése alapján az internet kutatására szakosodott Perseus Development Corporation, hozzátéve: mintegy 10 millió webnaplót az idei első negyedévben jegyeztek be. A növekedés jelenlegi ütemét alapul véve a blogok száma az év végére elérheti az 53,4 milliót. De mifélék is ezek a webnaplók? 

A világ blogjainak döntő többsége néhány tucat nagy blogszájton található. A vezető hármas ezek közül is a BlogSpot, a LiveJournal és a Xanga. A blogolást egyre több olyan szájt – például a közösségépítő oldalak, webzinek, portálok – is szolgáltatásai közé emelte, amelyek különben más jellegű tartalmakat kínálnak. Így aztán ma már igen könnyű blogot indítani, sőt az internetet használók számára a kísértés hatalmas, mert lépten nyomon beleütköznek a szolgáltatásba, amely percek alatt lehetővé teszi számukra a világ figyelmének elérését. Emiatt aztán a blogszolgáltatások növekedési üteme sokkal gyorsabb, mint ezt korábban bárki is gondolta volna.

Meddig él egy blog?

Érdemes azonban egy pillantást vetni a Perseus egy másik megállapítására is. Az általuk vizsgált – és amennyire ebben a műfajban van ilyen – reprezentatív mintában tapasztaltak szerint a blogok 66 százaléka legalább két hónapja nem volt frissítve. A legtöbb blog megszületik, aztán a gazdája többé feléje sem néz, mivel semmiféle következménnyel nem kell számolnia amiatt, hogy nem használja a lekötött tárhelyet. A blogszájtok üzemeltetői aztán pár hónapos türelmi idő után törlik a bejegyzést. A blogok átlagos élettartama 126 nap, de elég jelentős számban megérik az egyéves kort is. A Perseus által talált legöregebb blog, amit gazdája elhagyott, már 923 napos volt.

A férfiak gyakrabban hagynak fel a blogolással, de legalábbis egy adott blog vezetésével, mint a nők. A blogelhagyás és az életkor között viszont nem mutatható ki szignifikáns összefüggés.

A felmérés szerint a blogokat sokkal ritkábban frissítik, mint az sokan gondolnák. Az aktívblogok átlagos frissítési periódusa 14 nap, s elenyésző kisebbség frissült hetente, a napi megújítás pedig szinte kivételes. Egy átlagos blog adatmennyisége 26,4 kilobájtot tesz ki, nem számítva a külső kódokat, például a JavaScripteket vagy a formázásokat.

A blogolás demográfiája
 
A vezető blogszájtokon regisztrált 4,12 millió aktív blog 92,4 százalékát 30 év alatti fiatalok hozták létre, ami megfelel annak a tendenciának, hogy a weben megjelenő új szolgáltatásokat (fájlmegosztás, instant üzenetváltás, stb.) elsősorban az ifjúság használja. A nők sokkal gyakrabban jegyeznek be blogot, mint a férfiak.

A tipikus blog egy tinilány által vezetett, s havonta kétszer frissített webnapló, amelyben a barátairól, az osztálytársairól és a családtagjairól, azaz élete többé-kevésbé személyes részleteiről ír, vagy közöl fotókat. A szövegek minősége a fogalmazást, a helyesírást és a külső megjelenést tekintve is gyakorta alacsony színvonalú, elnagyolt, s szlenggel illetve változatos rövidítésekkel van teletűzdelve.

Kit érdekel???

Sokan úgy gondolnak a blogokra, hogy ezek gyakran (naponta többször) frissített publikációk, amelyekre a naplóolvasók milliói kapcsolódnak rá szerte a világon. Ezzel szemben a blogok túlnyomó többsége olyan tartalmak megjelenítésére készül, ami csak a családot, a barátokat vagy egy szűkebb ismerősi kört érdekel. Így aztán kialakul az a „nanolátogatottság" amely maximum egy-két tucat embert jelent.

A Perseus becslése szerint naponta 100 millió ember olvas blogot, s mindegyik belekukkant legalább ötven különböző webnaplóba, ami ötmilliárd (50x100 millió) látogatást jelent. Ha feltételezzük, hogy ugyanaznap 20 millió aktív blogger működik, akkor blogonként (5 milliárd/20 millió) 250 látogatót kapunk. Ez pedig kevesebb, mint bármely más internetes kommunikációs megnyilvánulás esetében mérhető. Ez persze csak egy nagyvonalúan számított átlag, a legtöbb blogra nem talál el néhány tucatnál több olvasó naponta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érzékenység, főleg szociálisan

Lapunk és a szlovák Új Szó által közösen rendezett szépségverseny döntőjének a Csorna melletti… Tovább olvasom