Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

BKV-ügy - Mesterházy Ernő, Zelenák Tibor előzetesben, Regőczi Miklós házi őrizetben

Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt előzetes letartóztatásba, Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettesét pedig házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság - értesült a péntek este meghozott végzésekről az MTI; a Fővárosi Bíróság honlapjára feltett közleményében megerősítette az MTI információját.
A Budai Központi Kerületi Bíróság március 5-ig elrendelte Z. T. Tamás és M. Ernő előzetes letartóztatását, R. Miklós Jenőt pedig házi őrizetbe helyezte - olvasható a bírósági közleményben. A tájékoztatás szerint a kényszerintézkedést azzal indokolták, hogy fennáll az elrejtőzés, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye.

Az M. Ernő meghatalmazott védője által előterjesztett óvadék elfogadásáról szóló indítványt a bíróság elutasította - közölték. A végzések nem jogerősek, az MTI információja szerint Mesterházy és Zelenák ügyvédje fellebbezéssel élt, Regőczi házi őrizetbe helyezése ellen pedig az ügyész fellebbezett. Mesterházy ügyvédje, Papp Gábor az MTI-nek péntek este annyit mondott, az ügyvédi kódex mértéktartásra inti a jogi képviselőket, ezért nem akar részletekbe bocsátkozni, de - mint mondta - a kényszerintézkedés elrendelését indokolatlannak és súlyosan törvénysértőnek tartja.

Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók még szerdán, a rendőrség szerint a volt vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Regőczi Miklóst és Zelenák Tibort januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkozásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. A Fővárosi Főügyészség péntek délelőtt jelezte, hogy a BKV-ügyekkel kapcsolatos nyomozások során a rendőrség által szerdán őrizetbe vettek előzetes letartóztatását kezdeményezi. A vádhatóság - amely jelezte, hogy már tavaly augusztus óta kiemeltként kezelik a BKV-val kapcsolatos eljárást - a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozva kezdeményezte Mesterházy Ernő, Regőczi Miklós és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető előzetes letartóztatását.

A bíróság több órán át tanácskozott az indítványokról, majd végül az esti órákban hozta meg döntését. Szintén a Budai Központi Kerületi Bíróság határozott a nap folyamán a BKV volt informatikai igazgatójának, Fuzik Zsoltnak az előzetes letartóztatásáról. A férfit szintén szerdán fogta el a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság "Sólyom" bevetési egysége Szegeden, ahol külsejét elváltoztatva bujkált. Az informatikai igazgatót tavaly december 4-e óta körözték.

A vesztegetési ügy tavaly december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV budapesti, Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át a szintén aznap, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sziebert György. Az üggyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetője és Sziebert György előzetes letartóztatásba került. Mindkettőjüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A rendőrség ezután többször kereste a BKV informatikai igazgatóját, aki azonban az idézésekre nem jelent meg, mert állítása szerint Ausztriában síelt és közben megbetegedett.

Olvasóink írták

 • 4. load 2010. február 09. 14:44
  „2. pirosász
  Ne legyél türelmetlen!
  Princz Gábor 1998-ban bukott a Postabankkal.
  Hibás üzletpolitikája és hűtlen kezelések sorozata után a Postabankot 174,5 milliárd forinttal kellett konszolidálni.
  Princzre a Legfelsőbb Bíróság 11 év után, 2009-ben mondta ki a jogerős ítéletet.
  3,6 millió forint pénzbirságra ítélték.
  Ez egy gyengébb középkategóriás kocsi ára.”
 • 3. janika 2010. február 07. 08:55
  „Ennyi és megállt atudomány? Mi lesz a többivel? Mit is mondott Pató Pál úr?”
 • 2. pirosász 2010. február 06. 15:09
  „Miért csak most??????”
 • 1. gabmaster 2010. február 06. 06:10
  „Megvan a "kubikusok" egy resze a masik reszet meg a parlamentben kell keresni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi dolgozók tüntettek Nyíregyházán

Elmaradt kereset-kiegészítésükért, valamint az egészségügy szektorsemleges finanszírozásáért… Tovább olvasom