Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Biztos tervek, bizonytalan források

Győr-Moson-Sopron - Idén is számos katolikus, evangélikus, református templom és egyházi épület felújítása vált szükségessé. A tervek már készek, viszont a munkálatok forrásai még bizonytalanok.
Több helyütt, így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt „Vidéki Örökség Megőrzéséért" pályázatán is próbálkoznak forrásért a Győri Egyházmegye katolikus templomainak felújításához. Gábor Jenő építész lapunknak elmondta:
ennek eredménye áprilisban várható, addig csak terv marad a kunszigeti, győrsövényházi, pázmándfalui, harkai, újkéri és dunaszentpáli templom teljes, valamint a kimlei, halászi és mezőörsi templom részleges külső felújítása.

– Csak később adódik lehetőségünk arra, hogy a turizmus szempontjából is kiemelt lébényi, sopronhorpácsi és nagycenki templom felújítására, környezetük rendbetételére pályázhassunk – nyilatkozta az építész, majd megemlítette: az idei tervek közül saját forrásból valósul meg a soproni Szent Orsolya-iskola tornacsarnokának építése, valamint a nemeskéri templom felújítása is. Kapuváron szeptember elsejéig a megüresedett plébániát alakítják át háromcsoportos óvodává.

Az evangélikus egyházmegyékben is forrásfüggő minden tervezett munka. Szabó György, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelőjétől megtudtuk, hogy ezért a cél érdekében a pályázatokhoz szükséges önrészt mindenkor előteremtik. Az idei lajstromban több tízmilliós beruházásként a győri konvent homlokzatának felújítása, műemléki követelményeknek megfelelő nyílászárócseréje, belső gépészeti korszerűsítése, a felpéci templom felújítása, a győri Öregtemplom megsüllyedt padozatának korszerűsítése, a padok re-
staurálása szerepel. Emellett komoly feladatot jelent az ágfalvi, vadosfai templom, a farádi gyülekezeti ház, a nemeskéri és rábaszentandrási parókia rekonstrukciója is.

Lentulai Attila református esperes az illetékességi területén tervezett, illetve szükségessé vált munkálatok közül a győri Kossuth utcai új parókia építését, a mezőörsi idősotthon bővítését, a tápi és a mezőörsi templom felújítását említette. Forrásaikról elmondta: a kistérségi pályázaton kívül jelentős a közegyházi támogatás, az egyházmegyei segítség is, valamint külön szólt arról, hogy a győri építkezéshez nagyszabású adakozással hozzájárulnak a hívek is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörögnek a zálogházak

Győr-Moson-Sopron - A gazdasági válság – s a bankok hitelszigorításának – eredményeként… Tovább olvasom