Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bizonytalanság a szanatóriumban

Folytatás az 1. oldalról.

Miközben egymást váltották az előadók az emelvényen, dr. Szatmári Györgyöt és dr. Kapócs Gábort az intézmény jövőjéről kérdezte a Kisalföld.
– A szanatórium jövője még mindig bizonytalan – jelentette ki a főigazgató. – Hivatalos tájékoztatás a minisztérium részéről nem történt. Nekem semmiféle információm nincs ezzel kapcsolatban. Ezért igyekszünk olyan helyzetet teremteni, hogy minden dolgozónk további foglalkoztatása megoldható legyen. Azon az állásponton vagyunk – ha a tervezett összevonásnak politikai okok miatt meg kell történnie –, hogy a betegek és a dolgozók számára a legkedvezőbb pozíciókat érjük el.
– Ön az előadásának végén azt mondta, ismert a kórokozó, ami miatt feszültség, bizonytalanság, csökkenő munkakedv, a jövőtől való félelem uralkodik az intézményben. Mire gondolt, mi a kórokozó?
– A politikai szándék.
– Csak politikai okai vannak az összevonásnak? Szakmailag nem indokolt?
– Nem. Gazdálkodásunk stabil és szabályos. Minden feladatot el tudnánk látni egy közös vállalkozásban is, amelyben az önállóságunk megmarad. Annak, hogy telekkönyvbe bekerüljön, ezek és ezek az ingatlanok a város tulajdonai, nincs semmi köze ahhoz, hogy a város előnyt élvezzen – éppúgy, mint jelenleg – a szanatórium által nyújtott szolgáltatások köréből. Egy közös vállalkozás esetén mindenféle uniós pályázatot ki lehet használni. Egy tőlünk teljesen független akarat érvényesítését azonban nem támogatjuk.
– Mi lesz a lassan már elodázhatatlanná váló felújítással?
– A rekonstrukció valóban nem tűr halasztást. A szanatórium felújításra szorul, de nem egy romhalmaz. Funkcionálisan tökéletesen működik, jól felszerelt. Igaz, kopott, de a magyar egészségügyben nem a mi intézményünk az egyetlen ilyen. Abban az esetben, ha nem Sopronnal közösen pályázunk forrásokra, akkor a terhek a városra maradnak. Persze csak abban az esetben, ha valóban önkormányzati tulajdonba kerül az intézmény.
– Szakmailag milyen jövő várhat a soproni szanatóriumra? – kérdeztük dr. Kapócs Gábortól.
– Arra a funkcióra, amelyet a soproni szanatórium ellát, a jövőben is szükség lesz. Ugyanakkor meg kell keresni az egészségügyi rendszer működésének legjobb feltételeit. Végig kell gondolni, hatékony-e, hogy egy városban egymástól függetlenül működik két intézmény. Vagy összefognak és közös irányítás alatt, költséghatékonyan végeznek jó minőségű szolgáltatást. Ez az igazi kérdés.
– Bocsásson meg, de néhány héttel ezelőtt dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter itt, Sopronban jelentette ki, hogy a kérdés eldőlt, kormányhatározat született arról, hogy a szanatórium önkormányzati tulajdonba kerül. Akkor miről beszélünk?
– Valóban megszületett egy felső szintű döntés, azonban az átadás pontos időpontja és módja egyelőre számomra még nem ismert. Nagyon valószínű, hogy az év második felében, az egészségügyi intézményrendszer egészének átalakítása során rendezzük a szanatórium és az Erzsébet-kórház viszonyát.
– Miképp lehetséges, hogy erről dr. Szatmári György nem tud, miért nem tájékoztatják a főigazgatót?
– Erre tőlem várja a választ?
– Igen, mert úgy gondolom, az egészségügyi kormányzat egy felelős vezetője választ tud adni erre a kérdésre. Vagy tévedek?
– Az én ismereteim szerint a főigazgató úr kapott tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom