Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Bizonytalan 250 vagon szőlő sorsa

A korai érésű fajtákkal megkezdődött a szüret a Soproni és a Pannonhalmi borvidéken is.
A Pannonhalmi borvidéken mintegy 140 hektár a termőszőlő. Dr. Vaszari László, a Pannonhalmi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke summásan azt mondja az idei szőlőkről, a közepes és nagyobb területen gazdálkodóknak 95–98 százalékban sikerült megőrizniük a szőlőt, s az idei, napfényben szegény, esőben bővelkedő, hűvös nyáron ez nem kis teljesítmény.

A szőlő, a minőség jónak mondható, a mennyiség azonban mintegy 60 százaléka lesz a tavalyinak. A téli fagyban az ültetvények tetemes részén elfagytak a főrügyek, a mellékrügyek azonban, noha kihajtanak, nem adnak annyi termést.

Az első szüretelésűnek számító zefír szedésével Pannonhalma vidékén már végeztek, és meglehetősen jó, 19–20 cukorfokos must kerülhetett a hordókba. Lengyel István nyúli hegybíró azt mondja, a hideg nyár után ez igazi meglepetés.

Hétfőn a tényői út mellett találkoztunk szüretelőkkel. Harminchatan Komjáti János győrújbaráti jegyző szőlőjét szüretelték. Zömében rizlingszilvánit. Noha szeptember elejére ez a fajta már általában alkalmas a szedésre, most egy-két langymeleg hét még ráfért volna a fürtökre: 16–17 cukorfokú a mustja, hallottuk. A Komjáti-szőlőben szedett termést Ács György dolgozza fel, és a puttonyosok Fülöp Imre traktorához vitték a termést. Neki két hektár olaszrizlingje van, 3–4 hét kell, mire szedhetik, besegít hát a szomszédnak.

A Pannonhalmi borvidéken idén nem adtak a szőlőknek védőárat, amikor megtették, akkor sem igen tartották meg. Negyven-hetven forintért vásárolják a tapasztalatok szerint a szőlőt, másként annyiért kénytelenek sokan odaadni, amennyit egyáltalán ajánlanak érte.

A soproni Kiss Attila és felesége két és fél hektáron termett szőlőjét adja tovább a felvásárlóknak. Igaz, eddig még nem tudják, hogy ki és mennyiért veszi majd át. – A hét közepén lesz egy találkozó, ahol remélhetőleg bővebben tájékoztatnak bennünket – tette hozzá Kiss Attiláné. – Addig nem kezdjük meg a szüretet, amíg nem biztosított, hogy átveszik tőlünk a terményt. Időnk még van, hiszen a kékfrankosnál két, míg a cabernet-nél négy-öt hét hátravan a szüretig. Arra számítunk, az idei felvásárlási ár még a tavalyinál is alacsonyabb lesz. Az elmúlt évben a kékfrankos esetében 40–50 forintot kaptunk kilogrammjáért, miközben 55 forintba kerül az előállítása.

Az Irsai Olivért már leszedték, a zenit fajtákat most szüretelik a Soproni borvidéken – tájékoztatott Molnár Tibor hegyközségi elnök. – Várhatóan október elején indul majd be az igazi szüret a zweigelttel, majd a jó fekvésű zöldveltelini, s legvégül a kékfrankos kerül sorra. A mai ismereteink szerint azonban mintegy 250 vagon szőlő sorsa bizonytalan.
Az 1500 hektáros soproni körzetben termett szőlő 32–50 százalékát korábban az ország más helyein dolgozták fel. A soproniak kivételével az országos nagyfelvásárlók még nem „mozogtak", így azt sem tudjuk, mekkora mennyiséget vesznek majd át.

Éppen ezért tervezzük, hogy létrehozunk egy termelői csoportot. Ez könnyebbséget jelent a termelőknek is, hiszen biztosabb a szőlő átvétele, és nem utolsósorban közösen hatékonyabban tudjuk képviselni érdekeinket. Mind a fehér, mind a kék szőlők kilogrammonkénti induló átvételi ára negyvenöt forint körül mozog, ám ez a későbbiekben emelkedhet.

A minőséggel kapcsolatban az elnök hozzátette: a soproni szőlők egészségesebbek, mint a más borvidéken termett szőlők. Ez nagy reményünk, hogy a feldolgozók, amint látják, milyen az országos helyzet, felfedezhetik a soproni hegyvidéket. – Az elmúlt kétheti napsütés sokat segített a gazdákon: a cukorfokkal nem lesz gond, a szőlő savtartalma azonban magas. A korábbi évjáratokhoz képest körülbelül egyhetes csúszásban lehetünk, de ez még behozható – zárta Molnár Tibor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vélemények a minimálbérről

Hamarosan eljuttatja a szociális partnereknek az országos keresetemelési ajánlásról szóló javaslatát… Tovább olvasom