Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bevonták, majd ismét kiadták az engedélyt

Az élőállat-szállítás visszásságaival a Kisalföld november 11-én foglalkozott. Az írás nyomán újabb érintettek elmondják: a fuvarozótársaságok mindent megtesznek azért – akár a jog- szabályokat is megkerülve –, hogy az iparág zökkenőmentesen virágozzék.
Itatás: A rajkai határátkelőnél minden feltétel adott az élő állatok fogadására.
Magyarország az állatszállítási útvonalak csomópontja. A tranzitok nagy része Szlovákián át érkezik hazánkba, főként Rajkára és Vámosszabadira. Az uniós előírásoknak megfelelő rajkai átkelő építésekor különös figyelmet kaptak az állatvédelmi szempontok, etető-itató állomás is épült a határ közelében.
Vámosszabaditól viszont tavaly augusztusban a földművelésügyi tárca megvonta az élőállat-szállítási engedélyt. Szeptembertől azonban újra fogadhatnak élőállat-szállítmányokat.

Ellátás nélkül viszik

Dr. Báznai Bertold, a bezenyei etető-itató tulajdonosa azt állítja, hogy a fuvarozók gazdasági lobbija áll az FVM Vámosszabadit érintő megváltoztatott döntése mögött.
– Egy 2001-ben hozott kormányrendelet kimondja, hogy állat-egészségügyi szempontból milyen feltételeknek kell meglenniük azokon a határátkelőkön, ahol az élőállat-szállítmányok mehetnek. Ezt követően az FVM állat-egészségügyi főosztálya megvonta Vámosszabaditól az állatokra vonatkozó tranzitengedélyt. Korábban ennél az átkelőnél is üzemeltettem ellátóállomást, ám a döntés után kénytelen voltam bezárni. Egyes gazdasági társaságok nyomására azonban – félresöpörve minden szakmai, állat-egészségügyi és állatvédelmi szempontot – idén szeptember óta ismét fogadhatják az ilyen kamionokat. Mivel Vámosszabadinál nincsenek meg a szükséges feltételek, így a kamionosok szívesebben választják ezt az átkelőt, hiszen elkerülik a szigorú vizsgálatokat. A jogszabály bár előírja, hogy bizonyos időközönként el kell látni az állatokat, ám Vámosszabadinál megfelelő létesítmény híján ellátás nélkül viszik tovább az esetenként már akár tíz órája is úton lévő vágóállatokat, sőt, a kamionosok is megspórolhatják az itatási-etetési díjat. A térség szocialista országgyűlési képviselőjétől is próbáltam már segítséget kérni, ám ez idáig sem sikerült előrelépni az ügyben – mondta dr. Báznai Bertold.

„ Minden szakmai érvemet figyelmen kívül hagyták"

A sajátos döntés hátterét kutatva a Kisalföld megkereste az FVM állat-egészségügyi főosztályának azóta menesztett vezetőjét, aki bevonta, majd újra kiadta Vámosszabadi tranzitengedélyét. Dr. Németh Antal elmondta: az új rajkai átkelő minden állatvédelmi és -egészségügyi előírásnak teljes mértékben megfelel és a kapacitása is elég nagy, így nem látta értelmét, hogy szinte közvetlenül egymás mellett két határon menjenek a szállítmányok. – Vámosszabadinál a szükséges feltételek közül szinte semmi sem adott, ezért megvontam az engedélyt az ilyen tranzitok fogadására. Számos reklamáció érkezett emiatt hozzám a fuvarozók részéről, amit szakmai érvekkel alátámasztva kivédtem. Idén augusztusban aztán a közigazgatási államtitkár indoklást kért arról, hogy miért nem engedélyezem az élőállat-szállítást Vámosszabadinál. A válaszomat – amiben leírtam, hogy itt nem biztosítottak a szükséges technikai feltételek – nem fogadták el. Az újabb indoklásomban felsoroltam, milyen jogszabályok rendelkeznek az ilyen tranzitokról, ám ismét elutasítottak. Minden szakmai érvemet figyelmen kívül hagyva az államtitkárságtól ezután azt az utasítást kaptam, hogy az átkelőt újra meg kell nyitni az élőállat-szállítmányok előtt – magyarázta az egykori főosztályvezető döntése hátterét.

A Hungarocamion kérte

Lapunk próbálta utolérni az utasítást kiadó közigazgatási államtitkárt, dr. Mészáros Gyulát is, ám többszöri megkeresésünk után titkárságán keresztül az élelmiszer-biztonságért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárhoz irányítottak bennünket. Dr. Biacs Péter érdeklődésünkre elmondta: a fuvarozók tiltakozásai miatt voltak kénytelenek újra engedni az élőállat-tranzitokat a vámosszabadi átkelőn.
A szállítmányozó cégek azt nehezményezték, hogy hatalmas kerülőt jelent számukra, ha Rajkánál kell belépniük az országba. A Hungarocamion vezérkara is eljuttatott egy levelet ez ügyben a minisztériumhoz, mivel Rajkával ellentétben Vámosszabadinál ez a cég szedte az állat-egészségügyi vizsgálati díjat – aminek bizonyos hányada a társaságot illeti – és a korlátozás jelentős bevétel-visszaesést eredményezett.
A helyettes államtitkár kérdésünkre kijelentette: szerinte a vámosszabadi átkelő teljes mértékben megfelel a jogszabályi előírásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós disznó nem ehet moslékot

A gazdák értetlenkedve fogadták a hírt, hogy hamarosan nem etethetik moslékkal a disznókat. A… Tovább olvasom