Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Betört a Duna a szennyvízhálózatba Baján

A gátak állapotát húsz vízügyi szakember figyeli folyamatosan, éjszaka csaknem háromszázan védekeztek az ár ellen.
20:53 - Három centimétert apadt a Duna Bátánál

Három centimétert apadt a Duna a Tolna megyei Bátánál, a folyó vízállása csütörtök este 778 centiméter volt - közölte honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az árhullám tetőzése szerda reggel 781 centiméteren kezdődött, ez 40 centiméterrel haladta meg a 2002-ben mért, eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

A községben 90-100 lakóházat veszélyeztet az árvíz; a katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a nap folyamán a Fő út egyik vályogházából ingóságokat kellett kimenteni, mert a talajvíz miatt megsüllyedt az épület padlózata, a házat a település jegyzője lezárta.

A település ártéri részét védő, 2500 méter hosszú, ideiglenes gátnál csütörtökön több mint kétszázan vettek részt a védekezésben.

18:24 - Megkezdődött a helyreállítás Budapesten

Megkezdődtek Budapesten az árvíz miatt szükséges kármentesítési és helyreállítási munkák több helyszínen: a Batthyány téren, a Bem rakparton, a Margitszigeten, a Váci úton, a III. kerületi Római-parton, továbbá az Erzsébet híd és a Lánchíd pesti hídfőjénél - közölte a fővárosi védelmi bizottság csütörtökön.

A Margitszigeten a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a fővédmű homokzsákjainak elbontásán. A helyreállítási munkákban részt vevő szakembereken kívül más továbbra sem léphet be a szigetre, mert ott sok munkagép dolgozik. Emellett a park belső területeinek megközelítése fokozott balesetveszéllyel jár, elsősorban a fellazult gyökérzetű fák, valamint a pangó vizek okozta talajsüllyedés miatt.

A védelmi bizottság hozzátette, a helyi önkormányzatokkal közösen intézkedett arról, hogy az ártérről kitelepített lakosok minél hamarabb visszakötözhessenek otthonukba. Ennek első lépése az utak megtisztítása. Kérték a lakókat, hogy önerejükből kezdjék meg a kármentesítést, ehhez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársaitól szakértői és technikai segítséget kaphatnak - áll a közleményben.

17:21 - Megkezdődött a helyreállítás Fejér megyében

Több mint egy métert apadt a Duna Fejér megyében, ezért a hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport megkezdte a helyreállítási munkálatokat minden érintett településen - tudatta a megyei védelmi bizottság csütörtökön.

Közleményük szerint Kisapostagon a más megyékből érkezett mentőcsoportokat csütörtök reggeltől felváltották a székesfehérvári, sárbogárdi és dunaújvárosi hivatásos tűzoltók. A településen a Duna vízszintje már a Panorámai úti ingatlanoknál épített nyúlgát alatt van.

A tűzoltók időszakosan négy ház udvaráról szivattyúzzák a visszamaradt vizet, miközben a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetből érkezett fogvatartottak megkezdték a védmű bordás megtámasztásának és a kazettás medencéknek a bontását. A településen folyamatosan, egyidejűleg százan vesznek részt a munkában.

Ercsiben az éjszaka a kikötői sétányról is lehúzódott a Duna, ezért a katasztrófavédelem irányításával megkezdődik a védművek visszabontása. Adonynál a Lórév felé vezető útról szintén visszahúzódott a folyó, az útszakaszt a tisztítás és a fertőtlenítés után megnyitják. Az ártéri ingatlanoknál továbbra is egy métert maghaladó a vízmagasság. Várhatóan pénteken 8 órától az 50 ingatlanból korábban kiköltözött 65 ember visszatérhet otthonába.

Dunaújvárosban, a Szalki-szigetnél is jelentősen apad a Duna, már a halászcsárda sincs vízben. A szigetre a teherforgalom célirányosan megindult, azonban személygépjárművek továbbra sem hajthatnak be. A rendőrség a Szalki-szigetet folyamatos ellenőrzés alatt tartja.

Kulcson és Baracson a meglévő védműveket folyamatosan ellenőrzik. Kulcson a Hajós utcát és a Dunapart utcát, míg Rácalmáson az Esze Tamás közt, az Alsó-Dunapart utcát, a Páskom utcát, és a Madách Imre utca alsó részét továbbra is lezárva tartják.

14:58 - Bakondi: a közutak és vasútvonalak felszabadítása a legfontosabb

A közutak és a vasútvonalak felszabadítását nevezte a legsürgősebb feladatnak az árvízi helyreállítási megbízottnak kinevezett Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a csütörtöki, kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón elmondta, hogy a kabinet keddi döntése értelmében megkezdődik az árvíz okozta károk felmérése és a helyreállítás.

Hangsúlyozta, a soha nem látott áradás Európa más országaiban áldozatokat követelt, ezzel szemben Magyarországon emberélet nem került veszélybe, miután Magyarország jól felkészült az árvízre. A kormány megtette a szükséges intézkedéseket, hogy védje az embereket és a vagyontárgyakat; mindemellett a mostani összefogásra emberemlékezet óta nem volt példa - jelentette ki.

Bakondi György ismertetése szerint 707 kilométeres szakaszon jelenleg is tart az árvízi védekezés, az éjszaka ez 61 települést érintett. Szerdáig több mint 10 millió homokzsákot használtak fel.

A helyreállításra 807 kilométeres szakaszon van szükség, a feladatokat szerdán egyeztették az érintett tárcákkal és a szakhatóság szakértőivel. Az árvízi helyreállítási megbízott csütörtökön a megyei kormányhivatalok vezetőivel egyeztette a feladatokat.

Bakondi György a helyreállítás folyamatát ismertetve a legsürgősebb feladatnak a közutak és vasútvonalak felszabadítását, a közlekedés biztosítását nevezte, majd fontossági és időrendi sorrendben az elöntött területek mentesítését, a szúnyogirtást és a településeken létesített ideiglenes védművek visszabontását sorolta fel. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: lerakókat jelölnek ki, ahol a védekezéshez használt homokot le lehet tenni. Hozzátette: ezeket és fertőtlenítés után a zsákokat is az önkormányzatok megkaphatják.

Ezt követi a településen kívüli ideiglenes védművek visszabontása, ezt megyei szinten szervezik, a munkálatokban közfoglalkoztatottak és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szervezésében elítéltek is közreműködhetnek. Ennél is hangsúlyosabb, hogy a közútkezelők gondoskodjanak a szállítási feladatok zökkenőmentes végrehajtásáról - mondta. Kitért arra is, hogy ki kell javítani a megsérült utakat és védműveket.

Bakondi György ismertette azt is: mezőgazdasági károk elöntéstől keletkezhettek, illetve attól, hogy a védekezés során letaposták a földeket. Hozzáfűzte: 46 ezer hektárnyi területről van szó, amelynek zöme erdő.

A védelmi költségekről szólva elmondta: azok egy része az önkormányzati védekezés költsége. A folyamat: a helyhatóságok bejelentik igényüket, a katasztrófavédelem és a megyei kormányhivatal az igényelt összeg indokoltságát haladéktalanul, egy nap alatt elbírálja, majd az önkormányzatoknak 30 napjuk van a tételes elszámolásra. A költségek másik csoportja az állami költségeket jelenti.

Az MTI kérdésére, miszerint van-e becslés a helyreállítás összköltségére, Bakondi György nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

14:56 - Tisztítószereket vitt Dunabogdányba az Ökumenikus Segélyszervezet

Takarító- és fertőtlenítőszerekből álló csomagokat osztott ki az Ökumenikus Segélyszervezet csütörtökön Dunabogdányban.

Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy az ár levonulása után a segélyezés és a segítségnyújtás újabb szakasza kezdődött el. Felidézte, hogy nemcsak a gátak védelmében vettek részt, de a kitelepítések segítésében, az önkéntesek szervezésben, az ellátásban, szivattyúk telepítésében, élelmiszer- és ételosztásban is.

Lehel László közölte: a segélyszervezet Dunabogdányban mintegy 20 kilogrammnyi takarító- és tisztítószerekből, valamint gumikesztyűből, szivacsból és más szükséges tisztítóeszközökből álló csomagot ad át a dunai árvíz 120 károsult családjának összesen 3 millió forint értékben, köszönhetően többek között a stratégiai partnereiknek. Hasonló segítség jut el hamarosan további 12 településre - tette hozzá.

Az adományokat a segélyszervezet munkatársai és önkéntesei mellett Lévai Anikó és Kovács Koko István, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetei adták át a családoknak házról házra járva.

Lévai Anikó az MTI-nek elmondta, hogy az ilyen helyzetekben, mint amilyen a mostani árvíz, a segélyszervezetek szerepe különösen fontos, hiszen ők azok, akik szervezési tapasztalataikkal, hatalmas gyakorlatukkal hatékonyan össze tudják fogni a feladatokat.

"A lelkünk legmélyéig szolidárisak vagyunk a bajba jutottakkal, ugyanakkor pontosan tudjuk azt is, hogy a különböző fázisokban mi az, ami a legnagyobb segítséget jelenti nekik. Az Ökumenikus Segélyszervezetnek ez már az ötödik nagy árvize, ezért ismerjük, hogy a legapróbb dolgok hiánya milyen kellemetlenséget tud okozni" - fogalmazott Lévai Anikó.

Kovács Koko István valamennyi támogatónak köszönetét fejezte ki a segélyszervezet nevében, Pályi Gyula (Fidesz), a település polgármestere pedig kiemelte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi nehéz pillanatukban jelen volt és segített.

14:37 - Tarlós: Június 18-a körül lehet újra használni a rakpartokat

Várhatóan június 18-a körül az autósok ismét használatba vehetik Budapesten az alsó rakpartokat - közölte Facebook-oldalán Tarlós István főpolgármester.

Ehhez a Duna vízszintjének 645 centiméterre kell csökkennie, amelyre jövő kedd környékén lehet számítani - írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a hátra lévő takarítási és fertőtlenítési munka "nem fog túlságosan elhúzódni".

A Budapesti alsó rakpartokat a múlt kedden zárták le. A Duna vízszintje a fővárosban csütörtökön dél körül 727 centiméter volt.

13:54 - Megszűnik a tehergépkocsik forgalomkorlátozása a 6-os úton

A Duna apadása miatt megszűnik a 3,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek forgalomkorlátozása a 6-os főúton Ercsi és Adony között - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Kiss Z. Edward közleménye szerint a súlykorlátozás a 38-as és 56-os kilométerszelvények között csütörtök 14 órától szűnik meg.

Az útszakaszt elkerülők 15 óráig még díjmentesen közlekedhetnek az M6-os autópályán, Ercsi és Adony között.

Összefoglaló

Tetőzött a Duna Dunaszekcsőnél és Mohácsnál

Dunaszekcsőnél és Mohácsnál tetőzött a Duna vízszintje csütörtök délelőtt, Bátánál elhúzódik a tetőzés. Baján a szennyvízhálózatba jutó víz, Tahitótfalun a folyó visszahúzódása után a belvíz okoz gondot. Orbán Viktor miniszterelnök Ócsán az árvízi védekezésben részt vevő önkéntes tartalékos katonák munkáját méltatta.

Orbán Viktor a honvédség ócsai kiképzőbázisán, a gátakon segítő tartalékos katonákat köszöntve azt mondta: "ma már kijelenthetjük: Magyarország győzelemre áll az árvíz elleni küzdelemben, amely az önkéntes tartalékos rendszer első éles próbája is volt, és kiválóan vizsgázott".

A miniszterelnök hangsúlyozta: a tartalékos honvédek a munkálatok során megmutatták, hogy katonai erényekre egy erős nemzetnek mindenkor szüksége van. Akkor is, amikor nem ropognak a fegyverek, nem más országok katonáitól kell megvédeni a hazát és polgárait, hanem természeti csapástól vagy éppen környezeti katasztrófától - hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy az árvízi védekezésben 5500 hivatásos honvéd és 1400 tartalékos katona vett részt a nehéz napokban.

Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti honlapon közzétett indítványában a Duna alsó szakaszára hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását kérte a parlamenttől. A határozati javaslat alapján a június 4-én az árvízi veszély miatt kihirdetett, jelenleg június 19-ig érvényes veszélyhelyzetet július 19-éig hosszabbítanák meg.

A javaslat 12 Duna menti járásra vonatkozik. Pest megyében az érdi, a ráckevei és a szigetszentmiklósi, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi, Baranya megyében pedig a mohácsi járás közigazgatási területére.

Csütörtök délelőtt tetőzött a Duna Dunaszekcsőnél és Mohácsnál - tájékoztatta a Baranya Megyei Védelmi Bizottság az MTI-t. A folyó vízmagassága Dunaszekcsőnél 977, Mohácsnál 964 centiméteren volt a legmagasabb. Az 1965-ben mért rekordvízállás 992, illetve 984 centiméter volt.

A közlemény szerint Dunaszekcsőn éjszaka megfeszített árvízvédelmi munka folyt. A Baross utcában a töltést javították és megtámasztották. A Széchenyi közben nyúlgátat kellett építeni. Ezt nehezítette, hogy az utcában az út megrepedt.

Tovább tart a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátánál. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint csütörtök délelőtt 781,5 centiméter volt a folyó vízszintje. Ez a vízszint 40,5 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legnagyobb vízállást.

A települést védő 2500 méter hosszú ideiglenes gát megerősítésénél csütörtökre virradó éjszakai is mintegy háromszáz katona, tűzoltó, katasztrófavédelmi alkalmazott dolgozott. Több helyen volt szükség a védmű megerősítetésére, ellennyomó medence kialakítására - közölték.

Baján a Petőfi-szigeten a rendkívül magas vízállás miatt a víz csütörtökön betört az áradás érkezése előtt lezárt szennyvízhálózatba. Búvárok segítségével próbálják helyreállítani a vízoldali csővégek elzárását - tájékoztatott az Országos Műszaki Irányító Törzs.

A Pest megyei Tahitótfalun a Duna visszahúzódásával egyidejűleg a belvíz egyre nagyobb területen okoz károkat az ingatlanokban. A település független polgármesterének tájékoztatása szerint a belvíz Alsó-Káposztáson legalább 50-60 hektáron mintegy 100 ingatlant érint.

Az intenzív apadás miatt a 11-es út környéke lassan ismét a régi képét mutatja, ám az ártér néhány utcájában a víz miatt nehézkes a közlekedés. Már elkezdték takarítani az árvíz után maradt nagy mennyiségű iszapot, és a fertőtlenítéshez is hozzáláttak - tette hozzá Sajtos Sándor.

Szigetmonostor horányi részében folyamatosan költöznek vissza otthonukba azok, akiket az árvízveszély, majd a vízbetörés miatt kitelepítettek - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Spitz Alexandra emlékeztetett arra, hogy vasárnap a község Szentendre felé eső oldalán egy magasparton átbukott a Duna, utat törve a lakott részek felé.

A fővárosban a korábban elrendelt forgalomkorlátozást feloldottak. Csütörtök hajnaltól ismét át lehet kelni gyalogosan és kerékpárral az újpesti vasúti hídon, azaz az északi összekötő hídon. Üzemkezdettől újra megáll a 2-es metró a Batthyány téri állomáson, ezért az ottani metrópótló járat megszűnt. A Batthyány térről ismét indulnak buszok. További részletek a bkk.hu/arviz oldalon olvashatók.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult.

Dobson Tibornak, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének közlése szerint az árvízvédelemben töltött egyheti munka után az önkéntes tűzoltók visszatérnek állomáshelyükre. Az a 3500 önkéntes tűzoltó, aki 50 ezer órát dolgozott a gátakon, ezután saját településén lát el feladatokat szükség esetén.

13:05 - Az Európai Parlament plénuma is foglalkozik a közép-európai helyzettel

Következő, júliusi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) is foglalkozni fog a közép-európai árvízi helyzettel - tudatta csütörtöki közleményében Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő.

Közlése szerint a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának nevében ő maga kezdeményezte, hogy az EP tűzze napirendre a kérdést. A képviselő annak érdekében készített elő határozati javaslatot, hogy az EP helyezkedjen határozott álláspontra a közép-európai árvizek kérdésében.

A határozati javaslat, ha ebben a formában fogadja el a ház, felszólítja az Európai Bizottságot a szükséges pénzügyi források mozgósítására az érintett tagállamok, a többi között Magyarország megsegítése és az árvízkárok enyhítése érdekében.

A javaslatot a fideszes képviselő a néppárti frakció szerdai ülésén terjesztette elő, ahol mind az árvízzel érintett tagállamok, mind a frakció teljes támogatásáról biztosította, csütörtökön pedig az EP házbizottságában a többi frakció támogatását is elnyerte a kezdeményezés - tudatta Pelczné, aki a határozattervezet szövegében kifejezi szolidaritását a katasztrófa sújtotta területek lakosai és az áldozatok családtagjai felé, emellett pedig elismerését is tolmácsolja az árvízi védekezésben résztvevők erőfeszítése iránt.

12:58 - A fővárosban több helyen elkezdték bontani a töltéseket

Az elmúlt tizenkét órában 26 centimétert apadt a Duna a budapesti szakaszán. Több helyen megkezdték a homokzsákból épült töltések elbontását - közölte a fővárosi védelmi bizottság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Duna fővárosi szakaszán a vízállás 735 centiméter volt 11 órakor, az előtte eltelt tizenkét órában 26 centit apadt a folyó.

Mint írták, a védekezés kiemelt helyszínei továbbra is a Margitsziget és a Római-part. A két területen 120, illetve 100 ember vesz részt a helyreállítási munkálatokban. A Dagályfürdőt csütörtöktől nem kezelik kárhelyszínként - tették hozzá.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai a Margitszigeten, a Bem rakparton, továbbá az Erzsébet híd, illetve a Lánchíd pesti hídfőjénél megkezdték a homokzsákból épült töltések elbontását.

A tájékoztatás szerint az árvízveszély miatt átmenetileg kitelepítettek száma jelenleg 167, Csepelen pedig 30-an már visszaköltözhettek otthonukba.

A közterületek takarítását, fertőtlenítését a fővárosi közterület-felügyelet végzi el. Egyúttal arra kérték az árterületen lévő épületek tulajdonosait, hogy gondoskodjanak a tulajdonukban lévő területek tisztításáról, fertőtlenítéséről.

Árvíz: így néz ki Almásfüzitőnél a vörösiszap tározó. (galéria)

12:27 - Bajánál nagyon lassan apad a Duna

Bajánál a Duna hosszan elnyúló tetőzését lassú apadás követi – közölte Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere csütörtökön a Sugovica-parton tartott sajtótájékoztatón.

A polgármester elmondta, szerdán egész nap a 989 centiméteres rekord vízmagasság közelében tetőzött a Duna. Csütörtökön 10 órára 983 centiméterre csökkent a vízszint.

A vízügyi szakemberek véleménye szerint vasárnap reggelre csökkenhet 900 centiméter alá a vízállás, és ekkor másodfokúra mérséklődhet az árvízvédelmi készültség - tette hozzá.

A sajtótájékoztatóra az operatív törzs üléséről érkező Zsigó Róbert hangsúlyozta, a munka nem fejeződött be, a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, mert még mindig a valaha mért legmagasabb vízmagasság – 1965-ben mért 976 centiméter – felett áll a Duna.

A továbbra is lezárt Petőfi-szigeten minden erő és eszköz rendelkezésre áll a védekezéshez, amíg a helyezet megkívánja a teljes készültség fennmarad – mondta.

A Petőfi-sziget köré emelt ideiglenes gát állapotával kapcsolatban beszámolt arról, hogy a vízügyi szakemberek szerint bírni fogja a rekord magasságú víz nyomását, amit csak a szélsőséges időjárási viszonyok befolyásolhatnak. A figyelőszolgálat a védmű állapotát folyamatosan ellenőrzi, eddig nem volt gond sehol – tette hozzá.

12:14 - Bátán változatlanul tetőzik a dunai árhullám

Tart a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátán, ahol továbbra is csaknem háromszázan védekeznek az árvíz ellen - közölték a védekezés irányítói csütörtökön Bátán.

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy délelőtt 781,5 centiméter volt a folyó vízállása, míg az előző reggelen 781 centiméteren volt a Duna.

A most mért vízszint 40,5 centivel haladja meg a 2002-es eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást - mondta az igazgató, hozzátéve: bízik abban, hogy csütörtök este apadásnak indul a folyó Bátánál.

Ismertetése szerint a tetőző vízállás óta Dunaföldvárnál 60, Paksnál 40, Domborinál 20, Bajánál pedig 3 centimétert csökkent a vízszint. Az elhúzódó bátai tetőzést azzal magyarázta, hogy a Gemencben szétterül a folyó, lelassítva az árhullámot.

Beszámolt arról is, hogy az eddiginél több, 49 vízügyi szakember segíti a védekezést a településen. Mint mondta, kedvez az apadásnak, hogy a következő három-négy napban meleg idő várható, csapadék nélkül.

Megjegyezte azt is, hogy az állami kezelésben lévő, száz kilométeres Tolna megyei árvízvédelmi szakaszon ugyanannyian vettek részt a védekezésben, mint Bátán a két és fél kilométeres, ideiglenes önkormányzati védműnél.

A vízügyi igazgatóság 23 ponton rögzítette Bátán a most mért legnagyobb vízállásokat, az adatokat az önkormányzat felhasználhatja a következő rendezési tervének elkészítéséhez, hogy a mostanihoz hasonlóan nagy árhullám esetén ne legyenek veszélyben a lakóépületek - mondta Csonki István.

László-Varga Zsuzsanna, a Tolna megyei védelmi bizottság elnökhelyettese elmondta: továbbra is rendkívüli a készültség Tolna megye árvízvédelmi szakaszain.

Bátán változatlan intenzitású a védekezés, éjszaka mintegy 300-an teljesítettek szolgálatot a gáton. Az éjjeli órákban a gát megcsúszott részeit megtámasztással és ellennyomó medencékkel állították helyre.

Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese azt közölte, hogy a katasztrófavédelem készül az ár levonulása utáni szúnyoggyérítésre és fertőtlenítésre.

Németh Lídia, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a védekezéshez használt homokot építkezéseknél, a zsákokat pedig hulladéktárolásra fel lehet használni.

Az 1700 lakosú Báta majdnem 30 hektáros ártéri részén 90-100 lakóházat veszélyeztet a dunai árhullám, az ott élők közül negyvenhárom ember, köztük kilenc gyermek hagyta el ideiglenesen otthonát.

11:58 - Kormányszóvivő: ezer ember van még kitelepítve

Még mintegy ezer ember van kitelepítve a dunai árvíz miatt - mondta a kormányszóvivő csütörtökön, más témában tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben. Giró-Szász András közlése szerint előző nap kétszázan ismét visszatérhettek otthonaikba.

A kormányszóvivő szólt arról, hogy a Budapest fölötti, illetve a főváros alatti szakaszon Bajáig bezárólag mindenhol apad a Duna. Mohács térségében, valamint az alatt emelkedik, illetve tetőzik még a folyó - tette hozzá.

Az árvíz miatt jelenleg 540 kilométeren van érvényben rendkívüli védekezés. További 60 kilométeres szakaszon harmadfokú, 100 kilométeren pedig elsőfokú a készültség. Az árvízi védekezésben jelenleg 7500-an vesznek részt, köztük az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a katasztrófavédelem, a rendvédelmi szervek és a honvédség, a polgárőrség munkatársai, valamint közfoglalkoztatottak és önkéntesek.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az összefogás számlaszámára és az adományvonalra csütörtök délelőttig 310 millió forint érkezett.

Rendőrök a dunai árvíz idején. Fotó: ORFK/H. Szabó Sándor (galéria)

11:26 - Tetőzött a Duna Dunaszekcsőnél és Mohácsnál

Tetőzött a Duna Dunaszekcsőnél és Mohácsnál csütörtökön - tájékoztatta a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-t.

Hargitai János közleményében azt írta: a folyó vízmagassága Dunaszekcsőnél 977, Mohácsnál 964 centiméteren volt a legmagasabb. Az 1965-ben mért rekordvízállás 992, illetve 984 centiméter volt.

A védelmi bizottság elnöke kitért rá, hogy Dunaszekcsőn éjszaka megfeszített árvízvédelmi munka folyt. A Baross utcában a töltést javították és megtámasztották, a Széchenyi közben nyúlgátat kellett építeni. Hozzáfűzte: a munkát nehezítette, hogy az utcában az út megrepedt.

A védvonal szükséges pontjain Dunaszekcsőn és Bárban is működtek a szivattyúk - tette hozzá.

11:11 - Baján, a Petőfi-szigeten a Duna betört a szennyvízhálózatba

Baján, a Petőfi-szigeten a rendkívül magas vízállás miatt a víz csütörtökön betört az áradás előtt lezárt szennyvízhálózatba - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-t.

A közlemény szerint annak érdekében, hogy a csőhálózatba víz ne kerülhessen, az árvíz érkezése előtt lezárták a végpontjait. Ezek az elzárások a soha eddig nem tapasztalt magas árvízszint miatt kialakuló nagy víznyomás következtében megsérültek, és emiatt a Duna vize betört a szennyvízhálózatba. A sziget védelmére vezényelt erők, a kirendelt vízügyi műszaki szakértők irányításával lokalizálják a szennyvízhálózat földfelszíni elemein keresztül a Petőfi-szigetre betörő és a csőhálózatban maradt, szennyvízzel keveredett folyóvizet. Búvárok segítségével pedig próbálják helyreállítani a vízoldali csővégek elzárását. A közlemény kitért arra is, hogy a vízügyi irányítók a szükséges egészségügyi megelőző intézkedéseket megtették.

10:29 - Orbán: kitűnően vizsgáztak a tartalékos honvédek

Ma már kijelenthetjük: Magyarország győzelemre áll az árvíz elleni küzdelemben, amely az önkéntes tartalékos rendszer első éles próbája is volt és kiválóan vizsgázott - mondta Orbán Viktor csütörtökön a honvédség ócsai kiképző bázisán, ahol a gátakon segítő tartalékos katonákat köszöntötte.

A miniszterelnök kiemelte: a tartalékos honvédek a munkálatok során példát mutattak a legfőbb katonai erényekből, a hazájuk iránti hűségből, kötelességtudatból, fegyelemből, bátorságból, bajtársiasságból.

Megmutatták, hogy katonai erényekre egy erős nemzetnek mindenkor szüksége van. Akkor is, amikor nem ropognak a fegyverek, nem más országok katonáitól kell megvédeni a hazát és polgárait, hanem természeti csapástól, vagy éppen környezeti katasztrófától - hangoztatta Orbán Viktor.

"Magyarország immár kiállt magáért és polgáraiért, minden erejével igyekszik érvényesíteni a magyarok érdekeit és megvédeni az értékeit" - mondta a kormányfő. "Ez azt is jelenti, hogy a honvédség már nem pusztán egy évről évre megjelenő sor a költségvetésben, hanem a nemzet erejének egyik fontos záloga és a nemzeti szuverenitás előfeltétele. Csak az az ország lehet erős, amelyiknek magabiztos hadserege van" - fogalmazott.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy az árvízi védekezésben 5500 hivatásos honvéd és 1400 tartalékos katona vett részt a nehéz napokban.

A kormányfőt megelőzően a honvédelmi miniszter köszöntötte az önkéntes tartalékosokat. Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy az árvízi munkákban részt vevők becsületet szereztek a tartalékos honvédségnek, megmutatták, hogy a honvédség átalakítása nyomán az új rendszer kiépült és működik.

"A tartalékos rendszer nem fogatlan oroszlánok gyülekező helye, hanem elkötelezett, a hazájukért tenni akaró és küzdeni tudó kitűnő emberek, katonák bajtársi közössége. Az önkéntes tartalékosok megnövelték a magyar honvédség erejét, amely így sokkal többre volt képes mint előtte" - fogalmazott a miniszter.


10:02 - Újabb lakók költözhettek vissza Horányba

Folyamatosan költöznek vissza otthonaikba azok az emberek, akiket egy vízbetörés miatt vasárnap kitelepítettek Szigetmonostor horányi részéből - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Spitz Alexandra emlékeztetett rá: a kitelepítésre vasárnap délután azért került sor, mert a község Szentendre felé eső oldalán egy magas parton átbukott a Duna, utat törve a lakott részek felé. Többen már a veszélyhelyzet előtt kiköltöztek a Horánygyöngye utca, a Vadvirág utca, a Nagyduna sor és a Nefelejcs utca által határolt területről, majd szervezett formában 162 embert telepítettek ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) 250 tagjának és másoknak a közreműködésével.

A kitelepítéskor regisztráltak többségét rokonok, ismerősök fogadták be, 35 lakót a szigetmonostori Zöld Sziget általános iskolában helyeztek el, míg három idős ember átmenetileg egy leányfalui szociális otthonba került - közölte a katasztrófavédelmi szóvivő.

Tájékoztatása szerint az önkormányzat folyamatosan értesíti a lakhatóvá vált ingatlanok tulajdonosait arról, hogy visszaköltözhetnek.

09:39 - Dobson Tibor: az önkéntes tűzoltók visszatérnek állomáshelyükre

Az árvízvédelemben töltött egy heti munka után az önkéntes tűzoltók visszatérnek állomáshelyükre - közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Dobson Tibor elmondta, hogy a 3500 önkéntes tűzoltó ezután saját településén lát el feladatokat, ha szükségessé válik. Az önkéntesek 50 ezer órát dolgoztak a gátakon, és motorcsónakokkal, szivattyúkkal is segítették a munkát.

A szövetség elnöke szólt arról, hogy az árvíz elleni védekezésben 150 önkéntes tűzoltó egyesület vett részt, köztük volt a kárpátaljai Dercen és az erdélyi Székelykeresztúr csapata is. A derceniek a korábbi ukrajnai áradások során nyújtott magyar segítséget viszonozták a tahitótfalui gátakon, a szintén nyolctagú székelykeresztúri, Villám nevű csapat ugyancsak ott segédkezett.

Dobson Tibor megjegyezte, hogy az árvízvédelemből részt vállaló önkéntes tűzoltók között voltak olyanok is, akik szabadságuk terhére vállalták a munkát.

09:15 - A belügyminiszter a hétfőn elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri

A belügyminiszter a Duna alsó szakaszára hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításához is a parlament hozzájárulását kéri.

Pintér Sándor határozati javaslata alapján az erre vonatkozó kormányrendelet hatálya július 19-éig tart majd, és a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében megtett intézkedéseiről az Országgyűlés ülésén tájékoztatást ad.

A belügyminiszter a parlamenti honlapon közzétett indítványa indoklásban felidézi, hogy a kormány június 4-én árvízi veszély miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az árhullám budapesti tetőzését követően azonban egyértelművé vált, hogy a Duna alsó szakaszát érintő árvíz hatása is eléri a veszélyhelyzeti szintet. Ezért a kormány Pest megyében az érdi, a ráckevei és a szigetszentmiklósi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi, Baranya megyében pedig a mohácsi járás közigazgatási területére is kihirdette a veszélyhelyzetet.

Az alaptörvény értelmében az ilyen tartalmú rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja.

Pintér Sándor javaslata indoklásában közli: az átázott védművek legszükségesebb javításainak elvégzése, ezáltal pedig a veszély teljes elhárítása, az árvíz károsító hatásának felszámolása tizenöt napnál hosszabb ideig tartó feladat.

Hétfőn a parlament hozzájárult annak a veszélyhelyzetnek a július 19-éig tartó meghosszabbításához, amely Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére, Pest megyében a szobi járás, a váci járás, a dunakeszi és a szentendrei járás területére, valamint Budapestnek a Duna-part menti területeire vonatkozott.

Veszélyhelyzetben a településeken a katasztrófavédelmi munka irányítását a polgármestertől a katasztrófavédelem területi vezetője által kijelölt megbízott veszi át, korlátozható a járműforgalom, valamint a lakosság közterületi tartózkodása, továbbá szükséges esetben elrendelhető a kitelepítés is. Veszélyhelyzetben emellett ideiglenes polgári védelmi szolgálat rendelhető el.

09:12 - Az Európai Beruházási Bank kész segítséget nyújtani

Az Európai Beruházási Bank (EIB) kész pénzügyi támogatást nyújtani az európai árvízkárok megtérítéséhez - jelentette be közleményében a luxembourgi székhelyű pénzintézet.

Eszerint Werner Hoyer, az Európai Unió bankjaként, nonprofit alapon működő EIB elnöke levélben ajánlotta fel a segítséget Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárnak, Robert Fico szlovák, Petr Necas cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Az EIB-támogatás a luxembourgi közlemény szerint mind helyi, mind regionális szinten a sürgős helyreállítási munkák finanszírozását, mind pedig a jövőbeni árvizek elleni védekezés beruházásait szolgálhatná.

A 2002-es nagy európai árvíz után az EIB összesen mintegy egymilliárd euró pénzügyi támogatást nyújtott. Hoyer mostani nyilatkozata szerint a bank ezúttal szükség esetén kész ennél is nagyobb összeget felajánlani.

09:09 - BKK: ismét át lehet kelni gyalogosan és kerékpárral az Újpesti vasúti híton

Csütörtök hajnaltól ismét át lehet kelni gyalogosan és kerékpárral az újpesti vasúti hídon, azaz az északi összekötő hídon. A Népsziget lezárása továbbra is érvényben marad - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A Fővinform tájékoztatása szerint megnyitották a Pók utcát, valamint a Nánási utat a Pók utca és az Emőd utca közötti szakaszon, de a 106-os autóbuszok még terelve közlekednek. A Batthyány térről ismét indulnak buszok, az itteni metrópótló pedig megszűnt.

Ugyancsak megnyitották a közlekedés előtt a Népfürdő és a Vizafogó utcát, az 1-es villamos vonalán pedig 1B jelzésű villamosok járnak a Bécsi út és a Lehel utca között.

Az Árpád fejedelem útján mindkét irányban lehet már közlekedni, az észak felől jövők egyrészt felhajthatnak a Margit hídra, másrészt a Széll Kálmán tér felé az Üstökös utca-Török utca vonalon tudnak eljutni.

A Bem rakpart a Batthyány tér felé továbbra is zárva van. A Fő utcába csak a buszok hajthatnak be, a Frankel Leó út pedig még egyirányú az Üstökös utcától kifelé. A Horvát utca-Fazekas utca útvonalat a Csalogány utca felé egyirányúsították, itt ellenkező irányban csak a buszok közlekedhetnek.

A Széll Kálmán tér felől a Margit körútról továbbra is csak a hídra lehet ráhajtani. A Szentendre-Budapest között közlekedő (H 5-ös) HÉV csak a Margit hídig szállítja az utasokat, csúcsidőben pedig minden második vonata visszafordul a Szentlélek térről. A 9-es, a 115-ös és 133-as buszok ismét az eredeti útvonalukon közlekednek.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult.

08:31 - A belvízzel küszködnek Tahitótfalun

A Duna visszahúzódásával párhuzamosan egyre nagyobb területen jön fel a belvíz Tahitótfalun, újabb károkat okozva az ingatlanokban - tájékoztatta a Pest megyei település polgármestere csütörtök reggel az MTI-t.

Sajtos Sándor (független) elmondta, hogy egyre komolyabb gondot okoz - különösen az ófalui részen - a belvíz. Alsó-Káposztáson legalább 50-60 hektáron tört fel, és körülbelül 100 ingatlant érint. Van olyan ház, ahol küszöbig áll a víz. Az ár- és belvíz által okozott károk egyre csak nőnek, a nagyságrendjük egyelőre fel sem becsülhető - fejtegette a polgármester.

Mivel a gát környékén nem szabad szivattyúzni, a településen lévő vízgyűjtő végpontjához telepített szivattyúval emelik vissza az összegyűlt vizet a Dunába: 48 órája percenként 18 ezer litertől szabadul meg így a község, de a munkának még messze nincs vége - közölte.

A Dunán már intenzív az apadás, a 11-es út környéke lassan ismét a régi képét mutatja, ám az ártér néhány utcájában még tartja magát a víz, ott a közlekedés is igen nehézkes. Már elkezdték takarítani a visszahúzódó Duna helyén maradt nagy mennyiségű iszapot, és a fertőtlenítéshez is hozzáláttak - tette hozzá.

08:12 - Lassul a vízszintemelkedés üteme Mohácsnál

Lassul a dunai vízszint emelkedésének üteme Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, amely azt jelzi, hogy a folyó hamarosan tetőzik a két településnél - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek csütörtökön.

Kasza Anett közölte: reggel Dunaszekcsőnél 978, Mohácsnál 965 méteres vízmagasságot mértek, 1, illetve 2 centiméterrel magasabbat a hajnali két órás értékeknél. Az árvízi rekord 1965 óta Dunaszekcsőn 992, Mohácsnál 984 centiméter.

A szóvivő beszámolt arról, hogy Dunaszekcsőn, amely a legintenzívebb védekezést igénylő település Baranyában, éjszaka tíz helyen buzgárok keletkeztek. A problémát a Mohácsról érkező ötvenöt tűzoltó segítségével, egész éjjel tartó megfeszített munkával sikerült megoldani.

Hozzátette: Mohácson a Dunával párhuzamos Széchenyi utcában négy embert ki kellett költöztetni egy családi házból, amelynek azután rogyott meg az alapja, hogy a pincéje megtelt vízzel.

07:57 - Töltötték, most ürítik a homokzsákokat a fogvatartottak Győrben

Fogvatartottak is részt vettek az árvíz elleni védekezésben Győrben - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

Szalai Tímea elmondta: négy napon át több tízezer homokzsákot töltöttek meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a börtön udvarán. Váltott műszakokban 46 önként jelentkező végezte a munkát. Pénteken, az árvíz legkritikusabb időszakában egész éjjel dolgoztak. Most a zsákok ürítésében vesznek részt.

Megjegyezte: a börtönben elhelyezettek négyötöde előzetes letartóztatását tölti, ezért választották foglalkoztatásukra a kapukon belüli helyszínt.

Az áradó Duna az ország déli részén a levegőből. Fotó: ORFK/H. Szabó Sándor (galéria)

07.30 - Bátánál tart a dunai árhullám tetőzése

Bátánál tovább tart a dunai árhullám tetőzése, a településen éjszaka csaknem háromszázan védekeztek az ár ellen - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Boros Brigitta elmondta: csütörtök reggel 781 centiméter volt a folyó vízszintje Bátánál, ami megegyezik a szerda reggel óta tartó tetőző vízállással.

A vízszint 40 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást.

A települést védő 2500 méter hosszú ideiglenes gát megerősítésénél csütörtökre virradó éjszakai is mintegy háromszáz katona, tűzoltó, katasztrófavédelmi alkalmazott dolgozott. Több helyen volt szükség a védmű megerősítetésére, ellennyomó medence kialakítására - mondta a szóvivő.

A gátak állapotát húsz vízügyi szakember figyeli folyamatosan - tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pistorius kikerült a vb-csapatból is

A 26 esztendős Pistorius ebben az évben egyetlen viadalon sem indul, mert a bírósági perére… Tovább olvasom