Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Beszakadt a hó súlya alatt egy épület teteje

Százhárom, többségében alsóbb rendű úton nehezen, vagy a teljes lezárás miatt nem lehet közlekedni az országban. Kazincbarcikán beszakadt a hó súlya alatt egy épület teteje.


20 óra 17 perc - Beszakadt a hó súlya alatt egy épület teteje Kazincbarcikán

Beszakadt egy használaton kívüli épület teteje a hó súlya alatt Kazincbarcikán - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vasárnap az MTI-t.

A tetőszerkezet háromszáz négyzetméternyi területen szakadt be, személyi sérülés nem történt, a kár több millió forintra tehető.

A megsérült épületet - amely korábban iskola volt - szalaggal kerítették körbe, a gyalogosok sem közlekedhetnek a járdán a Mikszáth Kálmán és a Jószerencsét út kereszteződésében.

18 óra 13 perc - Százhárom úton nem vagy nehezen lehet közlekedni az országban

Százhárom, többségében alsóbb rendű úton nehezen, vagy a teljes lezárás miatt nem lehet közlekedni Magyarországon a hófúvás miatt vasárnap délután.

Elzárt település nincs, a vasúti közlekedés pedig kora délutánra helyreállt, és minden szerelvény menetrend szerint közlekedik. Az Útinform tájékoztatása szerint az egy számjegyű főutak közül csak a 8-as Vas megyei szakaszán, Karakó és Jánosháza között kell a hóátfúvás miatt akadályokra készülni, de a főút járható.

A 71-es főút Balatonederics és Szigliget között csak egy nyomvonalon járható. A többi, mintegy száz út alsóbbrendű, négy számjegyű út, ezek jelentős része ha nehezen is, de járhatók. Le van zárva azonban a forgalom elől harmincnégy út, ezek többsége Fejér és Komárom-Esztergom megyében van.

Járhatatlan a többi között az Ács-Bábolna, az Egyházasfalu-Szakony, az Öttevény-Lébény, a Tét-Marcaltő, a Tata-Kömlőd, a Bicske-Csákvár és a Bicske-Óbarok közötti útszakasz. Nem járható ezen kívül Fejérben Bicskén a 8101-es bekötőút, járhatatlan a csákvári út Felcsút irányába, s változatlanul le van zárva a 6209-es út Káloz-Sárkeresztúr-Sárosd, valamint Szabadegyháza és Adony között.

Teljes szakaszán le van zárva a 7521-es és a 7529-es út. Zalában ismét járható volt minden út, miután a közútkezelő munkatársai megtisztították azt a három útszakaszt is, amelyeket a szombati hófúvás miatt le kellett zárni. Veszprémben még két útszakasz járhatatlan, a Bakonyban a Városlődre vezető bekötőút van még elzárva a forgalomtól és nem lehet közlekedni a Tét-Marcaltő szakaszon sem.

Az MTI információi szerint elzárt település nincs, miután Fejérben kiszabadították a hó fogságából az utolsó két települést, Bodmért és Vértesboglárt. A Mávinform sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint kora délután elindult a vonatközlekedés Székesfehérvár és Balatonkenese között és országszerte menetrendszerűen járnak a vonatok.

A Polgárdinál a hótorlaszok miatt még szombaton elakadt motorvonatot és a kivontatására küldött mozdonyokat vasárnap délután fél kettő előtt sikerült kihozni a hó fogságából - közölte a sajtóügyeletes.

Mint mondta, mintegy 30 ember és egy speciális, hómaróval felszerelt Unimog tisztította meg a vasúti pályát, majd egy hóekés mozdony járta végig a vaspályát Balatonakarattya és Polgárdi között; így szabaddá vált az út a személyszállító vonatok számára Polgárdi és Csajág között is.

17 óra 22 perc - Nincs elzárt település Fejér megyében

Kiszabadult a hó fogságából a szombat délután óta elzárt két Fejér megyei település, Bodmér és Vértesboglár; így megközelíthetetlen helység már nincs a megyében, de járhatatlan utak még vannak - közölte a rendőrség.

A közúti igazgatóság két nagyteljesítményű hómarója kora délelőttől dolgozott a két falut elzáró másfél méter magas hófalak lebontásán, két hóeke pedig a nyomukban haladva igyekezett járhatóvá tenni az utat, ami délutánra sikerült is - mondta el László József, a közútkezelő ügyeletese.

Megindulhatott a közlekedés a Székesfehérvárt Iszkaszentgyörggyel összekötő 8203-as úton is, de több négy számjegyű út továbbra is járhatatlan - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nem lehet közlekedni Bicskén a 8101-es bekötőúton, járhatatlan a csákvári út Felcsút irányába, s változatlanul le van zárva a 6209-es út Káloz-Sárkeresztúr-Sárosd, valamint Szabadegyháza és Adony között - tájékoztatott Németh-Kész Mónika rendőr százados.

Közlése szerint nehezen járható a 8216-os bakonycsernyei, valamint a 8204-es bodajki út, amelyen helyenként még hóátfúvások is lassítják a közlekedést.

Bár járható, de egyes szakaszokon egy sávon haladhatnak csak az autók a 8116-os Sukorót Pákozddal összekötő úton. Kora délelőtt óta küzdenek a közútkezelő szakemberek a Székesfehérvár-Zámoly közötti úttal, ahol ugyancsak méteres hófalak teszik lehetetlenné szombat óta a közlekedést.

A nagyteljesítményű hómaró méterről méterre haladva bontja a torlaszokat, de késő délutánig nem sikerült megtisztítani az utat. A Zámoly irányába tartó autósok a székesfehérvári Metro áruháztól kénytelenek visszafordulni.

16 óra 19 perc - Hat óra egy osztrák sílift fogságában

Hat órán át volt a sílift foglya egy síelő az ausztriai Kaltenbach-Hochzillertal sírégióban a helyi hatóságok közlése szerint. A fiatalembert kíhűlés miatt kórházba szállították.

Bővebb információk itt!

15 óra 37 perc - Kiszabadították az elakadt vonatokat

Elindult a vonatközlekedés Székesfehérvár és Balatonkenese között vasárnap kora délután. Már országszerte menetrendszerűen járnak a vonatok.

Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese arról tájékoztatott: a vonalon szombat óta méteres hótorlasz és hófúvások miatt szüneteltették a járatokat. Hozzátette: az első, teljes vonalon közlekedő járat a Budapest-Tapolca közötti személyvonat volt; a másik irányból pedig a Tapolcáról három óra előtt indult, a Déli pályaudvarra közlekedő vonat tudott először átmenni Csajág és Polgárdi között.

A Polgárdinál a hótorlaszok miatt még szombaton elakadt motorvonatot és a kivontatására küldött mozdonyokat vasárnap délután sikerült kihozni a hó fogságából - közölte a sajtóügyeletes. Mint mondta, mintegy 30 ember és egy speciális, hómaróval felszerelt Unimog tisztította meg a vasúti pályát, majd egy hóekés mozdony járta végig a vaspályát Balatonakarattya és Polgárdi között; így szabaddá vált az út a személyszállító vonatok számára Polgárdi és Csajág között is.

Peiper Károly felhívta a figyelmet, hogy a vonatpótló autóbuszokat a MÁV-START Zrt. vasárnap délután lemondta. A motorvonatok csak nagyobb teljesítményű dízelmozdony vontatásával mehetnek át a Székesfehérvár és Balatonkenese szakaszon, itt előfordulhatnak 10-15 perces késések az úgynevezett dízel előfogatok rá- illetve lecsatolása miatt - hangsúlyozta.

Az országban most már mindenhol menetrendszerűen járnak a vonatok, a Dunántúl déli és nyugati tájain esetenként még előfordulhatnak 5-10 perces késések - tette hozzá a sajtóügyeletes.

10 óra 24 perc - Fejér megye: több út járhatatlan, s két település továbbra is el van zárva a külvilágtól

Bodmért és Vértesboglárt nem sikerült még kiszabadítani a hó fogságából, s több négy számjegyű út is járhatatlan, vagy helyenként egy sávon járható Fejér megyében - közölte vasárnap a rendőrség.

Két nagy teljesítményű hómaró, s nyomukban haladva két hóeke dolgozik a két elzárt település kiszabadításán. Bodmért Felcsút irányából, Vértesboglárt Csákvár irányából próbálják megközelíteni a gépek - mondta el László József, a közútkezelő kápolnásnyéki ügyeletese.

Hozzátette, hogy a gépek csak lassan tudnak haladni, mert mindkét település előtt másfél méter magas hófalakat kell elbontaniuk. Amennyiben nem történik váratlan esemény, várhatóan délután 15-16 órára mindkét községet kiszabadítják a hó fogságából. A még járhatatlan utak felszabadítását nagyban segíti, hogy hajnalra csendesedett, helyenként elült a szél a megyében, s a legkritikusabb helyeken levő utak kivételével sikerült megnyitni az elzárt szakaszokat.

Egyelőre még járhatatlan a Székesfehérvár-Zámoly és a Székesfehérvár-Iszkaszentgyörgy közötti út, de megtisztításukon nagy erővel dolgoznak a közútkezelő székesfehérvári kirendeltségének gépei.

Nem lehet még közlekedni a 8126-os úton Csákvár irányába, Bicskén a 8101-es bekötőúton, és a csákvári úton Felcsút irányába - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Lezárták a 6209-es utat Káloz-Sárkeresztúr-Sárosd, valamint Szabadegyháza-Adony között. Hóátfúvásos, helyenként nehezen járható a 8204-es bodajki, a 8216-os bakonycsernyei út, s egyes szakaszokon csak egy sávon lehet közlekedni a Pákozdot Sukoróval összekötő szakaszon - tájékoztatott Németh-Kész Mónika.

9 óra 17 perc - Várhatóan csak délutánra tudják kiszabadítani az elakadt vonatot a hó fogságából  

Vasárnap reggel hét óra óta ismét próbálják kiszabadítani a szombat hajnalban Polgárdi és Csajág között elakadt motorvonatot és mozdonyokat a hó fogságából, de egyelőre ez nem sikerült - közölte a Mávinform sajtóügyeletese vasárnap délelőtt.

Peiper Károly tájékoztatása szerint harmincan dolgoznak ezen, de nincs könnyű dolguk, mivel több száz méteres szakaszon kell megtisztítaniuk a területet és éjfélig nagyon erős szél fújt. Próbálkoznak egy hómaróval felszerelt Unimoggal is.

Hozzátette: a pályamester becslése szerint délután négy óra körülre tudják kiszabadítani a motorvonatokat és a mozdonyokat. A Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között szombat hajnalban akadt el egy motorvonat. Ezért a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, Balatonkenese és Székesfehérvár között még mindig szünetel a vasúti forgalom.

Az érintett szakaszon vonatpótoló autóbuszok járnak. A vonat 15 utasát még szombat reggel a polgárdi önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltóautóval beszállította Polgárdi-ipartelep állomásra, ahol ételt és teát kaptak. Később a rendőrség elszállította őket Székesfehérvárra.

8 óra 48 perc - Három út járhatatlan Zalában 

A szombaton kezdődött hófúvás miatt három út járhatatlan Zala megyében, de elzárt település nincs - tájékoztattak a Magyar Közút Zrt. észak- és dél-dunántúli regionális főmérnökségei vasárnap.

Még szombaton járhatatlanná vált, ezért le kellett zárni a Kisgörbő és Zalaszentgrót, a Galambok és Zalakomár, valamint a Zalaszentbalázs és Gelse közötti összekötő utakat, de egyik település sincs elzárva a külvilágtól, más irányból megközelíthetőek.

Az erős szél okozta hóátfúvások miatt Kisgörbő térségében, valamint a Sümeg és Zalaegerszeg között több helyen is nehezen járható az út. A közútkezelők ügyeleteseinek közlése szerint napközben várható, hogy a még elzárt utakat felszabadítják.

A Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: az éjszaka folyamán Baknál egy autóbusz és egy személygépkocsi ütközött egymásnak a lefagyott úton, de személyi sérülés nem történt.

8 óra 4 perc - Az országban mindenhol - kivéve Székesfehérvár-Balatonkenese között - rendben megindult a vonatközlekedés 

Székesfehérvár és Balatonkenese között vasárnap hajnal óta vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat - tájékoztatott a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága.

Az országban mindenhol - kivéve Székesfehérvár-Balatonkenese között - rendben megindult a vonatközlekedés a vasárnapra érvényes menetrend szerint. A Dunántúlon - ahol jelentősebb mennyiségű hó esett, illetve a szél hordta a havat - előfordulhat néhány perces késés a vonatközlekedésben.

Szombat reggel óta a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, Balatonkenese és Székesfehérvár között szünetel a vonatforgalom. Ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat vasárnap reggel 4 óra 45 perctől.

Két autóbusz folyamatosan közlekedik a települések között, és minden vasútállomáson és megállóhelyen megállnak, mindaddig, amíg a közúti viszonyok ezt engedik, illetve megindulhat a vonatközlekedés.

A buszok nem menetrend szerint járnak, és nem várják be a vonatcsatlakozásokat Székesfehérváron illetve Balatonkenesén. A Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között elakadt motorvonat és a kiszabadítására küldött mozdonyok kiszabadítására a hó fogságából vasárnap reggel újabb kísérletet tesznek a MÁV Zrt. munkatársai.

Mindaddig a Tapolca felől érkező vonatokat Balatonkenesénél fordítják vissza, mivel ez az állomás közúton könnyebben megközelíthető, mint a csajági állomás. A Budapest-Déli pályaudvarról a Balaton északi partja felé, Tapolcára közlekedő vonatokat pedig Székesfehérvárról fordítják vissza.

A MÁV Zrt. felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak, csúszósak lehetnek, ezért le és felszálláskor fokozottan figyeljenek. A közlekedésről az utasok a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán tájékozódhatnak.

Vasárnap, 7 óra 12 perc - reggel mentik ki a hóban elakadt vonatot 

Vasárnap reggel újabb kísérletet tesznek a még szombat hajnalban Polgárdi és Csajág között elakadt motorvonat és a kiszabadítására küldött mozdonyok kimentésére a hó fogságából.

A vonat 15 utasát még szombat reggel a polgárdi önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltóautóval beszállította Polgárdi-ipartelep állomásra, ahol ételt és teát kaptak. Később a rendőrség elszállította őket Székesfehérvárra.

A Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között elakadt motorvonatot szombaton a MÁV Zrt., valamint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai próbálták kiszabadítani a hó fogságából, de hiába küzdöttek a kétméteresnél nagyobb hótorlaszokkal.

Ötven ember dolgozott a hó eltakarításán, de még a hómaróval felszerelt Unimoggal sem sikerült megtisztítani a pályát a hóakadálytól. Ezért a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, Balatonkenese és Székesfehérvár között szünetel a vonatforgalom.

A Tapolca felől érkező vonatokat Balatonkenesénél visszafordítják, a Budapest-Déli pályaudvarról a Balaton északi partja felé, Tapolcára közlekedő vonatokat pedig Székesfehérvárról indítják vissza.

Szombat, 22 óra 2 perc - 82-es főút: kiszabadították a kamiont

Információnk szerint késő estére kimentették a keresztbe fordult kamiont az út széléről a mentőegységek. Mindez Kismegyer közelében, a 82-es főúton történt. 

21 óra 43 perc - 83-as főút: Pápa irányába egyes szakaszokon csak egy nyomon járható az út

A legfrissebb adatok szerint a főutak közül nehezen vagy csak egy nyomon járható az 1-es főút Kimlénél, valamint a 83-as főút Tét és Takácsi között.

21 óra 04 perc - Szombat este már csak két település volt megközelíthetetlen Fejér megyében

Már csak két település megközelíthetetlen Fejér megyében - tájékoztatta az MTI-t szombaton röviddel 21 óra után közleményben az ÚTINFORM.

Az esti jelentések szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli területén és Heves megyében esik az eső. Kisújszállás és Berettyóújfalu közelében, valamint Békés megye nagyobb felén esik vagy szállingózik a hó.

A Dunántúl északi területén valamint Paks, Harkány és Baja környékén havas, latyakos, Fertőszentmiklós tájékán pedig jégbordás a főutak burkolata. A tiszántúli területen vizes nedves, máshol száraz utakon lehet közlekedni - áll a közleményben.

A mellékutak nyugaton mindenütt havasak, vagy a letaposott hótól síkosak. Az Északi-középhegységben és a Tisza vonalában általában nedves, vizes szakaszok váltakoznak, a keleti országhatár közelében pedig havas vagy jeges utakkal is találkoznak.

Továbbra is viharos a szél a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Somogy és Tolna megyében, valamint északkeleten Sátoraljaújhely térségében. Közepes erősségű a szél a Duna-Tisza közén és északkeleten.

Székesfehérvár környékén a hófúvásban estére 100 m alá csökkent a belátható útszakasz hossza.

A munkagépek egész nap folyamatosan végezték az utak tisztítását, de hatékonyan csak a szél csendesedése után tudnak képesek dolgozni.

A járhatatlan utak száma 40 és 45 között változik, a nehezen, vagy csak egy nyomon járható utak száma pedig közel 60, megközelíthetetlen település pedig csak Fejér megyében található: Beloiannisz és Besnyő, máshol elzárt település nincs.

19.40 - A Dél-Dunántúlon már csak narancssárga a riasztás

A Dél-Dunántúlon narancssárgára mérsékelte a riasztási fokozatot szombat este az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Dunántúl északi részén azonban még mindig a legmagasabb, vörös fokozat van érvényben.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint a Dunántúlon, annak is főként az északi felében az éjféli órákig még viharos, óránként 60-70 kilométeres széllökések kísérhetik az északnyugati szelet. Az éjszakai órákban a Dunántúl északi felében - inkább már csak Fejér megyében - előfordulhat még egy-egy 55 kilométer/óra körüli széllökés, majd vasárnap délelőtt tovább gyengül a szél, így már csak kisebb hóátfúvások fordulhatnak elő.

Az ország északkeleti felében és a Tiszántúlon mindenütt egyre inkább a havazás lesz a jellemző, reggelig 5 centiméter hó várható.

19.20 - Fejér: öt települést elzárt a hó

Fejér megyében öt települést elzárt a hó szombat estére - közölte a rendőrség a honlapján. Magyaralmás, Beloiannisz, Besnyő, Vértesboglár és Bodmér megközelíthetetlen a hófúvások miatt. A megyében több tucatnyi útszakasz járhatatlan.

Egyebek közt lezárták Székesfehérváron a 8-as és a 7-es út közös szakaszát, valamint Székesfehérváron a 8-as főút Veszprém felé haladó pályatestét, a másik oldalon váltakozó irányban engedik a forgalmat. Járhatatlan az út egy-egy szakaszon Adony és Szabadegyháza között, Szabadegyháza és Sárosd között, a 6205-ös út Pusztaszabolcs és az M6-os körforgalom közötti szakasza, továbbá Mezőfalva és Sárbogárd között a 6219-es út. A 8126-os számú út Csákvár irányába járhatatlan a hóátfúvás miatt, egyedül Újbarok közelíthető meg. Szintén lezárták az utat Csákvár és Lovasberény, valamint Alcsútdoboz és Göbölpuszta között.

Nem lehet közlekedni a 8202-es számú úton Kincsesbánya és Székesfehérvár között, és a 8205-ös úton is teljes az útzár Fehérvárcsurgónál.

19 óra 20 perc - Győrben a főutak meglepően jó állapotban

Győrben a Szent István úton, a Külső Baross úton és Marcalvárosban a Lajta úton is szinte tiszták az utak.

Bár azért így sem árt óvatosnak: egy-két helyen könnyen megcsúszhat az autó, ha valaki állat módjára vezet.
  
19 óra 08 perc - A 82-es Pannonhalmától Nyúlig a körülményekhez képest egész jó állapotban

Nem sok jó hír volt eddig az utakról a szombati napon, most az elsők egyike: Pannonhalmától Nyúlig viszonylag jól járható a 82-es főút; csak ritkán fordul elő egy-egy alattomos jégborda.

Az M1-es autópálya felhajtója után, Veszprém irányába azonban van egy 1,5-2 km-es szakasz, ahol gyakorlatilag összefüggő jégpáncél borítja az utat – itt nagyon érdemes észnél lenni!

Kismegyernél a bajba jutott kamiont továbbra is mentik; a forgalmat rendőrök irányítják, s egy sávon engedik a közlekedést.

18.40 - Kamion állt keresztbe Kismegyernél a 82-esen

A kismegyeri körforgalomtól mintegy 100 méterre Veszprém irányába, egy kamion keresztbe fordult a 82-es főúton. A szerelvény mentése elkezdődött, az arra közlekedők torlódásra és hosszabb várakozásra számítsanak.

18.10 - Veszélyes anyagot szállító kamion szenvedett balesetet

A rakterében szállított veszélyes anyagot az a kamion, amely szombat délután az M7-es autópályán, Szabadbattyán térségében átszakította a szalagkorlátot; az elsődleges hírekkel ellentétben a balesetben egy ember súlyosan megsérült - közölte az MTI-vel a rendőrség.

A kamion - amely Szlovéniából Szerbia felé tartott - az autópálya Budapest felé vezető sávjában, Szabadbattyán közelében a szalagkorlátnak ütközött, átszakította azt, és az autópálya másik sávjába csúszott - mondta el a részletekről Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A balesetben a gépjármű vezetője nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a kamiont a közeli parkolóba vontatták, és rakományát egy másik kocsiba pakolták.

18.05 - Zala: egy út járhatatlan még

Szombat estére már csak egy járhatatlan út volt Zala megyében, a korábban a hótól elzárt Zalaszentmárton ismét megközelíthetővé vált és a többi behavazott útszakasz is felszabadult - közölték a Magyar Közút regionális főmérnökségeinek ügyeletesei az MTI-vel.

Délutánra Kisgörbő és Zalaszentgrót között vált járhatatlanná az út a hófúvás miatt, de mindkét település más irányból megközelíthető maradt. Felszabadították ugyanakkor a hó fogsága alól a zsákfalu Zalaszentmártont, az oda vezető utat hómaróval tisztították meg.

Szintén járható lett a Magyarszerdahely és Újudvar közötti útszakasz, ahol napközben a havat eltakarító traktor is mentésre szorult. A közútkezelők tájékoztatása szerint járhatóak a megye útjai, de továbbra is számítani lehet arra, hogy a hóátfúvások gondokat okozhatnak a közlekedésben.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI-t arról tájékoztatta, hogy délután két helyre hívták a tűzoltókat járművek mentéséhez. Zalakomárnál, az M7-es autópálya lehajtójánál egy kicsúszott pótkocsis teherautót kellett daruval visszaemelni az útra, Cserszegtomaj térségében pedig több személyautó akadt el a hófúvás miatt. A tűzoltókat délután egy súlyos sérüléssel járó szánkóbalesethez is riasztották Zalaegerszegen. A lábtöréses sérült ugyanis több méteres szakadékba zuhant, ahonnan a mentők nem tudták kihozni, ezért kérték a tűzoltók segítségét.

17.35- Hófúvás - Nem javult a közlekedési helyzet - Összefoglaló

Nem javult a közlekedési helyzet az ország nyugati felében, és már az ország középső területein is vannak fennakadások a közlekedésben szombat délután.

A viharos szél sok helyen hótorlaszokat emelt, emiatt több útszakasz is járhatatlanná vált a Dunántúlon. A meteorológiai szolgálat a Dunántúl teljes területére piros riasztást adott ki, az előrejelzések szerint a szél jelentősebb mérséklődése a késő esti, éjféli óráktól várható, de kisebb hóátfúvás még a vasárnap délelőtti órákban is kialakulhat. A rendőrég és a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ne induljanak el otthonról.
Amennyiben mégis útnak indulnak, feltétlenül vigyenek magukkal hólapátot, meleg ruhát, takarót, meleg teát és mobiltelefont, hogyha elakadnának a hóban, azonnal értesíteni tudják vagy a rendőrséget vagy a tűzoltókat. Továbbra is Vas, Győr, Fejér és Somogy megyében okozza a legnagyobb gondot a hóátfúvás és az utak jegesedése. Már az ország középső területein, Tolnában és Bács-Kiskun megyében is vannak fennakadások a hóátfúvások miatt, például nehezen járhatóak az utak Jánoshalma és Kiskőrös környékén. Megszűnt az M7-es autópálya ingyenes használata 16 óra 30 perckor, tekintettel arra, hogy a környező utak, illetve a vele párhuzamos 7-es főút egyelőre járhatóvá vált.

Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főúton Csornánál volt útzár még délután is, a rendőrök a járműveket a 84-es út felé terelték. Szintén a 86-os főúton Belednél kora délutánra feloldották a több órán át tartó útzárat, miután a három összecsúszott kamion műszaki mentése befejeződött. A megye mellékútjain viszont lehetetlenné teszik a közlekedést a viharos szél miatt keletkező egyre nagyobb hóátfúvások.

Egyebek között Peresztegnél, Mecsér és Lébény között, valamint Sopronkőhidától az osztrák határ felé kell útzárra számítani, továbbá Halászi és Dunasziget között, Mosonszentmiklós és Öttevény között, Mosonmagyaróvár és Máriakálnok között. Vas megyében a 86-os főút Szombathely és Csorna közötti szakaszát zárták le még délelőtt, mert több tucat jármű elakadt; a kamionokat nagyáruházak parkolóiba terelték a rendőrök. A közútkezelőnek délre sikerült megszüntetnie a jegesedést és a hóátfúvás okozta nagyobb akadályokat.

Fejér megyében kora délutánra három út felszabadult, egy újabbat azonban lezártak. A megyei védelmi bizottság tájékoztatása szerint sikerült megtisztítani a hótorlaszoktól a Lovasberény és Csákvár, a Csákberény és Zámoly közötti utat, s egy sávon járhatóvá vált a 62-es főút is. A Sárosd és Sárkeresztúr közötti 6209-es utat viszont le kellett zárni. Tolna megyében megindult a forgalom délután a 6-os főúton, amelynek egy szakasza Pakstól északra reggel még teljesen le volt zárva. Először csak a személyautókat engedték át egy nyomvonalon, rendőri felvezetéssel, később a teherautók előtt is megnyitották az útszakaszt. A 6-os főúton Pakstól délre, Dunaszentgyörgynél is útszűkületre kell számítani, miután a viharos erejű szél folyamatosan fújja a

havat az útra. Baranyában és Somogyban is több út nehezen járható. Az 57-es út Kozármisleny és Belvárdgyula között, az 58-ason Pogány és Szalánta között nehezen járható. Somogyban Nagyatád térségében, a Kutas-Beleg és a Beleg-Ötvöskónyi közötti útszakaszon csak lépésben lehet haladni a rossz útviszonyok miatt. Veszprém megyében a viharos erejű szél hóval "rakta meg" a Veszprém és Tapolca közötti főutat, amelynek a megyeszékhely és Tótvázsony közötti szakaszát lezárták. Járhatatlan az Ősi-Berhida, az Ősi-Várpalota és a Berhida-Királyszentistván települések közötti útszakasz is.

A Bakonyban Olaszfalu és Felsőpere között járhatatlan az út. A Bakony többi útja is nehezen járható, különösen kritikusak az útviszonyok Bakonybél térségében. Zala megyében több útszakasz is járhatatlanná vált, számos jármű csúszott árokba, egy település, Zalaszentmárton megközelíthetetlenné vált. A hóakadályok miatt le kellett zárni a Vindornyalakra vezető 73164 jelű utat, de járhatatlanná vált a Sényére vezető bekötőút és az Egeraracsa-Pacsa közötti útszakasz. Szünetel a vonatforgalom Székesfehérvár és Balatonkenese között a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, mivel reggel óta nem sikerült kimenteni egy hótorlasz miatt elakadt motorvonatot Polgárdi és Csajág között.

A vonat 15 utasát a katasztrófavédelem segítségével Polgárdi-ipartelep állomásra szállították, ahol ételt és teát kaptak. A Mávinform tájékoztatása szerint vasárnap reggel tesznek újabb kísérletet a szerelvény kiszabadítására.

Az Ausztriából érkező nemzetközi vonatok is jelentős késéssel közlekedtek a Hegyeshalom-Győr-Budapest vonalon. Az osztrák-magyar határon belépő vonatok hókotrói ugyanis a nagy hótömegtől megsérültek, emiatt a vonatok elé Hegyeshalomnál magyar mozdonyt kellett csatolni.

17 óra 14 perc - Kunsziget és Dunaszeg között járhatatlan az út

Újabb mellékút, mely járhatatlan: Kunsziget és Dunaszeg között gyakorlatilag lehetetlen közlekedni.

16 óra 57 perc - A dunaszerdahelyi járásban első fokú vészhelyzetet hirdettek ki

Komoly közlekedési gondokat okozott a szélviharokkal kísért kiadós havazás szombaton Szlovákiában, különösen az ország déli, zömmel magyarok lakta területein.

Az összes fontos közút síkos, havas, és nehézségek árán, de járható. Az alsóbb rendű utak jelentős része be van havazva, és sok közülük személygépkocsival nem járható.

"A dunaszerdahelyi és a galántai járásban első fokú vészhelyzetet hirdettek ki, az erős szél következtében az utakon hóátfúvások keletkeznek, és több helyen csak egy sávon lehet közlekedni" - közölte Boris Valásek, a nagyszombati útkarbantartási hivatal igazgatóhelyettese.

Elmondta: a helyzet további romlására lehet számítani gyakorlatilag az egész délnyugat-szlovákiai régióban, ezért a hatóságok azt tanácsolják, akinek nem feltétlenül szükséges, ne üljön autóba.

A pozsonyi meteorológiai hivatal jelezte: országszerte síkos utakra és hóátfúvásokra kell számítani. A nap folyamán enyhébb volt az időjárás, olvadni kezdett a hó, így a csapadék az est leszálltával ráfagyhat az utakra.

Az összes szlovákiai téli üdülőközpontban kiválóak a sportolási, síelési feltételek. Gyakorlatilag mindenütt legalább félméteres hó van.

16 óra 33 perc - Már a középső országrészben is vannak fennakadások

Nem javult a közlekedési helyzet az ország nyugati felében, és már az ország középső területein is vannak fennakadások a közlekedésben szombat délután.

Továbbra is Vas, Győr, Fejér és Somogy megyében okozza a legnagyobb gondot a hóátfúvás és az utak jegesedése - mondta Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. cerike 2010. február 14. 18:56
  „Köszi!”
 • 63. tunci7702 2010. február 14. 18:49
  „Elég jól járható vannak egysávos részek”
 • 62. cerike 2010. február 14. 15:20
  „Ha valaki tud infót Halászi-Püski-Lipót útvonalról szívesen venném.
  Köszi!”
 • 61. éaa 2010. február 14. 09:03
  „Ernest Hemingway:,, ...az ember nem arra született, hogy legyőzzék ... Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni ." Tudjuk, hogy ez egy baromság, mert van nagyobb hatalom az ember felett. Ezért aztán alázat! ...és persze ész, az mindig legyen!”
 • 60. gacsizo 2010. február 14. 05:10
  „Állítólag el kellett volna állni a szélnek az éjszaka de hát nem így lett szóval én most hajnalban jártam a 83-ason Tét-Pápa között csak nagyon nehezen járható Tét-Győr között 50-es tempóban elmegy bár figyelni kell a hirtelen megjelenő hóbuckákra!
  Egyébként ma rengeteget kellett sajnos autóznom de TISZTELET a közútkezelőnek amennyire lehet szerintem tették/teszik a dolgukat de sajnos ezzel az erős széllel nem lehet mit tenni!
  Mindenki vigyázzon magára amennyire lehet hisz ma is mindenkit hazavárnak!”
 • 59. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 13. 23:06
  „Na látom "dolgozik" a közútkezelő......”
 • 58. csajszi23 2010. február 13. 22:51
  „Jelentem, az autópálya teljesen száraz és jól járható.

  Lacus igazad van a hófogóval kapcsolatban, ki kéne tenni,de bácsa után is kint van és ló sz.t se ér,úgyanúgy be van fújva bajcs felé az út.

  Köszönöm KPM hogy hazaértem egybe balesetmentesen.
  ( nem kell szidni őket,nem tudnak sajnos egyszerre 10 helyen lenni, ahogy mi se)”
 • 57. lajoos 2010. február 13. 22:45
  „Háromkor mentem Pannonhalmára,már ott volt a kamion.Este fél hétkor még ott volt,k.b 15 tűzoltóval,két lapáttal,három rendőrautóval,egy nagy kamionmentővel.A legnagyobb tisztelet mellet:ha baj van, kinek kell szólni?Ja,és a kamion saját kerekein mozgott. :-(”
 • 56. Floyd 2010. február 13. 21:52
  „Tisztelt Illetékesek! A Mosonmagyaróvár-Rajka főútvonal kis túlzással járhatatlan.”
 • 55. hmtm 2010. február 13. 20:27
  „Üdv mindenkinek!

  A 85-ös út Enese és az autópálya felhajtó között katasztrófális, akinek nem muszáj, az ne induljon útnak. Kb. 40 perc alatt sikerült megtennem ezt a pár kilómétert. Az út egyes szakaszokon vastagon jégbordás. Aki semmiképpen nem tudja elkerülni, annak sok szerencsét kívánok!”
 • 54. MTT 2010. február 13. 20:15
  „19.40-kor a 81-es főúton helyenként kisebb hóátfúvások vannak Pér és Mezőörs között, Mindszentpusztai utat most tisztítják, 17.00-óra óta folyamatosan. Balesetmentes közlekedést mindenkinek!”
 • 53. MTT 2010. február 13. 20:11
  „mankapunka, -köszi a helyesbítést!”
 • 52. Igazamvan 2010. február 13. 20:10
  „A kamion ott akart lekanyarodni ahol nem volt hova.
  Enyhítő körülmény, hogy a hó a nem létező lehajtót eltakarta.”
 • 51. mc 2010. február 13. 20:00
  „Kamion állt keresztbe Kismegyernél a 82-esen. A közútkezelő szerint nincs elzárt település megyénkben, de egyre több mellékutat kell lezárni.

  A közútkezelő amolyan igamondó ? Vagy csak felkészült. Felkészült elkölteni, felkészült k(sz)arbantartani, felkészült elmagyarázni.”
 • 50. kosa.roni 2010. február 13. 19:52
  „Sziasztok!
  Valakinek van híre a Kálnok Óvár közti forgalomról?”
 • 49. malleusorbis 2010. február 13. 19:44
  „Óvár felől megengedték a forgalmat János felé kb 5 perce...
  Sok sikert az úton lévőknek:)”
 • 48. Lacus 2010. február 13. 19:25
  „Szorítok az úton lévőknek, hogy balesetmentesen hazaérjenek. Megnéztem a képriportokat és elgondolkodtam a látottakon, illetve a nem látottakon: hol vannak a hófogórácsok? Vagy csak engem zavar a hiányuk? Biztos csak szakmai ártalom, mert a suliban azt is tudni kellett, hogy milyen távolságra kell őket elhelyezni az úttengelytől.”
 • 47. malleusorbis 2010. február 13. 18:43
  „Üdv,
  János felől megyeget Óvárra a forgalom (Kb. 18 óta), de csak szakaszosan, közben zárják és tolják... (most éppen megint lezárták...) Óvárról kifelé még mindig nem engedik a forgalmat.
  Pályán közlekednek. Hogy milyen lehet? Passz.”
 • 46. csajszi23 2010. február 13. 18:35
  „Manka elég volt amig reggel ideértem, inkább nem sajnálom az 1200 forintot:)”
 • 45. Mankapunka 2010. február 13. 18:19
  „cajszi
  Menjél nyugodtan az 1-es főúton...........Arról még egyrossz szó se esett.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészcigaretta egy hűtőkamion padozatában

Tizenhárommillió forint értékű csempészcigarettát találtak a pénzügyőrök egy ukrán hűtőkamion… Tovább olvasom