Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Beleharaptak a Kenyérbe

A rendőrség múlt héten lefoglalta a 12,8 terabájt tartalmú „Kenyér" néven ismertté vált ftp szervert, amely Magyarország egyik legnagyobb warez kiszolgálója volt.
A kiszolgálógépről nagyon jó minőségű filmeket – köztük itthon még moziban be sem mutatott alkotásokat –, zenéket, szoftvereket, egyes előadók komplett életműveit tölthették le a felhasználók. A warez szerveren több mint kétezer film, négyezer zenei mű, kétezer videojáték és háromszáz szoftver volt hozzáférhető.

A „Candy Shop" nevű ftp körülbelül 150-200 taggal rendelkezett. A warez közösségbe csak ismerősökön keresztül, ajánlással lehetett bejutni, ezzel is csökkentve a lebukás veszélyét. Az ftp fizetős rendszerként működött, a tagdíj állítólag 20 ezer forint volt három hónapos időtartamra.

A „Candy Shop" nevű warez szerver évekkel ezelőtt, ingyenesen kezdte meg működését „Kenyér" néven. Ahogy egyre nagyobb népszerűségre tett szert és egyre nagyobb adattartalom került fel az oldalra, fizetőssé vált. A tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel a kalózszerverre.

A Kenyér nem csak tagjainak körében volt legenda. A friss és jó minőségű tartalmak, a klubszerű működés, az üzemeltetők közössége és nem utolsó sorban technikai kialakításának már-már művészi színvonala a warez csúcsának járó elismerést váltotta ki.

A rendőrség tavaly már lecsapott a szerver-csoportra, de a lokalizáció nem volt pontos: helyette egy „Seneca" nevű gépet foglaltak le 5,5 TeraByte illegális tartalommal (a büntetőeljárás vádemelés stádiumában tart). A „Kenyér" ekkor átalakult és a „Candy Shop" – Budapest Warez Exchange nevet vette fel.

A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya jelenleg büntetőeljárást folytat az ügyben.

Forrás: Magyar Rádió

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit költ idén nyaralásra?

Tovább olvasom