Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Befejeződött a helyszíni bizonyítás Galgagyörkön

Befejeződött a romák elleni támadássorozat ügyében tartott, több mint négyórás helyszíni bizonyítási eljárás kedd délután a Pest megyei Galgagyörkön; az egyik gyanúsítottal több tucatnyi kommandós és rohamrendőr biztosítása mellett a mintegy két évvel ezelőtti fegyveres támadás körülményeit próbálták rekonstruálni - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-nek azt mondta: az összesen hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat egyik gyanúsítottja, K. Árpád vallomása alapján rekonstruálták a 2008. július 21-én történteket, őt szállították a Pest megyei településre.
Galgagyörkön 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra, a nyomozás eddigi adatai szerint ez volt a kilenc támadás közül az első.

A helyszíni bizonyítási eljárásra kedden 9 óra előtt érkeztek rendőrök kéttucatnyi autóval, terepjárókkal a Rákóczi utcába. Az ott lakók elmondásuk szerint reggel szembesültek azzal, hogy a rendőrség lezárta az utcát. A csuklyát viselő kommandósok, illetve a védőfelszerelést viselő rendőrök arra kérték őket, hogy amíg tart a bizonyítási eljárás, maradjanak otthon, s jelezték: az udvart semmiképpen nem hagyhatják el. A lakókban állításuk szerint ekkor tudatosult, hogy a 2008-ban történt támadással összefüggésben zajlik rendőri intézkedés.

A bizonyítási eljárás ideje alatt a rendőrök sem a megtámadott ház közelébe, sem az utcába nem engedték be az újságírókat. Szemtanúk az MTI tudósítójának azt mondták: a kommandósok a helyszínre szállították a géppisztollyal őrzött gyanúsítottat, akinek a fejére csuklyát húztak, kezét és lábát megbilincselték, és próbálták összevetni a nyomozás eddigi adatait a gyanúsított vallomásával. Az utcában lakók közlése szerint a gyanúsítottat közelről nem láthatták sem a házak ablakaiból, sem az udvarukról, mert a férfi a kommandósok gyűrűjében mozgott.

A település dombján, ahol a megtámadott házak találhatók, tucatnyi lesötétített rendőrségi autó állt, amelyekben védőfelszerelést viselő rendőrök ültek. Az utcában csuklyás kommandósok sétáltak, a házak közelében kutyás rendőrök álltak. Szemtanúk elmondása szerint az utca két oldalán, a dombtetőkön bűnügyi technikusok rögzítettek nyomokat és videóztak, fotóztak. A településen és a szomszédos falvakban járőrautók cirkáltak.

Egy neve elhallgatását kérő középkorú férfi az MTI tudósítójának a 2008 nyarán történteket felidézve azt mondta: a három, romák által lakott házra leadott lövések idején, éjjel egy óra körül vihar volt, dörgött az ég és villámlott, ezért eleinte nem gondolták, hogy lövések dördültek.
Mint hozzátette, a keddi bizonyítási eljáráson, amelyet háza ablakából és udvaráról figyelt, számukra kiderült, amit már korábban is sejtettek: három különböző helyszínről adták le a sörétes fegyverekből a lövéseket. Az egyik házat egy bokros területről leadott lövésekkel támadták meg, míg a másik kettőre már az elsőként meglőtt ház udvaráról tüzeltek. Ezeken a pontokon hosszabb ideig álltak a rendőrök és videokamerákkal rögzítették a részleteket.

A megtámadott házak annak a már romos állapotban lévő otthonnak a szomszédságában vannak, amelyből két héttel korábban a - bíróság által azóta jogerősen feloszlatott - Magyar Gárda segítségével egy vita miatt elköltöztettek egy nem roma családot. A helyi lakos elmondása szerint a július 21-ei támadáskor az elkövetők ezt az épületet felgyújtották, a berendezési tárgyakat az udvarra dobálták, a televíziót sörétes fegyverrel szétlőtték, ekkor lőtték szét az épülettel szemben álló ház ablakának redőnyét is. A bizonyítási eljárás során ennél az épületnél is hosszasan időztek a rendőrök – mondták szemtanúk.

A támadáskor minden házban lakók tartózkodtak, köztük kisgyermekek is, de személyi sérülés nem történt - mondta a szomszéd az MTI tudósítójának. Egy másik férfi, akinek a lakására annak idején szintén rálőttek, közölte: még ma is "elevenen él" az utcában lakók emlékeiben a támadás éjszakája, és a gyermekek megrémültek a több tucatnyi fekete ruhás rendőr reggeli megjelenésétől.

Kedd délután még zajlott a rendőrségi eljárás, a kommandósok és a rendőrök sorfalat álltak az utca elején, amikor a rendőrség a jelenlévő kéttucatnyi fotós, újságíró és operatőr figyelmét megkerülve egy másik utcán keresztül, "feltűnés nélkül" elszállította a gyanúsítottat egy lesötétített ablakú, szürke színű mikrobusszal. A járművet két terepjáró és két másik járőrautó kísérte, azokban csuklyát viselő kommandósok ültek.

A nyomozás eddigi adatai szerint Galgagyörk volt a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat első állomása. A Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott eljárás eddigi adatai szerint az elkövetők 9 helyszínen 16 lakóházat támadtak meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal, 55 emberi életet veszélyeztettek és öt súlyos sérülést okoztak.

A bűncselekmény-sorozat gyanúsítottjait 2009. augusztus 21-én Debrecenben, egy szórakozóhelyen fogták el, a négy férfi azóta előzetes letartóztatásban van.

Olvasóink írták

 • 7. toretto99 2010. március 04. 14:16
  „nem tdom mit csinálnak ebbl olyan nagy ügyet nem ők követték el és ezt a kedves kis NNI is tudja, csak míg előzetesbe voltak teljesen meglettek töretve de ők tudják nem ők tették!!!!
  a kedves Mossad barátaink állnak az ügy mögött. 2 specnazos, 1 mossados , 1 cigány folytathatnám tovább tudják a kedves NNI-nél, h ezen emberek követték el mégis más fog bűnhődni miattuk!!!!
  ennyit a "törvényes" és "le nem fizetett", "fel nem vásárolt" "nem korrupt" magyar rendőrségről a véleményem
  amit bizonyára kevesen tudják h keleti népcsoport vásárolja fel az országot, mint ahogy most az ő betelépítésük is folyik , a magyar és cigány nép egybeugrasztása és egymás gyilkollása magyar nép fogyasztása ezzel a célja a keleti népcsoport betelepűlőinek a hely biztosítása és az ország további felvásárlása ami kedves kis fidesz és mszp barátaink játszana közre benne, hisz csak bábuk de a birka nép vakul hisz nekik pedig lopnak csalnak hazudnak ők tehetnek arról h itt tart az ország bal és jobb oldal is egyaránt!!!!
  Egy nagyon jó látószögű és a korrupt politika szitáján átlátó fiatal ember véleménye szeretném ha minnél több ember kinyítná a szemét ezen szöveg olvasása látán.....hisz közös jővőnkről van szó !!!!”
 • 6. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 03. 19:38
  „#3Csabakirály:Ezért van a kedves szó idézőjelben.....
  Tényleg:Szögi Lajos, vagy Pénzes Henrietta temetésén miért nem képviseltette magát egy miniszter sem, közjogi méltoság, vagy valamely más prominens személyiség? Ja, hogy ők csak magyarok voltak és így értük nem kár, csak a cigusokért.
  A cigányok egy jelentős és olcsó szavazóbázist jelentenek, akiket pár lejárt szavatosságú konzervval meg lehet venni. Meg lehet majd figyelni, hogy a választások előtt a cigányok lakta falvakat kisteherautók fogják járni.....”
 • 5. PiciPapa 2010. március 03. 16:27
  „"Egy másik férfi, akinek a lakására annak idején szintén rálőttek, közölte: még ma is "elevenen él" az utcában lakók emlékeiben a támadás éjszakája, és a gyermekek megrémültek a több tucatnyi fekete ruhás rendőr reggeli megjelenésétől."
  Betiltani a sünöket azonal!!!!!!!”
 • 4. janika 2010. március 03. 08:43
  „Egy banánköztársaságban mindíg is a bohóckodás a legfőbb cél. Hisz jól szórakoznak és jól fizetiki közpénzből!”
 • 3. CsabaKiraly 2010. március 03. 04:40
  „"Kedves" ??? Na ez azert tulzas. :-)
  Nem nekem ..... :-))”
 • 2. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 02. 23:46
  „Kedves Cigány !
  Levelem azért íródik, mert a köztünk lévő ellentét már-már mérhetetlenné válik. Nem azért írok, hogy ezt tovább fokozzam. Azért írok, hogy értsük egymást végre. A nyílt beszéd szükségszerűen fog olyan mondatokat tartalmazni, melyekre ráfoghatjuk, hogy rasszista. De ne feledjük, te is rasszista vagy (ilyen alapon), ha magyarnak nevezel engem.
  Most az egyszer lássuk be, hogy komoly különbségek vannak közöttünk.
  Most az egyszer tartsuk ezt evidenciában, és ne a szavakon lovagoljunk. Nem szeretlek téged. Miért ? Talán mert mások vagyunk ? Részben igen. Én törekszem a másságunkat a magam oldaláról kezelni. Segítelek. Milliárdokban mérhető az az összeg, amit havonta a számládra utalok. Te ebből annyit érzékelsz, hogy "rajta vammá a családi a kártyán". Ezért a pénzért nekem keményen meg kell dolgoznom. Hogy ne menjen ez így a végtelenségig, gyermekeidet csekély műveltsége és szellemi képességei ellenére beerőltetem iskolákba, hogy tanulhasson, szakmája legyen, és képessé váljon az önellátásra. Tanárt verni nem épp a hála megfelelő formája.
  Óriási különbségek vannak köztünk. Neked az ideálod a mérhetetlen gazdagság. Persze az ehhez vezető tisztességes út megtételére képtelen vagy. Engem pedig ezért irritál, amikor a gazdagság külső jegyeit magadon hordod. Meg vagy rakva arannyal, szép autód, krokodilbőr csizmád van. Palotában élsz. Te ezt úgy hívod, sukár. Én úgy, cifra nyomor.
  Nem vagyok irigy. Csak tudom, hogy az ehhez szükséges összegre hogyan tettél szert. Bűncselekményekkel (elveszed, amiért más megdolgozott), és a törvény által számodra nyitva hagyott kiskapukon (elveszed a közös asztalról anélkül, hogy bármit is tennél oda). Nem csak téged hibáztatlak ezért. Ezt neked valakik megengedik. Az én rovásomra. Törvényesen, vagy törvénytelenül, de elveszed azt, ami az enyém . Cserébe utálatot, fenyegetést, bántalmazást, erőszakot, halált kapok érte. Félnem kell tőled. Miért ? Munka... igen, ez gyakori magyarázat a szádból... Hogy a cigány nem kap munkát sehol. Igazad van. Nem adok neked munkát.
  Miért ? Nem azért, mert cigány vagy. Azért nem, mert nem értesz semmihez. Nem tanultál szakmát, vagy ha tanultál is, az elvégzett munkádban nincs köszönet. Gyakori kifejezés egy összecsapott, szakszerűtlen munkára a "cigánymunka" .
  Szerinted ennek miért pont ez a neve? Ha téged alkalmazlak esetenként, a végeredmény mindig ugyanaz. Bevételkiesés, sokszoros időbeni csúszás, elégtelen kivitelezés, munkaeszközök, alapanyagok eltűnése. Tehát nekem, munkáltatónak jobb, ha csak eltartalak az adómmal. Akkor legalább nem hátráltatsz. Az a szörnyű, hogy nem is törekszel rá, hogy változtass ezen. Acsarkodsz, rasszistázol, hisztizel, hogy milyen rossz neked.
  De nem akarsz kilépni a saját árnyékodból, pedig mindkettőnknek jobb lenne.
  Mind a ketten tudjuk nagyon jól, mi lenne a vége, ha magadra hagynálak. Nem lenne kit lehúzni szociális alapon, vagy bicskával. Rövid időn belül éhen halnál, vagy a saját mocskodba fulladnál bele. És barátom, nem sok időd van már. Lassan az összes cérnám elszakad. Minden nap elkövetsz valamit ellenem, még ha nincs is benne a híradóban.
  Rövidesen eljön az idő, amikor hirtelen megvonok tőled minden kedvezményt. Akkor aztán "romázhatsz", ahogyan jólesik.
  Szerintem ne akard ezt elérni. Jobb, ha megvagyunk békességben egymással. Mit várok tőled?
  1. Feltétlen tiszteletet, mert én vagyok a kenyérkeresőd.
  2. Erőszakmentességet, mert ha egyszer én visszacsapok a tesóimmal, az neked nagyon fájni fog... tudod, még mi vagyunk többen (már bocs, de úgy tudom, ezt a nyelvet beszéled).
  3. Törekvést az önellátásra. Tanulást, tanulni akarást, pontos munkavégzést . Ez a sikeredhez szükséges 20%. A maradék 80% legyen az én gondom, meg fogom oldani. Minden segítséget megkapsz.
  4. És végre fejezzük be ezt a rasszizmusról szóló ökörködést, hisz mind a ketten tudjuk jól, hogy nem a barna bőröd zavar engem.
  Baráti tisztelettel: A MAGYAR
  U.i.: Beszélni lehet, de a tettek minősítenek."”
 • 1. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 02. 23:44
  „Megy a cigánysajnáltatás ezerrel....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy változott a KRESZ?

Januártól 24. változatánál tart a KRESZ. 2010-ben a gyalogosok és kerékpárosok védelme került a… Tovább olvasom