Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

BBMMK: Győr második színháza

Megnyílt a megyeszékhely második teátruma, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

A felújított – gyakorlatilag teljesen átépített – Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) 2003. március 15-i átadása óta arra készült, hogy Győr és természetesen a megye befogadó színháza legyen. A Kisalföld is többször rákérdezett a terv megvalósítására. A hosszú hónapokon át tartó egy helyben topogás után az új igazgató, illetve művészeti vezető kinevezésével 2005. január 1-jétől valóban beindult valami a házban. Valami, amiből aztán színház lett. Vasárnap este hét órakor az Édes Böske, drága Klári című előadással megnyílik Győr második teátruma.

A megyei önkormányzat az idei költségvetésből 9 millió forintot szán a színház működésére, ami egy teátrum fenntartására nyilván kevés, de a megyének – amely más kötelező feladatokkal kell hogy számoljon – nagyon is sok.

A darab csak a kezdet

Medgyasszay László, a területért felelős alelnök tegnap lapunknak elmondta, ennél többet nem tudnak adni, így a művészeti vezetőnek lehetőleg olyan darabokat kell színpadra állítania, illetve Győrbe hoznia, amelyek nullszaldósak lesznek, vagyis széles (jegyet váltó) réteget megfognak. Az alelnök azt is hangsúlyozta: a mostani darab reményei szerint csak a kezdetet jelenti, várja a folytatást, mert a közhasznú társasággá átalakított BBMMK csak így tud talpon maradni. A megyének pedig az a szándéka, hogy minél kevesebbet kelljen a művelődési központ (színház) fenntartására áldozni.

Pályázat kiírás előtt

Réczei Tamás művészeti vezető leszögezte, terveiket csak akkor tudják megvalósítani, ha pályázati pénzt is nyernek. A tervek a szeptembertől kezdődő évadra szólnak, többek között azért, mert a pályázatot, ahonnan a pénzt remélik, egyelőre ki sem írták... Tehát ha minden a legjobban alakul, akkor lesz folytatása a mostani darabnak: a komárnói színház mutatkozik be ősztől, két gyermekdarabbal is számolnak – egyiket a Junior Stage gyermekszínészei mutatják be, a másikat a Kolibri Színház művészei –, végül pedig Győrben terveznek egy kisoperettet is.

Befogadott művek

Ehhez azonban kevés a kilencmillió forint, csak a pályázati pénzzel együtt lehet megvalósítani – hangsúlyozta a művészeti vezető. Ami a mostani évadra vonatkozik, a BBMMK két darabot szeretne „befogadni", mindkettőt budapesti színház hozhatja el a nyárig: a Kréta Kör, illetve a Thália Színház egy-egy darabjáról van szó. 
A mostani Kisalföld-cikk is bekerül a BBMMK-ról szóló archívumba. Valóban reméljük, a folytatás nem cáfol rá a címre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemony Snicket - A balszerencse áradása

"Ezek a könyvek a világ legszomorúbb könyvei közé tartoznak, és ha a gyomrod nem bírja az olyasféle… Tovább olvasom