Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Basescu: Csak alkotmányosan lehetséges az autonómia

Újfajta román-magyar párbeszéd kezdődik - ígérte a székely nagygyűlésen Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, akinek meghívására ma délután a városba látogatott Traian Basescu román államfő.
A városházán Szász Jenő polgármester fogadta, de jelen volt a megbeszélésen a megye prefektusa, Antal István RMDSZ-es és Mircea Dusa szociáldemokrata Hargita megyei parlamenti képviselő is. A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásról a résztvevők elmondták: a város és a megye gondjairól esett szó. Az államelnök értékelte a március 15-i rendezvényt, méltóságteljesnek nevezte és érdeklődött a román-magyar együttélésről is. Traian Basescu fontosnak tartotta meglátogatni a helyi ortodox templomot és látogatást tett az árvíz után újjáépített sportcsarnokba is.

A sajtónak rövid nyilatkozatban elmondta: lehet autonómiáról beszélni, tiszteletben tartva az alkotmány első szakaszát, amely szavatolja Románia egységes nemzetállam jellegét. Az autonómia fontos - jelentette ki -, de ez a helyi közigazgatási autonómia egyre több döntési jogosítvány átengedése helyi szintre, decentralizáció, ami ugyanúgy kijár Aradnak és Krajovának, mint Székelyudvarhelynek vagy Kézdivásárhelynek. Szász Jenő polgármester szerint az államfő jelenléte legitimizálja a megkezdett őszinte és nyílt párbeszédet, amely a székely nagygyűlés előtt kezdődött.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom