Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Balra húzó és leszakadó zöldek

Győr-Moson-Sopron - Az európai parlamenti választások előtt szakadtak szét a Zöld Demokraták az új nevet felvevő Zöld Baloldalra és a régi névhez és irányhoz ragaszkodó vidéki egyesületekre. A megyei szervezet tagjai nem értenek egyet az elnökség „húzásával", ezért felfüggesztették működésüket.
„Zöld Baloldal" néven a júniusi európai parlamenti választásokon is induló szövetséget hozott létre az Európai Feminista Kezdeményezés, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Zöld Demokraták és a Fiatal Baloldali Unió. Listavezetőjüket is megjelölték Tamás Gáspár Miklósszemélyében.

A megyei Zöld Demokraták elnöke, Reuter György – az országos elnökség tagja – elmondta lapunknak, a február végi kongresszuson villámcsapásként érte őket a vezetés bejelentése.

– A Budapesten egy hajón rendezett kongresszusra érkezve feltűnő volt, hogy legalább hatvan idegen ült a rendezvény helyszínén. Emellett a vidéki tagok közül nagyon sokan meghívást sem kaptak. A már zajló eseményen a Baranya megyei elnök több kérdést is feltett, de egyikre sem kapott választ, mire a pécsi és az egri szervezeteket képviselők kivonultak – mondta el Reuter György.

A megyei elnök szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor Droppa György országos elnök bejelentette: felveszik a Zöld Baloldal nevet, s kérte, szavazzák meg a jelenlévők.

– Ekkor szólaltam fel, hogy ha ezt megszavazzák, a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet is kivonul. Ez sajnos meg is történt, így egyetlen legális vidéki szervezet nem maradt a kongresszuson. Ezzel illegitimmé válik a Zöld Demokraták országos vezetése, hiába szervezték meg a Zöld Baloldalt, a Baranya megyei szervezet bíróságra viszi az ügyet – jelentette ki Reuter György.

A megyeiek kivárják a bírósági eljárás eredményét, igaz, addigra lezajlanak az uniós választások.

– Tartjuk magunkat ahhoz a jelszóhoz, hogy „se jobb, se bal, zöldek". Éppúgy elutasítja az új szerveződést a Lehet Másképp Politizálni (LMP) választmánya is, akikkel közösen szerettünk volna indulni az európai parlamenti választásokon – mondta végül Reuter György.

Olvasóink írták

 • 3. sharapova2008 2009. július 19. 14:09
  „Sajnos a Zöld Baloldal sikertelen bejegyzését TGM az Ügyészség késedelmeskedésével magyarázta és külön "összeesküvés-elméletet" állítottak fel az ügyben.Arról mélyen hallgattak,hogy egymás között sem tudtak megállapodni,ami már eleve kilátástalanná tette helyzetüket.Köszönöm a Kisalföldnek,hogy március 7-i számában feltárta az igazságot. Mi van viszont a "bírósági eljárással",egyáltalán indult ilyen...?”
 • 2. AHA. 2009. március 08. 10:24
  „...zöld baloldal,hmm! Mindent színt maguknak akarnak a mocskos vörösök??”
 • 1. Primax 2009. március 07. 21:11
  „Van ilyen "Zöld-egylet" ?
  Ki gondolta volna ?
  Ha nincs ez a cuccos balhé, továbbra is észrevétlenül tevékenykedhettek volna.
  A miért is ...? ! ? ! ? ! ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ügyfélszolgálati rendszer, több kirendeltség

Az adózók önkéntes jogkövetésének elősegítése és az adótudatosság növelése kiemelt szerepet kap az… Tovább olvasom