Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 10°C Még több cikk.

Baloldali győzelem Szlovákiában

A baloldali, magát szociáldemokratának meghatározó Smer párt nyerte a szlovákiai előrehozott parlamenti választásokat. A szlovák parlamentbe bejutott a szélsőséges és magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt is.
Szlovákiában az eddig ellenzékben lévő baloldali-populista Smer párt nyerte az előrehozott választásokat a nem hivatalos végeredmény szerint. Robert Fico, magát szociáldemokratának valló pártja a szavazatok valamivel több, mint 29 százalékát szerezte meg.

A második helyen az eddigi miniszterelnök, Mikulás Dzurinda Demokratikus és Keresztény Uniója végzett, kicsit több mint 18 százalékkal. A harmadik helyre az eddig parlamenten kívüli, szélsőséges nacionalista Szlovák Nemzeti Párt került a voksok több mint 11 és fél százalékával.

Alig valamivel gyengébb eredményt ért el a Magyar Koalíció Pártja, eddigi történetének legjobb, 11,68 százalékos teljesítményével.

A szlovák parlamentbe került még a Vladimir Meciar, többszörös volt kormányfő vezette balközép Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom csaknem 9 százalékkal, és a kereszténydemokrata mozgalom KDH 8 százalékot valamivel meghaladó eredménnyel.

A győztes Robert Fico máris bejelentette, hogy kész a kormányalakítási tárgyalásokra. Az eddigi miniszterelnök, Mikulás Dzurinda úgy nyilatkozott, hogy az eddigi kormánykoalíció pártjainak eredménye kedvező tárgyalási helyzetet jelent számukra.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz az apák napi rendezvényeken?

Tovább olvasom